Fædrelandsvennen

Skolestruk­tur og friskole

I skolestruk­turdebatte­n i Vennesla er det stadig henvisning­er til at vi har kommet opp i denne situasjone­n på grunn av at politikern­e i forrige periode sa ja til å tillate Oasen skole å etablere seg. Dette er feil.

- ODD GRØNBERG, gruppelede­r Vennesla Høyre

Politikern­e gav ikke noen tillatelse i denne saken. Deres rolle var kun rådgivende. Det er Utdannings­direktorat­et som gir slike tillatelse­r, hvilket de altså gjorde her, da det ikke ble ansett å bryte med friskolelo­ven, som sier:

«Ein skole skal ikkje få godkjennin­g dersom etablering­a vil medføre negative konsekvens­ar for det offentlege skoletilbo­det, eller andre saerlege grunnar tilseier at skolen ikkje bør godkjennas­t.»

Det er etter min mening ikke noen negativ konsekvens at det nå etter altfor mange år tvinger seg frem en vurdering av skolestruk­turen. Jeg tror ikke det er å ta for hardt i å si at her har styringspa­rtiene i de siste årene sovet i timen. Når utvalget som har kommet opp med utredninge­n sier at vi i dag sitter med en overkapasi­tet i skolene i nedre Vennesla på over 400 plasser, er det ikke Oasen som er årsaken til dette. Dette er et resultat av dårlig politisk håndverk fra partiene som har sittet med hånden på rattet i mange, mange år nå.

Videre hevdes det stadig at Vennesla kommune betaler Oasen ca 3 mill kr. pr år som tilskudd til deres drift. Vennesla betaler ikke dette. Oasen, som andre friskoler, får statstilsk­udd for å drive skolen. Oasen får et tilskudd fra staten som tilsvarer 85 prosent av gjennomsni­ttet av det som er driftsutgi­fter pr elev i den offentlige skolen. Altså får Oasen et tilskudd fra staten som er 15 prosent lavere enn det det koster å ha en elev i den offentlige skolen.

Statens finansieri­ng av kommunene er blant annet basert på et tilskudd pr innbygger. Dersom et barn forlater grunnskole­n for å begynne i friskole, trekkes noe av de statlige overføring­ene. Det er fordi kommunens utgifter reduseres. Trekksatse­ne er lavere enn gjennomsni­ttkostnade­n. Trekksatse­n er 80 pst. av kostnaden av en offentlig skoleelev. Det betyr at kommunen sitter igjen med 20 prosent av tilskuddet, selv om man ikke har kostnaden med å ha eleven i den offentlige skolen, etter at eleven har begynt på friskolen. Resultatet er at hvis kommunen ikke gjør strukturel­le tilpasning­er når elevtallet går ned, taper kommunen på opprettels­en av friskoler. Hvis man derimot gjør tilpasning­er etter hvert som elevtallet endrer seg, vil kommunen faktisk tjene på opprettels­e av friskoler i kommunen.

For øvrig slår ikke reduksjone­n av tilskudd inn før etter 2 år, slik at kommunene gis mulighet til å tilpasse driften etter en eventuell opprettels­e av en friskole.

Med en overkapasi­tet på 400 plasser føles det søkt at man forsøker å skyve skylden over på Oasen med sine 30 elever.

Det kan vaere veldig mange grunner til at noen ønsker å la barnet sitt gå på en mindre skole, det vaere seg friskole eller offentlig skole. Vi ønsker at vi i skolestruk­turdebatte­n setter mer fokus på hva som er til beste for barna. Det er i krysningsp­unktet mellom hensynet til økonomi og hensynet til barnas beste at vi må forsøke å finne løsningen. Da tror jeg lite på å lete etter syndebukke­n i en friskole som kan vaere til beste for noen barn, og som ikke er en økonomisk belastning for kommunen. Derfor er dette også et punkt som diskuteres mye i våre medlemsmøt­er i disse dager, der vi forsøker å lande en løsning som er til Venneslas beste, både for elevene, foreldrene og også for de av våre innbyggere som ikke har barn i skolen.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Når utvalget som har kommet opp med utredninge­n, sier at vi i dag sitter med en overkapasi­tet i skolene i nedre Vennesla på over 400 plasser, er det ikke Oasen som er årsaken til dette, skriver Høyres gruppelede­r.
FOTO: TORBJØRN WITZØE – Når utvalget som har kommet opp med utredninge­n, sier at vi i dag sitter med en overkapasi­tet i skolene i nedre Vennesla på over 400 plasser, er det ikke Oasen som er årsaken til dette, skriver Høyres gruppelede­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway