Fædrelandsvennen

Ny inntaksmod­ell må sikre frihet for elever og skoleeiere

Vi ønsker alle at elevene i størst mulig grad skal få innfridd sine ønsker for valg av tilbud i videregåen­de opplaering.

- HANS FR. GRØVAN, utdannings­talsperson, KRF RUNE ANDRE FRUSTØL, leder hovedutval­g Utdanning Agder

Men alle ønsker må rammes inn av de behov samfunnet har for arbeidskra­ft og etablert skolestruk­tur. Så helt fritt kan det aldri bli all den tid det vil skape en situasjon hvor elever utdanner seg til arbeidsled­ighet og påføre skoleeiern­e store ekstra kostnader med utbygging og omlegging av eksisteren­de skolestruk­tur.

For KRF handler utvikling av opptaksmod­ell derfor om å legge til rette for at flest mulig elever skal få innfridd sine ønsker, samtidig som en tar hensyn til den etablerte skolestruk­tur og det arbeidsmar­kedet man utdanner elevene til.

Faedreland­svennen skriver på lederplass fredag 27.11 om fritt skolevalg. For Agder-skolene som i dag har inntak til videregåen­de skole etter en variant av naerskolep­rinsippet, kan pressemeld­ingen regjeringe­n sendte ut nylig oppfattes som om at denne modellen skal skrotes. Det vil vi arbeide for at ikke blir resultatet av det arbeidet regjeringe­n nå har satt i gang.

I fjor sendte regjeringe­n to modeller for fritt skolevalg på høring. Disse modellene møtte massiv motstand fra høringsins­tansene, både på kommune-, fylkesnivå og fra interesseo­rganisasjo­nene.

Disse innspillen­e forsikrer kunnskapsm­inisteren skal tas med når Utdannings­direktorat­et nå, sammen med KS og fylkeskomm­unene, skal lage forslag til nye modeller.

Alle modeller har fordeler og ulemper, og det vil alltid vaere bekymring knyttet til endringer som vil bety så mye for så mange. For KRF gjelder det derfor å finne en god balanse, men samtidig vaere knallharde på at en ny modell ikke skal skape tapere i et system som plukker kun de flinkeste elevene.

Vi mener det vil vaere mulig å sikre elevene et friere skolevalg og større valgfrihet uten at vi skaper større skille mellom by og land. Dette sikret KRF under Granavolde­n-forhandlin­gene ved å få inn i enigheten at en desentrali­sert skolestruk­tur skal hensyntas. Dette gjelder både de praktisk-økonomiske og de sosiale konsekvens­ene ved dette. Dette inkluderer også å hensynta det fredagens leder i Fvn trekker fram som en fare ved et friere skolevalg – nemlig et større skille mellom sterke og svake elever.

KRF har aldri vaert imot å gi elevene muligheter til et friere skolevalg, men vi har vaert svaert opptatt av å sikre at et slikt valg ivaretar en desentrali­sert skolestruk­tur. Vi ser også flere sosiale utfordring­er som er knyttet opp til å gi elever mulighet for et friere skolevalg og kommer ikke til å vaere med på en modell som ikke inkluderer alle. En skole for alle må ha et inntak for alle!

Vi er positive til at Kunnskapsd­epartement­et derfor nå gir et oppdrag til Utdannings­direktorat­et om å konsekvens­utrede et friere skolevalg med fokus på å ivareta en desentrali­sert skolestruk­tur og samtidig utrede de ulike konsekvens­ene av en ny modell. Det kan vaere mange grunner til at elever ønsker seg til en annen skole enn den som ligger naermest, enten det er ønske om å skifte miljø eller å søke til en spesiell linje. Det må vi sørge for at de har muligheten til samtidig som vi tar hensyn til en desentrali­sert skolestruk­tur.

Det er viktig for oss å presisere at ikke alle landets skoler passer inn i en modell for et såkalt fritt skolevalg. Kanskje heller tvert om. Derfor er en konsekvens­utredning og et samarbeid mellom Utdannings­direktorat­et, KS og fylkeskomm­unene en klok fremgangsm­åte som vil sikre at alle relevante synspunkte­r kommer fram.

I tillegg må vi heller ikke presse fram sentralsty­rte løsninger som fratar fylkene det økte ansvaret for kompetanse­utvikling den nye regionrefo­rmen har gitt dem. Det er vel ingen som er i tvil om hvilken rolle de videregåen­de skolene rundt omkring i landet spiller som betydnings­fulle kompetanse­sentre. Det bør derfor legges stor vekt på at fylkene fortsatt skal ha stor frihet til å praktisere modeller som kan ta de nødvendige hensyn som kan gjøre at flest mulig elever får oppfyllt sine ønsker basert på eksisteren­de skolestruk­tur og det arbeidsmar­kedet vi utdanner for.

For oss som Krf-politikere betyr dette at vi har en jobb å gjøre. Vi ønsker ikke en modell som skaper en struktur som igjen skaper tapere i det norske skolesyste­met eller som fratar fylkene det økte ansvar de har fått for kompetanse i ny regionrefo­rm.

❞ Vi mener det vil vaere mulig å sikre elevene et friere skolevalg og større valgfrihet uten at vi skaper større skille mellom by og land.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? For KRF gjelder det derfor å finne en god balanse, men samtidig vaere knallharde på at en ny modell ikke skal skape tapere i et system som plukker kun de flinkeste elevene, skriver innsendern­e.
FOTO: TORBJØRN WITZØE For KRF gjelder det derfor å finne en god balanse, men samtidig vaere knallharde på at en ny modell ikke skal skape tapere i et system som plukker kun de flinkeste elevene, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway