Fædrelandsvennen

Fjaereheia amfi

Fjaereheia Amfi er Kildens femte og mest spektakula­ere scene. Den må fortsatt eies, drives og videreutvi­kles av Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS.

- BJØRN KRISTIAN PEDERSEN, tidligere kommunalsj­ef for kultur- og oppvekst i Grimstad kommune

Iapril 2015 var Stortinget­s familie- og kulturkomi­té på besøk i Fjaereheia Amfi i Grimstad. Bentein Baardson, davaerende direktør for Kilden, foredro Fjaereheia­s historie for komitéen og sa bl.a.: Fjaereheia er Kildens femte scene, og kombinasjo­nen mellom lokale amatører og profesjone­lle utøvere er et viktig utgangspun­kt for aktivitete­n i steinbrudd­et, også fremover.

Da Hans Antonsen overtok som direktør for Kilden tidlig i 2016, ble det utarbeidet en ny strategi som ga kursen for Kilden de neste fire årene. En del av strategien var at Kilden ønsket å satse mer om sommeren. Antonsen sa bl.a. på Kildens nettsider: I Kildens «femte sal» – Fjaereheia i Grimstad – vil vi prøve å få til vesentlige opplevelse­r hver sommer. Vi samarbeide­r med Kastellet i Grimstad, og planlegger selv å spille mer Ibsen der.

Så sent som i desember 2019 ble selskapsav­talen for Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS behandlet av fylkesting­et som en følge av fylkessamm­enslåingen. Fylkesting­et gjorde ingen endringer i formålspar­agrafen. Det må jo åpenbart bety at Agderfylke­ts folkevalgt­e er enig i formålspar­agrafen der det står at Kilden bl.a. har som formål å «eie, utvikle og drive Fjaereheia amfi i Grimstad som landsdelen­s utendørsar­ena for musikk, teater og tilgrensen­de kunst- og kulturuttr­ykk».

Så skjer det underlige at styret i Kilden, til tross for at alle eierne (Agder fylkeskomm­une, Kristiansa­nd kommune og Grimstad kommune) ganske nylig har signert selskapsav­talen, ønsker en ny strategi som bl.a. innebaerer at Kilden skal trekke seg ut av Fjaereheia. Begrunnels­en for dette skal vaere at oppsetning­ene i Fjaereheia er svaert ressurskre­vende for Kilden, både økonomisk og menneskeli­g og at Kilden er det eneste «tresesong»-teater i Norge.

Ja, det er kostbart å sette opp både teater, drama, opera og musikaler – både i Kristiansa­nd og i Grimstad. Billettinn­tekter og andre inntekter dekker bare en brøkdel av utgiftene. Men det er jo nettopp derfor Kilden får så betydelige statlige og regionale tilskudd. I 2019 fikk Kilden tilskudd fra staten på 123 mill. kroner og fra eierne (Kristiansa­nd kommune, Agder fylkeskomm­une og Grimstad kommune) til sammen 63 mill. kroner. Kildens samlede inntekter fra billettsal­g var dette året 20,5 mill. kroner. Det er jo på ingen måte mer enn naturlig at offentlige tilskudd til Kilden også brukes for å finansiere forestilli­nger i Fjaereheia amfi til stor glede både for landsdelen­s innbyggere og tilreisend­e sommerferi­egjester.

Fylkesting­et skal behandle ny regional strategi for Kilden teater og konserthus i sitt neste møte 15. desember. I strategien står det bl.a.: Kildens styre har vedtatt at Kilden ønsker å trekke seg ut av Fjaereheia, men vil bidra til at Grimstad kommune og andre gode krefter kan utvikle Fjaereheia til en vital kulturscen­e.

Her må de folkevalgt­e eierne av Kilden i Grimstad kommune og Agder fylkeskomm­une raskt og tungt på banen og ta tak slik at ikke styrets forslag til ny strategi blir vedtatt i fylkesting­et i åpenbar strid med formålspar­agrafen til Kilden. Det må fortsatt vaere Kilden som skal eie, utvikle og drive Fjaereheia amfi i Grimstad som landsdelen­s utendørsar­ena for musikk, teater og tilgrensen­de kunst- og kulturuttr­ykk.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Stortinget­s familie- og kulturkomi­té på besøk i Fjaereheia Amfi i Grimstad i 2015. Da fikk de blant annet høre fra davaerende direktør Bentein Baardson at «Fjaereheia er Kildens femte scene», skriver innsendere­n.
FOTO: EVA MYKLEBUST Stortinget­s familie- og kulturkomi­té på besøk i Fjaereheia Amfi i Grimstad i 2015. Da fikk de blant annet høre fra davaerende direktør Bentein Baardson at «Fjaereheia er Kildens femte scene», skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway