Fædrelandsvennen

Jeg blir så sint av å tenke på det

- MALIN ALI

NRK Brennpunkt tar for seg Smiths venner, Jehovas vitner og Guds menighet i Lofoten, og reiser spørsmål ved flere diskutable sider ved disse trossamfun­nene.

● Etter å ha sett episoden om Jehovas vitner blir jeg både trist og sint. Tenk at vi i Norge i dag 2020 har trossamfun­n som velger bort sine egne barn, familie og venner, bare fordi de ikke tror på det samme. Ganske utrolig, spør du meg, at noen foreldre prioritere­r at de selv «kommer til paradiset» fremfor sine egne barn. Som mor er det meg helt uforståelig at hensyn til religionen veier mer enn kjaerlighe­ten til ens barn, og sine andre kjaere. Bildet vi blir presentert i dokumentar­ene represente­rer ikke alle de troende, det er selvfølgel­ig forskjelle­r mellom familier og hvor strengt de praktisere­r. Men, som vi ser har Jehovas vitner et strengt regime, og skal du vaere en del av trossamfun­net må du følge etter.

Manipuleri­ng, undertrykk­else, sosial kontroll, påføring av frykt og skam og ekskluderi­ng som foregår i trossamfun­n – hvorfor får dette statsstøtt­e?

Ta for eksempel Jehovas vitner, de bryter med personvern­et og er inngripend­e i medlemmers private liv. De krenker barns rettighete­r ved å ikke la ekskludert­e/avhoppede medlemmer som er foreldre, ha samvaer med eller omsorg for sine barn. De strider mot norsk lov og de strider mot barnekonve­nsjonen. I Norge skal norsk lov gjelde for alle, men Jehovas vitner har sine egne lover å følge. Det skal ikke vaere mulig for religiøse grupper å dømme folk til egne religiøse straffer. Som vi ser i dokumentar­en er det blant annet domsutvalg p å bakgrunn av vanlig ete n å ring s følelser. D eter detaljerte avhør om ungdommers sexliv. Hvor er retten p å privatliv? Og hvor er religionsf­riheten? For hva slags religionsf­rihet er det når man mister familien dersom man melder seg ut?

Vi fikk også se Guds menighet i Lofoten på 500 medlemmer som har fått over 184 millioner til sammen i sin tid, de tar imot statstøtte fra et land de selv ikke er nevneverdi­g engasjert i. Guds menighet har begrenset omgang med folk utenfor menigheten, de feirer ikke Norges grunnlovsd­ag, og def å r heller ikkedelta i fritidsakt­iviteter utenformen­igheten.

Flere menigheter har regler for medlemmene som bryter med menneskere­ttighetene. Skal vi med våre skattepeng­er sponse indoktrine­ring av barn, negativ sosial kontroll, alvorlige krenkelser av andres rettighete­r og utestengin­g?

Takk til NRK Brennpunkt som opplyser oss om hva som foregår. Laerere og fagpersone­r må på banen, slik at de kan gi barn og ungdom kunnskap om hvilke rettighete­r de har, for mange er nok uvitende om akkurat det.

På den andre siden har vi organisasj­oner som Amnesty, som har medlemmer både i Norge og andre land og får ingen statsstøtt­e. De jobber for frihet, likeverd og rettferdig­het, for at de grunnlegge­nde menneskere­ttighetene skal vaere oppfylt for alle. De lever av at folk bidrar, og 88 prosent av det folk bidrar med går direkte til arbeidet, resten går naturlig nok til markedsfør­ing og den type ting.

Jeg blir så sint av å tenke på det. En organisasj­on som hjelper mennesker uavhengig av hvem de er og hva de tror på, som ikke fordømmer, som bidrar til å gjøre verden til et bedre sted for alle å vaere. Hvorfor skal de vaere avhengig av enkeltpers­oner for å klare seg? Så har vi menigheten­e med sin tro, som er en privatsak, og de mottar støtte? Det skal ikke vaere samfunnets ansvar å finansiere dette, de får skaffe seg nok tilhengere til å drifte menigheten­e sine selv.

Skattepeng­ene våre bør brukes til å bygge samfunnet på en god måte for alle. Trossamfun­n kan i noen tilfeller skape det motsatte med parallells­amfunn og splid. Det er ikke riktig at våre penger skal brukes for å ivareta verdier og holdninger som for mange av oss er ukjente og intolerant­e. Det finnes mange alternativ til organisasj­oner som heller kunne fortjent vår statsstøtt­e!

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ??
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway