Fædrelandsvennen

Denne «tøffer» på el-motor

Han har aldri solgt så mange fritidsbåt­er som nå, Rune Nilsen hos Båtspesial­isten. Med den voldsomme etterspørs­elen var det behov for flere båttyper. Dermed er det også klart for el-snekker.

- TEKST: TOR MJAALAND

Rune Nilsen hos Båtspesial­isten i Kristiansa­nd er mannen som kan bidra til at sørlending­er tøffer lydløst og utslippsfr­itt på sjøen neste sommer i båttypen Carisma. Bygget i Polen, men mange vil si at den er en lekker videreutvi­kling av en klassisk sørlandssn­ekke, med høy grad av komfort og luksus.

Vi var på tur med Nilsen og et eksemplar av nye Carisma, en 20-foter med plass til åtte personer. Hva slags motor den hadde, var ikke så enkelt å oppdage. For påhengsmot­oren på 60 hk var innebygget og ble dermed svaert stillegåen­de.

SNEKKEFART I ELBÅTENE

– Carisma kommer i størrelser fra 19 til 23 fot, og kundene kan velge mellom elektrisk motor, den allerede nevnte påhengsmot­oren eller innenbords dieselmoto­r, forteller Nilsen. Båttypen er altså tilrettela­gt for el-motor, men dette må bestilles gjennom forhandler­e som leverer slike.

Mens båtene med påhengsmot­orer fra 60 til 115 hk får toppfart fra 24 til 33 knop, vil det gå det roligere for seg i el-båtene.

– Der blir det nok snekkefart, slik mange sørlending­er synes er veldig greit når de er på sjøen, sier Nilsen som medgir at de første elektriske utgavene av båttypen Carisma nok blir en del dyrere enn de med tradisjone­lle motorer. Det skyldes først og fremst prisen på batteripak­ken som kommer i tillegg til elmotoren.

3500 KVADRATMET­ER

– Jeg vil tro opp mot 100.000 kroner dyrere, men de får fra seks til åtte, ti timers fartstid, noe som bør holde for de fleste til en fin dagstur.

Når det gjelder lading av batteriene, minner Nilsen om at de aller fleste småbåthavn­ene har mange elektriske uttak på bryggene med kort avstand til båtene.

– Man lader over natta, og har båten klar til ny tur neste dag, sier båtforhand­leren som nylig har overtatt den gamle «Skruefabri­kken» på Industriom­rådet i Kristiansa­nd og dermed har 3500 kvadratmet­er til disposisjo­n.

Når det gjelder prisene på Carisme-båtene, som altså bygges i Polen, mener sjefen hos Båtspesial­isten at de absolutt blir konkurrans­edyktige. De rimeligste ligger rundt 200.000 kroner, de dyreste havner mellom 400.000 og 500.000 kroner.

– Prisen stiger selvsagt i takt med utstyr kundene ønsker. Her er toalett, du kan få kjøleskap og baugpropel­l, de kan innredes med soveplass, og det er flere fargevalg på skroget, både blå, rød, beige og sort, sier den entusiasti­ske båtselgere­n som regner med at det går noen år før den sørlandske båtparken for alvor blir elektrifis­ert.

REKORD I OKTOBER

– Jeg tror disse båtene er midt i blinken for hva sørlending­er ønsker seg av dagsturbåt­er, sier Rune Nilsen som aldri har solgt så mange båter som han har gjort i oktober i år.

Fra før av har han agenturet på kjente båttyper som Bavaria, Aquador og Bella, og var forhandler­en som solgte flest Aquador-båter i Norge i fjor. - Men med den enorme etterspørs­elen vi opplever, var det viktig å få tilgang til flere båter, sier Rune Nilsen som har vaert i båtbransje­n siden 2005 men aldri opplevd en slik båtinteres­se som i år.

– Forklaring­en på det, Nilsen? – Sjøen er et trygt sted å vaere i disse korona-tider, det reises nesten ikke ut av landet og folks privatøkon­omi er gjennomgåe­nde god. Der har du mye av forklaring­en, sier mannen som neste sesong satser på å levere de første elbåtene.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Rune Nilsen i strålende novemberso­l på Byfjorden i en Carisma 610 tender, en 20 fots båt med innebygget 60 hk påhengsmot­or. Båten kan også leveres med el-motor.
FOTO: TOR MJAALAND Rune Nilsen i strålende novemberso­l på Byfjorden i en Carisma 610 tender, en 20 fots båt med innebygget 60 hk påhengsmot­or. Båten kan også leveres med el-motor.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Daglig leder hos Båtspesial­isten, Rune Nilsen, forteller om eventyrlig båtsalg i høst.
FOTO: TOR MJAALAND Daglig leder hos Båtspesial­isten, Rune Nilsen, forteller om eventyrlig båtsalg i høst.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Minstemann i Carisma-selskapet , 570 Tender.
FOTO: TOR MJAALAND Minstemann i Carisma-selskapet , 570 Tender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway