Fædrelandsvennen

Forstår ikke hvorfor datteren ikke får stipend

Tor Harald Lund reagerer skarpt på at dattera Caroline Finnestad Lund – et skyttertal­ent som vekker oppsikt – ikke kvalifiser­er for å få stipend fra Cultiva Ekspress.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Nylig ble det offentligg­jort hvilke 66 idrettsutø­vere i alderen 15– 35 år som fikk idrettssti­pend fra Cultiva Ekspress. Blant de 18 som fikk avslag på søknaden var det store skytetalen­tet 15-årige Caroline Finnestad Lund.

– Det er greit at hun har fått avslag, og jeg skal vaere førstemann til å applaudere de som har fått. Men jeg kan ikke skjønne at det er 66 i Kristiansa­nd som bør gå foran Caroline i køen når hun kanskje er det største norske skyttertal­entet gjennom alle tider, sier pappa Tor Harald Lund – som selv ble skytterkon­ge i 1987.

Ola Lunde, skyteekspe­rt i NRK, bekrefter at Finnestad Lund er et skytetalen­t helt utenom det vanlige.

– Hun er at av de største skyttertal­entene jeg har vaert borti gjennom alle tider. Det hun har gjort som ungdomssky­tter er helt enormt, sier Lunde om 15-åringen som satser for fullt på idretten sin mens hun går på Norges Toppidrett­sgymnas

(NTG) på Kongsvinge­r.

Likevel fikk hun altså ikke stipendet hun søkte om på 15.000 kroner. Pappa Tor Harald Lund har reagert skarpt på avslaget, og klagde på vedtaket gjennom en mailveksli­ng som Faedreland­svennen har fått tilgang til.

– HUN ER MEDLEM I NIF

Det som feller henne er at klubben hennes, Søgne Skytterlag, ikke er medlem i Norges idrettsfor­bund.

– Stipendet som Cultiva har til idrett ble i sin tid opprettet etter avtale med Norges idrettsfor­bund, sier Inger Margrethe Stoveland, leder for Cultiva Ekspress, til Faedreland­svennen.

– Så dersom Søgne Skytterlag hadde vaert medlemmer av NIF så hadde hun fått stipend?

– Da hadde saken stilt seg annerledes. Det er et vesentlig skille der, sier hun.

I kriteriene står det at ett eller flere av følgende krav må vaere oppfylt (i prioritert rekkefølge):

● Du må enten represente­re en klubb i Kristiansa­nd

● eller vaere tilknyttet et treningsst­ed i Kristiansa­nd

● eller vaere registrert elev/student i Kristiansa­nd

● eller vaere folkeregis­trert i Kristiansa­nd

– Det står altså ingenting om at hun må vaere medlem i NIF, argumenter Tor Harald Lund, og legger til:

– Dessuten er hun også medlem av Kisen Skytterlag på Kongsvinge­r, og de er medlem av NIF. Slik kriteriene står innfri Karoline to av fire kriterier, og et kjapt søk på nettet bekrefter at det er andre utøvere som har fått stipend selv om de for eksempel ikke bor i Kristiansa­nd.

– VANSKELIG AVGJØRELSE

Inger Margrethe Stoveland understrek­er at det er en komité bestående av NIF, Olympiatop­pen Sør og UIA som har valgt ut de 66.

– Må man innfri alle fire kriterier for å få stipend?

– Ikke nødvendigv­is. Men noen utøvere treffer på flere kriterier enn andre, og når det er mange søkere blir det en siling der medlemskap og satsing i en klubb i Kristiansa­nd teller mye, sier Stoveland, og legger til:

– Men dette var en vanskelig avgjørelse.

Tor Harald Lund synes ikke forklaring­ene er gode nok.

– Caroline satser mot OL, og bruker 100.000 kroner i året på satsingen. 15.000 hadde hjulpet veldig. I stedet får en 15-åring dette avslaget midt i fleisen.

Selv sier Karoline dette om avslaget:

– Jeg synes det er litt trist og merkelig. Skyting er en ekstremt dyr sport, og jeg trenger all støtte jeg kan få. Men avslaget er ikke verdens undergang for meg. Jeg satser videre for fullt, sier Finnestad Lund.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Skyttertal­entet Caroline Finnestad Lund har gått i fotsporene til pappa Tor Harald Lund, og satser knallhardt på sporten.
FOTO: PRIVAT Skyttertal­entet Caroline Finnestad Lund har gått i fotsporene til pappa Tor Harald Lund, og satser knallhardt på sporten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway