Fædrelandsvennen

Oljeplette­n på Senterpart­iets klimasamvi­ttighet

Politisk nestleder i Agder Senterpart­i, Oddbjørn Kylland, skriver i Faedreland­svennen 27. november at avisen har misforståt­t når de i sin leder skriver at SP ikke er et klimaparti. Argumenten­e hans skraper såvidt overflaten av et massivt politisk saksfelt

- SOLVEIG SKAUGVOLL FOSS , 1. kandidat til Stortinget for SV i Vest-agder

● Skal man tro Kyllands innlegg, handler klimapolit­ikk mest om å justere litt på noen få avgifter her og der. Det skal også vaere grunnen til at Senterpart­iet ikke anses som noe klimaparti. Han har rett i at miljøbeveg­elsen er uenig med Senterpart­iet i at en flyseteavg­ift er unødvendig, men det er ikke der den største konflikten ligger.

Hvor mye klimagassu­tslipp Norge slipper ut, handler om hvilke naeringer vi driver med, og om vi bruker fossil eller fornybar energi. Så lenge Senterpart­iet fortsatt vil utvide olje og gass-naeringa i stedet for å ta ansvar og tørre å legge om til framtidas naeringer, fortsetter de å dra Norge i feil retning og hindre opprettels­en av de nye grønne arbeidspla­ssene vi trenger i by og bygd.

Spørsmålet om klimapolit­ikk er også et spørsmål om demokrati. Bevegelsen som krever utslippsku­tt er den største folkebeveg­elsen vi har. Det ble bevist da førti tusen elever over hele Norge fulgte etter Greta Thunberg og streika fra skolen for å kreve klimahandl­ing. SV møtte bevegelsen ved å fremme de klimastrei­kende elevenes fem krav som forslag på Stortinget. Senterpart­iet stemte mot alle bortsett fra å stanse utvidelsen av Oslo lufthavn Gardermoen.

Det betyr at Senterpart­iet ikke støtter forslagene om en overgang fra fossil energifors­yning til fornybar. Man kan selvfølgel­ig ikke kalle seg et klima- og miljøparti når man er motstander av forslagene som faktisk ville redusert klimagassu­tslipp.

Og nettopp det er leit av flere grunner. Som det gamle bondeparti­et er det underlig at Senterpart­iet er så motvillige til å ta grep mot klimaendri­ngene, som er farlige, urettferdi­ge og allerede i gang, og som enn så lenge rammer bøndene hardest her til lands.

Det fins mange endringer vi kan og bør gjøre for å få et mer miljøvennl­ig samfunn og landbruk. Da jeg møtte på Stortinget fikk jeg gjennomsla­g for et av dem: nemlig å melde Norge inn i 4 per 1000-initiative­t, som ble oppretta under FNS klimatoppm­øte i Paris, og som gjør at Norge jobber for å lagre mer karbon i matjorda vår. Det er klimavennl­ig fordi vi binder karbon i jorda i stedet for at den forstyrrer atmosfaere­n, det er landbruksv­ennlig fordi mer karbon i matjorda gjør den mer naeringsri­k, og det hjelper oss dessuten å møte klimaendri­nger som flom og mer ekstremvae­r fordi en mer karbonhold­ig jord kan binde mer vann.

Jeg vil ønske Senterpart­iet hjertelig velkommen med i kampen for klima, miljø og matsikkerh­et. Alt dere må gjøre for å bli med er å endre politikken deres og ta klimakrisa på alvor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway