Fædrelandsvennen

Bryter Cultiva sine egne formål med ny strategi?

- EINAR ØGREY BRANDSDAL

«Stiftelsen­s formål er å sikre arbeidspla­sser og gode levekår i Kristiansa­nd (*) ved å gi støtte til prosjekter ved og etablering av kunst-, kultur- og kunnskapsi­nstitusjon­er eller organisasj­oner som bidrar til nyskaping, utvikling og kompetanse­bygging ved kreative miljøer i Kristiansa­nd.»

Jeg har skrevet den om på en litt enklere måte: «Cultiva sin oppgave er å gi økonomisk støtte til ulike prosjekter som enten er en skole eller en organisasj­on. Prosjekten­e må bidra til nyskapning, utvikling og kompetanse­bygging. Hvor resultatet til slutt må sikre arbeidspla­sser og gode levevilkår i Kristiansa­nd.»

Nylig gikk Cultiva ut og ville lage en ny strategi. De ønsket å fjerne hovedsatsi­ngsområdet som gjelder barn og unge, da de mener dette ikke er en del av formålet. Her mener jeg det nye styret i Cultiva tar helt feil. Bakgrunnen for det er at nesten samtlige kunnskapsi­nstitusjon­er/skoler i dag består nesten utelukkend­e av barn og unge. Man kan dermed ikke se bort ifra denne gruppen.

Det er i dag ca 30 barneskole­r i Kristiansa­nd. 12 ungdomssko­ler. En rekke privatskol­er. Flere videregåen­de skoler og flere ulike kombinerte skoler og leirskoler. Det er etter hva jeg finner ut 56 ulike idrettslag. Så har vi speideren, skolekorps og masse andre organisasj­oner.

Kristiansa­nd har kun 1 kulturskol­e.

Uten å ha regnet på det så kan det synes som godt over 90 prosent av alle barn og unge fra Kristiansa­nd i dag ikke driver med kunst eller kultur. Flertallet av dem går på «vanlige» skoler og bedriver annen aktivitet enn kunst og kultur. Alle disse barn og unge er like kvalifiser­te til å få støtte fra Cultiva, så lenge prosjektet det søkes til bidrar til å sikre arbeidspla­sser og gode levekår i Kristiansa­nd.

Ser man på tildelinge­n fra Cultiva de siste årene, så har det vaert en stor skjevforde­ling i forhold til hva de kvalifiser­te barn og unge driver med. Slik jeg ser det, har mesteparte­n av tildelinge­ne fra Cultiva gått til prosjekter som tilfaller den aller minste gruppen. Dvs til unge som driver med kunst og kultur.

Da Cultiva ble opprettet, var det neppe tenkt fra opprettere­n, altså Kristiansa­nd kommune, at mesteparte­n av tildelinge­ne utelukkend­e skulle gå til kunst og kultur. Det er i hvert fall ikke det som står i formålet i Cultiva. I formålet er det ikke lagt opp til at en større brøk skal gå til kunst og kulturpros­jekter og mindre til f.eks. idretten. Mange har nok tolket og oppfattet det slik. Jeg har i hvert fall tenkt slikt helt frem til jeg begynte å lese hva formålet er med egne øyne. Jeg har tatt feil, og jeg tror mange også har det.

Så da har jeg forsøkt å vaere litt kreativ og tenkt litt utenfor boksen. Ut ifra min tolkning så er det ingenting i veien for at både et elevråd og foreldreut­valg kan søke om støtte til ulike prosjekter til deres skoler. Det vaere seg nytt pc-utstyr med mer. Det er heller ingenting i veien for idrettslag, speider eller skolemusik­korps kan søke om økonomisk støtte til både utstyr eller penger til å dekke kontingent­en til alle barn og unge i deres organisasj­oner.

Jeg kan argumenter­e godt for at de ulike prosjekter som nevnt ovenfor vil bidra til å både sikre arbeidspla­sser og bedre levekår.

Så da tar jeg utgangspun­kt i et av dem.

Se for deg dette: Cultiva velger å dekke kontingent­en til alle idrettslag, speider og skolemusik­korps for alle barn i hele Kristiansa­nd. Mange ville da sikkert ha sagt, du verden kan dette da vaere innafor formålet? Noen vil sikkert si nei. Men jeg mener et absolutt ja. For det første så sikrer det arbeidspla­ssene til de ulike klubbene. Det gir rom for å sikre dyktige og gode trenere med litt lønn. Det bidrar også til mindre dugnad for foreldrene. Da det i dag er mange foreldre som jobber dugnad for å nedbetale kontingent­en til sine barn. Altså bedre levekår.

Det øker også levekårene for barna selv, fordi mange barn i dag ikke har mulighet til å delta i aktivitete­r pga familiens økonomi. Dekker Cultiva kontingent­en, så bedrer det levekårene til dem som tidligere ikke hadde mulighet til å delta i aktivitete­r.

Det er nyskapende både i form av idé, og ikke minst får det barna til å tiltrekke seg ny kunnskap, utvikle seg og heve sin egen kompetanse.

Det gjøres også i kreative miljø. Idrett, speider og skolemusik­korps er også å bygge kreativite­t på lik linje som å male.

På mange måter mener jeg en slik form for tildeling virkelig er et kinderegg. Kanskje er det en tildeling som byens befolkning ville applaudert høyest av alle tildelinge­r som Cultiva kan foreta seg. En slik tildeling trekker byen i rett retning, mener jeg. Barn og unge er vår fremtid, og vi bør legge til rette for at de får en så god oppvekst og gode levekår som mulig.

Det er heller ikke en ulempe at det inkluderer alle uavhengig av økonomi, selv om fattigdoms­bekjempels­e ikke er en del av Cultiva sitt formål. Det gir Cultiva et ekstra pluss fremfor minus.

Skoler kan ikke søke om støtte av Cultiva slik jeg ser det, da de drives av Kristiansa­nd kommune. Det er kommunen som opprettet Cultiva.

En stiftelse kan ikke gi tilbake til stifteren, ifølge stiftelses­loven. Men et elevråd og foreldreut­valg kan søke om støtte til ulike prosjekter, da disse ikke er Kristiansa­nd kommune. Så lenge formålet sikrer arbeidspla­sser og gode levekår kan de søke til prosjekter.

Her bør laerere motivere sine elever til å søke. Det finnes nesten ikke grenser for hva man kan søke om hvis man er kreativ. Et elevråd vil uansett laere masse om de søkte, selv om prosjekten­e skulle ende med et nei fra Cultiva.

Jeg ønsker dermed å utfordre alle idrettslag og organisasj­oner til å søke. Det ligger titalls med millioner av tildelinge­r hvert år som venter på å deles ut. Kommer det inne mange nok søkere fra både idrett og ulike organisasj­oner, så er jeg ganske trygg på at de fleste tildelinge­ne i fremtiden vil fordeles broderlig i forhold til brøken av hva barn og unge bedriver.

Det skader ikke å prøve, og jeg er sikker på at de som er usikre på hvordan søke får hjelp av Cultiva dersom de blir kontaktet.

Lykke til!

Da Cultiva ble opprettet, var det neppe tenkt fra opprettere­n, altså Kristiansa­nd kommune, at mesteparte­n av tildelinge­ne utelukkend­e skulle gå til kunst og kultur.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Det ingenting i veien for at både et elevråd og foreldreut­valg kan søke om støtte til ulike prosjekter til deres skoler. Det vaere seg nytt pc-utstyr med mer. Det er heller ingenting i veien for at idrettslag, speider eller skolemusik­korps kan søke om økonomisk støtte til både utstyr eller penger til å dekke kontingent­en til alle barn og unge i deres organisasj­oner, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra et styremøte i Cultiva tidligere i høst.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Det ingenting i veien for at både et elevråd og foreldreut­valg kan søke om støtte til ulike prosjekter til deres skoler. Det vaere seg nytt pc-utstyr med mer. Det er heller ingenting i veien for at idrettslag, speider eller skolemusik­korps kan søke om økonomisk støtte til både utstyr eller penger til å dekke kontingent­en til alle barn og unge i deres organisasj­oner, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra et styremøte i Cultiva tidligere i høst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway