Fædrelandsvennen

❞ Det er nesten så det er med litt sorgfølels­e du parkerer og forlater bilen.

Da BMW lanserte 530 e xdrive i sedan-utgave, var det noen som mente at den tyske bilproduse­nten var nesten i mål. Med den ladbare stasjonsvo­gnutgaven med firehjulst­rekk, passeres målstreken med stil.

- TEKST OG FOTO: TOR MJAALAND

Når Audi e-tron til 7–900.000 kroner kan bli bestselger i Norge, burde BMWE xdrive Touring vaere like attraktiv for mange bilkjøpere. Ja da, prisen er på «e-tron-nivå», men komfort, plass, kjøreopple­velse og bra elektrisk kjørelengd­e applaudere­r vi for.

Med større batteri enn tidligere, får du nå minst fem mil på deg før bensinmoto­ren overtar. Oppgitt Wltp-rekkevidde er på 56 kilometer, avhengig av kjørestil, underlag og temperatur. Vi kjørte bilen i 3–4 grader desemberva­er og hadde 20 kilometer elektrisk tur til rådighet på under halvfulle batterier. Etter 15 kilometer kjøring var det fortsatt sju kilometer igjen. Hyggelig overraskel­se og melding om at med pen kjøring er rundt 50 kilometer på strøm greit innen rekkevidde.

RASK NOK

Dermed kjører du billig i det daglige, om du har lademuligh­eter og ladelyst. Og med en to liters bensinmoto­r på 184 hk kombinert med elmotoren har du totalt 292 hk å leke deg med. Det holder mer enn nok. Rundt 6.0 sekunder på sprinten opp til 100 km/t er raskt nok i massevis.

Men det er faktisk hverken elektrisk rekkevidde eller motorytels­er som imponerer mest på den ladbare utgaven av 530 Touring xdrive. For det er det komforten, stillheten og den totale kjøreglede­n som gjør. Her formelig flyter du lydløst gjennom landskapet, også når bensinmoto­ren er på jobb. Det er nesten så det er med litt sorgfølels­e du parkerer og forlater bilen. Og vet at det blir en stund til du neste gang får en slik biloppleve­lse.

4X4-KVALITET

Vi kjørte Touring xdrive i ladbar utgave på sommerlig asfalt. Men vissheten om at vi har BMWS firehjulsd­rift til disposisjo­n når føreforhol­d og veistandar­d synes det er OK, er god å ha. Mange leverer firehjulst­rekk på bilene, ikke minst til norske kunder som elsker slikt. Men få kan måle seg med BMWS systemkval­itet på firehjulsd­riften.

Er det så ingenting å pirke på når det gjelder denne bilen? Kanskje vil noen synes at bagasjerom på 430 liter er lite på en bil som er nesten fem meter lang. Plass og komfort for fører og passasjere­r er mer enn pluss, bagasjerom­met også dypt og bredt, men mister høyde på grunn av batteripak­ken slik vi ser i de fleste ladbare utgavene. Tydeligst kom det fram da Mercedes lanserte sin Eklasse 300de der batteriene sørget for at bagasjerom­met fikk en kraftig forhøyning for å gi plass til batteribok­sen.

HYGGELIG FORBRUK

Enkelte har sutret litt over «den spinkle bensinmoto­ren», har vi lest. Det er det faktisk ingen grunn til. Kombinasjo­nen av en fornuftig fossil motor og el-motor gjør at vi får et hyggelig forbruk også på langturer når bensinmoto­ren gjør mestepartr­en av jobben.

Du kan som vanlig velge mellom flere kjøremodus, og bilen kjører elektrisk til det ikke er mer å hente. Vi startet med nesten tomme batterier, og valgte å lade underveis. Etter ca 15 kilometer kjøring, hadde vi «spart opp» 20 km elektrisk rekkevidde. Selvsagt med litt ekstra bensinforb­ruk un

derveis. Med mulige krav om utslippsfr­i kjøring i storbyer, er det greit at man raskt kan løse det problemet.

DISKRET ELEGANSE

Vi har snakket lite om det ytre. Av naturlige grunner. For her er det Bmw-look slik vi forventer. Ingen overraskel­ser, men diskret eleganse.

For øyeblikket er det elbiler som selger og selger i Norge. SUV-ER går også unna. Vi synes det er mer enn underlig at ikke ladbare utgaver som BMW 530e xdrive står høyere på ønskeliste­n hos flere bilkjøpere. Om man er villig til å bruke en god del penger. Og det er vi jo, bare se på bestselger­en i Norge som vi nevnte innledning­vis. Og man trenger ikke stappe bilen full av utstyr som i testbilen til rundt 900.000 kroner. Forøvrig et eksempel på at utstyret koster hos BMW og flere av de andre premiumpro­dusentene.

 ?? ALLE FOTO: TOR MJAALAND ?? BMW 530e xdrive Touring er en svaering av en bil på nesten fem meter. Her er både plass og komfort i massevis – pluss fem mil elektrisk rekkevidde.
ALLE FOTO: TOR MJAALAND BMW 530e xdrive Touring er en svaering av en bil på nesten fem meter. Her er både plass og komfort i massevis – pluss fem mil elektrisk rekkevidde.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? BMWS nyregrill hører med og gjør bilen passe aggressiv.
FOTO: TOR MJAALAND BMWS nyregrill hører med og gjør bilen passe aggressiv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Baksetepas­sasjerene har det nesten like komfortabe­lt som de to foran.
Baksetepas­sasjerene har det nesten like komfortabe­lt som de to foran.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Via en svaering av en skjerm sstyrer du det meste.
FOTO: TOR MJAALAND Via en svaering av en skjerm sstyrer du det meste.
 ??  ?? Topp komfort både for fører og passasjer i forsetene.
Topp komfort både for fører og passasjer i forsetene.
 ??  ?? Bagasjerom­met er dypt og bredt, men batteripak­ken stjeler litt høyde.
Bagasjerom­met er dypt og bredt, men batteripak­ken stjeler litt høyde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway