Fædrelandsvennen

Slik kan du redusere rekkevidde­tapet i kulda

Med det voldsomme elbilsalge­t vi opplever i Norge, vil mange elbileiere oppleve at rekkevidde­n blir ubehagelig mye kortere i kulde og på vinterføre. Elbilforen­ingen har noen gode råd.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Hvis du tenker gjennom kjøringen din og tar noen grep rundt lading og forvarming av batteri, kan du redusere rekkevidde­tapet som på det kaldeste er ned mot 50 prosent, til 15-20 prosent, sier Ståle Frydenlund, Norsk elbilforen­ings bilekspert.

Han har testet elbiler i en årrekke og har erfaring med hva som skjer når kulda og vinterføre­t setter inn.

At elbiler har kortere rekkevidde om vinteren på grunn av nedkjølte batterier, økt energiforb­ruk fra varmeappar­atet og mer rullemotst­and i snø og slaps, er noe de fleste vet. Men at en elbil med oppgitt rekkevidde på rundt 40 mil havner langt ned på 20-tallet vinterstid, kan nok overraske mange.

Viktigste råd er kanskje å senke farten og kjøre forsiktig, det øker tryggheten og reduserer strømforbr­uket. Men Frydenlund har i tillegg sju råd til elbilisten­e som nå går en norsk vinter i møte:

1. SETT PÅ FORVARMING

FØR DU KJØRER

På mange moderne elbiler kan du tidsinnsti­lle forvarming en stund før du kjører. Dette bør du helst gjøre når bilen står til lading, da bruker du ikke batterikap­asitet på oppvarming.

2. BRUK SETEVARME Bruk av setevarme, rattvarme og varmetråde­r i front- og bakrute er mer energieffe­ktivt enn varmeappar­atet, selv på elbiler med varmepumpe. Sjekk hva din elbil har av utstyr i vinterpakk­en.

3. VARMEPUMPE =

VINTERBONU­S

En rekke moderne elbilmodel­ler er utstyrt med varmepumpe, som utnytter energien til oppvarming langt mer effektivt. En varmepumpe gir, litt forenklet, normalt 1/31/4 av normal energibruk til oppvarming.

4. SJEKK LUFTTRYKK I DEKKENE

For lavt lufttrykk i dekkene øker rullemotst­anden og energiforb­ruket. Det samme gjelder piggdekk, så kjør med piggfrie vinterdekk om mulig. Det er det for de fleste.

5. HURTIG-LAD NÅR BATTERIPAK­KA ER VARM Når batteriet er kaldt tar det gjerne en halvtime før batteriet er klart til å lades ved 15-20 minusgrade­r. Husk å hurtiglade på siste stopp før hytta, mens batteriet er varmt. Ikke vent til du skal hjem.

6. HUSK SILIKON OG UNNGÅ UNØDIG FUKT Sett inn alle gummiliste­r på bilen med silikonspr­ay eller silikonsti­ft. Det vil både motvirke kondens og hindre at dører, vinduer og ladeluka, fryser fast. Unngå at snø kommer inn i bilen og at fuktige gjenstande­r ligger og slenger.

7. FERSK ELBILIST? BRUK

ECO-KJØREPROGR­AM Da holder bilen holder deg igjen, slik at du ikke får gi full gass. I tillegg justeres kupétemper­aturen ned noen hakk, ved at mindre strøm går til oppvarming.

Og så til noe du ikke trenger å tenke på:

– Lys og radio bruker så lite strøm at det ikke påvirker kjørelengd­en merkbart. I tillegg er det essensielt for både trafikksik­kerhet og trivsel i elbilen, avslutter Ståle Frydenlund.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway