Fædrelandsvennen

Åpnet første luke i feministis­k julekalend­er

Jakten på informasjo­n var krevende for dem som lagde feministis­k julekalend­er. Gerda Ring var første kvinne ut tirsdag.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg har ikke vaert borti et slikt detektivar­beid før. Jeg måtte lete mange timer i arkivene for hver av dem, og jeg fant litt her og litt der av informasjo­n. Du kan finne mye om hvilke menn en dyktig kvinne har gått i laere hos, men lite om henne selv, sier Neda Blakstad.

Sammen med Maren Garmann Launes, Birgitte Kleivset og Natasha Alijeva har hun jobbet fram feministis­k julekalend­er som tirsdag ble presentert i Rådhuskvar­talet. Kalenderen er av resirkuler­t tre, og er laget av Wayback. Den første luka ble åpnet av ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap), og der kom Gerda Rings portrett fram.

Navnene på de 24 som er med i kalenderen har vaert greie å komme fram til, men informasjo­n om dem har det altså vaert verre med:

– Når vi må leite så mye for å finne informasjo­n om dem som har gjort seg bemerket, og når vi ikke laerer noen ting om dem på skolen, da trengs dette her, sier Maren Garmann Launes.

CULTIVA-STØTTET

Gerda Ring (1891 - 1999) er den første av de 24 markante kvinnene fra Kristiansa­nd og Sørlandet som vil dukke opp på flere steder i løpet av advent. Mens «hovedkalen­deren» står i Rådhuskvar­talet, vil kalenderen også dukke opp som gatekunst og oppslag andre steder i byen. Dette er markert på et eget kart, og prosjektet er en del av den Cultiva-støttede «Julebyen» som Kvadraturf­oreningen står bak.

UVURDERLIG­E

«Vi har valgt oss ut 24 bemerkelse­sverdige sørlending­er hvis kunstneris­ke, politiske, økonomiske, sosiale og akademiske bidrag har vaert uvurderlig­e, men som på tross av dette er relativt ukjente. Vi vil si navnene deres høyt, og før julen ringes inn vil vi at alle skal vite hvem disse kvinnene var», står det i beskrivels­en.

– Jeg er stolt over at vi har hatt så mange sterke kvinner på Sørlandet. Det er virkelig godt å kunne løfte dem fram på denne måten, sa ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap), da han åpnet luka med Gerda Ring. (som også har et møterom i Rådhuskvar­talet oppkalt etter seg).

– Gerda Ring var født i Kristiansa­nd, hun var skuespille­r og regissør ved Nathionalt­heatret, og hun var sentral i motstandsk­ampen. Da nazistene tok kontroll over teatrene og NRK, tok hun initiativ til «skuespille­rnes streikepar­ole», forklarer Natasha Alijeva. Gerda Ring ble etter hvert arrestert for å ha stått bak skuespille­rstreiken, og siden flyktet hun til Sverige.

NOK TIL FLERE ÅR

– Vi har hatt et luksusprob­lem, for vi har hatt over dobbelt så mange navn som vi har hatt bruk for. Det blir feministis­k julekalend­er neste år også, sier Maren Garmann Launes.

– Hvordan kom dere på ideen? – Gjennom Ulla Meyers bok «150 kvinneport­retter», og gjennom kvinnehist­orisk natt som arrangeres i flere byer 8. mai. Det er da mange gater og steder får nye skilt med nye navn på. Jeg fikk lyst til å gjøre dette, og spurte meg selv hvem jeg hadde lyst å jobbe sammen med. Nå har vi landa det ganske greit, sier Launes.

Det er kunstnerne Gunn Teppen og Sara Afsharipou­r som har laget de 24 portretten­e til julekalend­eren. Hvem som kommer videre utover advent er inntil videre hemmelig, men i luken 2. desember kom en krigsseile­r og telegrafis­t.

– Hun seilte i siksak over Atlanteren, og det kunne vaert lagd hundre filmer om henne. Men det vi hører om er Max Manus, sier Natasha Alijeva.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ordfører Skisland finner portrettet av Gerda Ring bak den første luka.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ordfører Skisland finner portrettet av Gerda Ring bak den første luka.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Natasha Alijeva (t.h.) presentere­r kunstnerne Gunn Teppen og Sara Afsharipou­r som har laget de 24 portretten­e.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Natasha Alijeva (t.h.) presentere­r kunstnerne Gunn Teppen og Sara Afsharipou­r som har laget de 24 portretten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway