Fædrelandsvennen

Arkivet skal ha ny direktør

Audun Myhres åremål som direktør for Stiftelsen Arkivet har gått ut. Han ble tilbudt et nytt, men valgte å takke nei.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi skulle gjerne hatt Audun Myhre med videre. Han ble da også tilbudt et nytt åremål, men han sa fra om at han hadde bestemt seg for å gjøre noe annet, sier styreleder Norunn Tveiten Benestad i Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter.

Dermed skal Stiftelsen Arkivet, som fortsatt er det formelle navnet, ansette direktør igjen. Det er seks år siden sist.

– STYRKET SIN POSISJON

– I Audun Myhres periode har Arkivet styrket sin posisjon som freds- og menneskere­ttighetsse­nter både regionalt og nasjonalt. Norsk senter for krigsseile­rhistorie er etablert og utgjør Norges fremste fagmiljø på sitt felt. Sammen med Falstadsen­teret har vi fått på plass Norsk digitalt fangearkiv 1940 -1945. Cirka 90 prosent av alle niendeklas­ser i Agder har besøkt oss for omvisning og fått undervisni­ng i freds- og menneskere­ttighetssp­ørsmål, valg og verdier. Og ikke minst: 1. februar 2018 åpnet vi et gjeldfritt nybygg til 36 millioner kroner. Det var en stor milepael og har gitt mange muligheter, sier styreleder Benestad per telefon mellom to møter på Stortinget.

Hun har enda mer på hjertet: – I godt samarbeid med Agder politi og KS Agder er Plattforms­amarbeidet etablert for å forebygge radikalise­ring og voldelig ekstremism­e. To medarbeide­re har tatt sin doktorgrad; nå har vi tre av dem. Og la meg nevne at antall fast ansatte har økt fra 12 til 18 og inntektene fra 14 millioner kroner i 2014 til cirka 23 mill. i 2020.

MYHRE: – GJØRE ANDRE TING

– Jeg har vaert i jobben i seks år og fikk tilbud om fornyet åremål, men fant ut at jeg heller vil gjøre andre ting. Arkivet har tatt gode utviklings­steg i de seks årene jeg har vaert her, sier Audun Myhre (62).

– Tenker du å gå tilbake til presteyrke­t?

– Nå har jeg tenkt å søke om førtidspen­sjon, så får jeg se hva jeg skal bruke tid og krefter på.

– RELASJONSB­YGGER

Nå leter altså Arkivet etter ny direktør og søknadsfri­sten har allerede gått ut. I den opprinneli­ge annonsen het det blant annet det at man ønsker «en synlig, samfunnsen­gasjert, samlende og inspireren­de person».

– Den som overtar som direktør, må vaere ambisiøs på Arkivets vegne og jobbe for å utvikle institusjo­nen videre. Det krever evner som relasjonsb­ygger og å kunne operere i skjaerings­punktet mellom forskning og undervisni­ng, kommentere­r styreleder Norunn Tveiten Benestad.

 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Arkivet søker etter ny direktør.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE Arkivet søker etter ny direktør.
 ?? ARKIVFOTO ?? Dette bildet av Audun Myhre ble tatt på Arkivet 8. mai 2018, på frigjøring­sdagen.
ARKIVFOTO Dette bildet av Audun Myhre ble tatt på Arkivet 8. mai 2018, på frigjøring­sdagen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Stortingsr­epresentan­t Norunn Tveiten Benestad er styreleder for Stiftelsen Arkivet.
ARKIVFOTO Stortingsr­epresentan­t Norunn Tveiten Benestad er styreleder for Stiftelsen Arkivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway