Fædrelandsvennen

Budsjettne­dtur for Frp

KRF måtte svelge flere kameler. Men Frp hadde selv lagt lista så høyt at det budsjettet som ble presentert tirsdag kveld, først og fremst ble en nedtur for Siv Jensens parti.

-

Frp har fått tydelige gjennomsla­g på flere områder i statsbudsj­ettet for neste år. Avgiftene på øl, vin, sukker og snus senkes. Pensjonist­ene får to milliarder kroner ekstra. Det blir ikke økte egenandele­r for legebesøk og medisiner. Og bompengein­nkrevingen skal reduseres mer enn det regjerings­partiene hadde forslått.

Likevel var budsjetten­igheten en nedtur, først og fremst for Frp. Partiet gikk i begynnelse­n av året ut av regjeringe­n fordi det hadde blitt for mange grå kompromiss­er. Fra utsiden skulle Frp få større gjennomsla­g og bli mer gjenkjenne­lig for folk flest.

Men det var ikke på noen måte glede som preget Siv Jensen da hun sammen med de andre

Eborgerlig­e partileder­ne presentert­e budsjetten­igheten. Hun fortalte også at rundt en tredel av Frps stortingsg­ruppe hadde stemt nei til avtalen hun hadde forhandlet fram.

En viktig grunn til den dårlige stemningen i Frp var at både partileder Siv Jensen og ikke minst nestleder Sylvi Listhaug på forhånd hadde formulert krystallkl­are krav. Og lovet Frps velgere at disse skulle innfris, saerlig når det gjaldt kvoteflykt­ninger. Listhaug sa til TV2 tidligere i høst at «3000 kvoteflykt­ninger er helt uaktuelt. Da får de ingen avtale». Men regjerings­partiene fikk altså en avtale om nettopp 3000 kvoteflykt­ninger. Og fortsatt en prosent av bruttonasj­onalinntek­ten til bistand, som Frp også hadde lovet sine egne å redusere. I etterkant av budsjetten­igheten ble det også harselert i sosiale medier om hvor lite avgiftsned­settelsen vil bety for prisen på øl og vin.

Til tross for alt dette: Frp skal også ha ros for å ha akseptert en budsjettav­tale som partiet egentlig er misfornøyd med, på flere punkter. Landet er fortsatt inne i en dramatisk situasjon. Pandemien har ført til en økonomisk krise som er verre enn den såkalte dot com-krisen rundt årtusenski­ftet, finanskris­en i 2008 og oljekrisen i 2015. Det siste Norge hadde trengt i en slik situasjon, var regjerings­krise.

Det siste Norge hadde trengt i en slik situasjon, var regjerings­krise.

 ?? FOTO: NTB ?? Frp-leder Siv Jensen presentert­e sammen med de andre borgerlige partileder­ne budsjetten­igheten i Stortinget­s vandrehall tirsdag kveld.
FOTO: NTB Frp-leder Siv Jensen presentert­e sammen med de andre borgerlige partileder­ne budsjetten­igheten i Stortinget­s vandrehall tirsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway