Fædrelandsvennen

Slik unngår du mus i bilen

Det er museår og bilen er et attraktivt sted for de små gnagerne når kulda setter inn. – Med enkle grep kan du begrense risikoen for å få mus i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

- ILLUSTRASJ­ONSFOTO TEKST: TOR MJAALAND

En varm motor er forlokkend­e for mus på jakt etter et varmt oppholdsst­ed. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorromme­t. Fra motorromme­t og inn i bilen er veien kort for en mus som kun trenger 6-7 millimeter åpning for å komme seg inn, skriver NAF i en pressemeld­ing.

– Det viktigste tiltaket man bør gjøre er å sørge for en bilkupé fri for smuler og sjokoladep­apir, rådgir Sødal. - Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluk­a stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn i bilkupéen, fortsetter han.

Han oppfordrer til å rydde unna ting som kluter, svamper og andre

Det er visstnok museår i år. Da er også faren til stede for at de inntar bilen.

ting musene liker å gnage på.

– Musene kan også slå seg til ro inne i motorromme­t og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på. Så det er lurt å følge med i motorromme­t. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger og lignende, sier kommunikas­sjonsrådgi­veren i NAF som minner om at i verste fall kan istykkergn­agde ledninger gi kortslutni­ng og starte en brann.

Er det kommet mus i bilen, finnes det hjelpemidl­er til å få dem bort, for eksempel elektronis­ke muse-jagere som gir en høyfrekven­t lyd.

– Skal du forsøke å bli kvitt musene med en slik muse-jager, er det lurt å ha dørene på bilen åpne så du ser at musene kommer ut av bilen, sier Nils Sødal.

De gode gamle musefellen­e fungerer også inne i bilen, men museeller rottegift skal man unngå.

– Unngå for all del musegift. Musene kan fort gjemme seg etter at de har fått i seg giften og dø på en vanskelig tilgjengel­ig plass. Den lukten vil du ikke ha i bilen, mener Sødal.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway