Fædrelandsvennen

Laget solcellean­legg på fjelltopp

Bonde Torbjørn Helle har montert et solcellean­legg på en fjelltopp over gården sin. På sikt vil anlegget dekke nesten all strøm han trenger.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Bonde Torbjørn Helle har montert et solcellean­legg på en fjelltopp over gården sin. På sikt vil anlegget dekke nesten all strøm han trenger.

– Det går mye strøm ved å drive gården som vi gjør i dag. Men det er også viktig for oss å drifte så klimavennl­ig som mulig. Så her slo vi flere fluer i et smekk, sier Helle.

Anlegget er montert av Haegebosta­d-firmaet Elkam. Daglig leder Marius Andreassen sier at han ikke kjenner til noe tilsvarend­e i Agder. De aller fleste solcellean­legg plasseres på et tak, ikke på bakken som i dette tilfellet.

Gården til Torbjørn og kona Gunn Elise Helle ligger ved Konsmo i Lyngdal. De har rundt 50 melkekyr i løsdrift og til sammen 130–140 dyr i fjøset.

Det er et fullautoma­tisert fjøs. Her melkes kyrne av en robot døgnet rundt, fôringen skjer automatisk og en egen maskin får vekk kumøkka. Da de i tillegg fikk fôrmikser for noen år siden, spratt strømutgif­tene i vaeret.

– Ofte går en slik mikser ved hjelp av en traktor. Men vår går på strøm, og det merket vi veldig på utgiftene, forteller Helle.

1,17 MILLIONER KRONER

Da det ble arrangert en energikonf­eranse på Bjelland for halvannet år siden som de var på, kom ideen om å etablere et solcellean­legg. Ikke bare for fjøset, men også for behovet til våningshus­et.

Nå står anlegget klart på fjelltoppe­n ved gården. Det har kostet rundt én million kroner, mens solcellene som produserer strøm til bolighuset har en kostnad på om lag 170.000 kroner.

– Det er mye penger, så uten støtteordn­ingene hadde vi neppe fått det til, sier Helle.

FIKK STØTTE

Innovasjon Norge har dekket rundt 30 prosent av utgiftene. I tillegg fikk ekteparet et rentefritt lån gjennom gamle Audnedal kommune.

Helle forteller at anlegget til fjøset produserer 97 kilowatt-peak, mens det som går til huset lager 17 kilowatt-peak. Som betyr at med overproduk­sjonen anleggene vil lage gjennom året, og som går til å dekke strømbehov­et når det er lite sol, får de totalt sett all strøm de trenger på denne måten.

– Vi har hatt rundt 100.000 kroner i strømutgif­ter gjennom året. Så uten å ta for hardt i, burde vi ha tjent inn anlegget i løpet av sju år, sier Helle.

TENKER NYTT

Det har gått vel seks år siden sist Faedreland­svennen var i fjøset til Helle. Den gang var det for å lage reportasje på moderniser­ingen han hadde foretatt for åtte millioner kroner.

– Du er frampå med ny teknologi?

– Det gjelder å tenke nytt, både for å gjøre driften mest mulig lønnsom og for å vaere med på det grønne skiftet, sier han.

MÅTTE LAGE EGEN VEI

Marius Andreassen i Elkam forteller at det var utfordrend­e å bygge anlegget på fjelltoppe­n. Blant annet måtte det lages en egen vei opp. De 312 solcellene er plassert på stolper fra en til tre meter over bakken.

– Anlegget vil tåle alle typer vaer og å bli helt dekket av snø, forteller han.

Han mener dette er det mest spesielle solcellean­legget i landsdelen.

– De aller fleste plasserer solcellene på et tak. Å sette det slik på bakkenivå, vet jeg kun om noen hytter som har helt små panel, sier han.

NYE TANKER

Helle selv kan nå følge med på strømprodu­ksjonen både ved hjelp av et panel på veggen i huset, et panel ved solcellene til fjells eller på en app på telefonen. Nå sysler han med tanken på å etablere et lite vannkraft- eller biogassanl­egg. Dette siste er gass dannet av gjødsel fra dyrene.

– Men enn så lenge er det mer enn nok å drifte solcellean­leggene, slår han fast.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Slik ser solcellean­legget til Torbjørn Helle (han står litt til høyre i midten av bildet) ut, plassert på en fjelltopp ved gården hans i Konsmo. Det skal vaere det eneste av sitt slag i Agder.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Slik ser solcellean­legget til Torbjørn Helle (han står litt til høyre i midten av bildet) ut, plassert på en fjelltopp ved gården hans i Konsmo. Det skal vaere det eneste av sitt slag i Agder.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Torbjørn Helle ved solcellean­legget som er på fjellet ved gården hans. Anlegget vil på sikt produsere all strøm som trengs til fjøs og våningshus.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Torbjørn Helle ved solcellean­legget som er på fjellet ved gården hans. Anlegget vil på sikt produsere all strøm som trengs til fjøs og våningshus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway