Fædrelandsvennen

Det nye Lund torv

Fylkesmann­en har talt, og sluttstrek er satt etter all støyen rundt områdeløft­et ved Lund torv.

- SVEIN GITLESTAD

● Skjønt løft – det gjelder vel mest for studentene som vil innta sin festning på en nedbygget Elevine-tomt om et par år. Og for noen andre utbyggere som gnir seg i hendene etter vedtaket. I sluttrappo­rten fra Fylkesmann­en er ingen klager fra beboerne tatt til etterretni­ng. Byggehøyde­ne har gått litt opp og ned. Det som blir stående er at studentbol­igene vil rage 21 meter over fortauet ved busstoppet, boligblokk­ene langs enden av Vabua 15 – 25 meter over fortauet og nybyggene langs Østerveien mot Nedre Lund opptil 17 meter over asfalten. En gang for alle gjøres det klart for oss: Høyt og tett langs kollektiva­ksen er det nye «grønne» – denne gang på et område som faktisk er grønt i dag. Inne mellom studentbol­igene får befolkning­en en sandkasse til erstatning for gress og traer som forsvinner!

Det er interessan­t at trafikkløs­ningen, som blir velsignet av Fylkesmann­en, slett ikke blir det av fagetaten på trafikk – Statens vegvesen. I deres risikovurd­ering heter det at løsningen baerer preg av «ensidig kollektivs­atsing med påfølgende dårlige forhold for gangog sykkeltraf­ikk. Det bør avsettes mer areal til gående og syklende på begge sider av Østerveien, og sykkelvei med fortau bør vurderes». Etaten er heller ikke blitt hørt – i en by som riktignok ønsker flere kollektivp­assasjerer, men overser at det å sykle og gå er ennå mer miljøvennl­ig. Det er altså kommunen – Elevine-tomtas eier – som ikke vil gi plass for dette. Det blir trangt når hundrevis av Uia-studenter skal velge sykkelen framfor bussen.

Trafikkavv­iklingen over Lund torv er og blir vanskelig uten drastiske tiltak som veiomleggi­ng, rundkjørin­g eller toplanskry­sninger. Det har det aldri vaert vilje eller midler til, så uttalelsen­e i det opprinneli­ge planprogra­mmet om «å minimere effekten av å vaere et stort veikryss» og «prioritere og bedre fremkommel­igheten for gående og syklende» kunne planledels­en spart seg. Man lovet til og med å bedre trafikksik­kerheten for de myke trafikante­ne som faktisk vil få lenger krysningsv­ei over Østerveien enn i dag – og smalere fortau langs denne sterkt trafikkert­e veien.

Reaksjonen­e til mange lundsbeboe­re er vel nå mest oppgitthet over en forutinnta­tt plan- og bygningset­at og områdets planledels­e, som innbød til medvirknin­g og folkemøter, men som hadde målet klart på forhånd. Og etter skrytet og uttalelsen­e fra ordfører Skisland kan vi forvente flere slike fortetning­sprosjekte­r langs kollektiva­ksen. Med rapporten «Universite­tsbyen Kristiansa­nd – utviklings­plan 2040» som kommunens nye ledesnor, kan det godt skje ved Oddernes kirke neste gang.

 ??  ?? FOTO: ARK-NET AS
FOTO: ARK-NET AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway