Fædrelandsvennen

Dekkforhan­dlere og feilinform­asjon

Jeg har i lengre tid ergret meg over det en del dekkforhan­dlere kan finne på å skrive om bruken av bildekk, eller rettere sagt forskjelle­n på bruken.

-

● Jeg har selv kjørt bil i 65 år, og har drevet trafikksko­le i over 30 år. Da de første piggfrie vinterdekk­ene kom i handelen, var jeg ikke sen med å skaffe meg slike.

Vel, det må sies at de første av disse ikke var mye å skryte av, men de ble langt bedre etter hvert, i hvert fall hvis man kjøpte de dyreste. Men det jeg reagerer på, er når dekkforhan­dlerne advarer på det mest alvorlige om å bruke disse på sommerføre.

Noen oppgir en så stor forskjell på bremseleng­de at en skulle tro de hadde funnet det i eventyrbøk­er. Selvfølgel­ig vil forhandler­ne selge mest mulig med dekk, det forstår jeg, men mye av det som blir skrevet er direkte feil. Jeg kan ikke forstå annet enn at det må vaere ulovlig så til de grader å feilinform­ere.

For en stund siden så jeg et skrekkens eksempel om bremseleng­de med piggfrie vinterdekk på sommerføre. Da hadde det blitt testet dekk av samme type på samme bil og på samme føre og med samme fart. Temperatur­en var 20 plussgrade­r og farten var 50 km/ t. Her ble bremseleng­den med de piggfrie dekkene opp til 13,5 meter lenger.

Det er ikke lett å komme lenger fra sannheten en dette. Det er bare i fantasiver­denen at slike forhold kan skje. Dette har jeg selv prøvd mange ganger, og finner ut at forskjelle­n er så liten at den har i virkelighe­ten ikke noe å si.

Enkelte forhandler­e sier at å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren er direkte livsfarlig. Da er det rett og slett uforståeli­g at myndighete­ne ikke setter foten ned.

Dette hadde jeg ikke tatt sjansen på å skrive uten først å ha diskutert saken med en stor dekkforhan­dler som jeg kjenner og har stor tiltro til. BJARNE EIKELAND

Innlegget er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway