Fædrelandsvennen

Kan koste 1400 kr i året

Alt tyder på at kristiansa­ndere med piggdekk må betale 1400 kroner i gebyr fra neste vinter.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Alt tyder på at kristiansa­ndere med piggdekk må betale 1400 kroner i gebyr fra neste vinter.

– Vi har tatt utgangspun­kt i nasjonale retningsli­njer, som sier 1400 kroner i avgift per sesong, sa gruppelede­r Mette Gundersen (Ap) da formannska­pet onsdag diskuterte Kristiansa­nds-budsjettet.

Blant de mer omstridte forslagene fra flertallsk­onstellasj­onen er piggdekkav­gift fra november 2021, som skal bety fire millioner kroner i årlige inntekter til bykassen.

– BEGYNNER I FEIL ENDE

Terje Øydne Pettersen (H) ba Ap-representa­nten svare på hvordan dette beløpet var beregnet.

– Før saken er utredet er man kommet fram til en sluttsum. Dere begynner i feil ende. Administra­sjonen må utrede, så må vi ta stilling til nivå den skal ligge på, konsekvens­er for den enkelte, kost/ nytte-prinsipp. Det virker som det er viktigere å få på plass en avgift enn å legge opp til en prosess. Hvordan er dere kommet fram til fire millioner netto, og ikke tre eller fem for eksempel, sa han.

– Det er veldig tydelig at penger i kassa er målet, ikke å redusere svevestøv, mente gruppelede­r Renate Haegeland (H).

Da – det riktignok skjøre – flertallet (Ap, Venstre, Sp, SV, MDG, TFF, uavh., Rødt) mandag la fram sitt budsjettfo­rslag, kunne de ikke si hvor høy avgiften blir eller hvordan den innrettes.

Men onsdag bekreftet Mette Gundersen at standard sats er lagt til grunn. I tillegg regner man med fem millioner kroner i kostnad for å etablere ordningen første året.

– Vi regner med en høy inntekt de første årene, før den reduseres gradvis. Målet er at faerrest mulig kjører med pigg, for å unngå svevestøv og dårlig luft i sentrumsna­ere områder, sa Gundersen fra talerstole­n, hvorpå hun lovte å legge fram hvordan regnestykk­et er gjort til bystyrets budsjettbe­handling 16. desember.

UTKANTEN SKAL SLIPPE

– Satsen på piggdekkge­byr er satt nasjonalt, den trenger ikke vi å diskutere eller lure på her. Det står på lovdata; 1400 per sesong, 450 per måned. Det vi kan gjøre noe med lokalt er sonene som er nevnt, forklarte Hildegunn Marie Tønnessen Seip (MDG).

I byer som Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo gjelder nasjonale regler: ● Piggdekkge­byr for perioden 1. november til 11. april.

● Piggdekkge­byret er 1400 kroner per bil for hele vinterseso­ngen, 450 kroner per måned eller 35 kroner per dag.

● For tunge kjøretøy (over 3500 kg) betales det dobbel pris. Det legges samtidig opp til at Kristiansa­nd deles inn i ulike soner slik at de som bor i utkanten slipper gebyr.

– Jeg ser for meg at avgiften blir spist opp av et enormt byråkrati, når man skal følge med på bilskilt om man bor i Vågsbygd, Finsland eller Tveit. Det spørs om ikke dette er verbal snikinnfør­ing for å få Senterpart­iet med på en avgift de har vaert motstander av, sa Christian Eikeland (Frp).

– Jeg tror soneinndel­ing er nytt i Norge, det blir spennende hvilken modell det blir. Den digitale verden er en vidunderli­g verden. Det går an å skille mellom bosted og tilhørende bil, eller registrere piggdekkav­gift som vi gjør med bomavgift, svarte Gundersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB ?? Fra november 2021 blir det trolig piggdekkav­gift i Kristiansa­nd.
FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB Fra november 2021 blir det trolig piggdekkav­gift i Kristiansa­nd.
 ?? ARKIVOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mette Gundersen ble bedt om i formannska­pet å svare på hvordan beløpet for piggdekkav­giften var beregnet.
ARKIVOTO: KJARTAN BJELLAND Mette Gundersen ble bedt om i formannska­pet å svare på hvordan beløpet for piggdekkav­giften var beregnet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway