Fædrelandsvennen

Eneste kommune uten smitte

● Åseral er nå den eneste kommunen i Agder som ikke har hatt koronasmit­te. Innbyggern­e tror det skyldes en blanding av flaks og tilfeldigh­eter. ● Ordfører Inger Lise Lund Stulien sier at kommunen har beredskape­n på plass, men håper selvsagt at Åserals god

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Det er ikke godt å vite hvorfor det ikke har vaert noe her. Vi har ventet på det, for det er mange byfolk som kommer opp, og der er det litt mer, sier Lars Engeli.

Åseral med sine 1000 innbyggere og rundt 2500 hytter, er nå den eneste kommunen i Agder uten koronasmit­te, etter at Vegårdshei fikk sitt første tilfelle for noen dager siden. Kristiansa­nd var først ut av kommunene på Sørlandet for åtte måneder siden (2. mars).

På landsbasis, er Åseral en av 32 kommuner i Norge (pr. 30. november) som ikke har registrert smitte.

Innbyggern­e tror det skyldes en blanding av flaks og tilfeldigh­eter.

– Det er positivt at vi ikke har fått det her, men det kan fort endre seg. Jeg tror vi kan si at det har vaert flaks, sier Berit Eikerapen, som jobber på den lokale Coop Prix-butikken.

Der var det ganske rolig da Faedreland­svennen var innom tirsdag. Inn mot helga øker trafikken. Da skal folk på hytta.

– Det er fullt kjør her fra torsdagene. Vi må bare ta hensyn. Det er ikke annet vi kan gjøre, sier hun.

– PROFESJONE­LLE OG FLINKE

Ved butikken Industri og Landbrukss­ervice AS i Kyrkjebygd­a møter vi Cornelia Koller. Hun er opprinneli­g fra Tyskland, men har bodd i Åseral i 11 år.

– Hva tenker du om at det ikke er smitte i Åseral?

– Her er det lite folk, så jeg tror det er normalt. Det er stille, og folk møtes ikke så mye. Vi passer veldig på, sier hun.

Også ved Åseral barne- og ungdomssku­le passes det godt på. Skolen er i gul beredskap. Det betyr blant annet kohorter, fokus på smittevern og en meters avstand.

– Vi må prise oss lykkelige for at det ikke har vaert smitte i kommunen, sier rektor Kenneth Hobbesland.

Alt er ikke bare positivt ved skolen. Koronaepid­emien har begynt å slite på de ansatte.

– Det er mye ekstra, ikke minst for rengjøring­spersonale­t, sier Hobbestad, som står sammen med Espen Bentsen Øyulvstad når han snakker med Faedreland­svennen.

FLERE LAERERE TESTET

– Vi er så utrolig profesjone­lle og flinke, sier faglaerere­n med glimt i øyet om Åserals gode statistikk.

Det er 118 elever og 31 ansatte ved skolen. Mange av laererne har blitt testet for korona, etter å ha hatt forkjølels­es- eller influensas­ymptomer.

– Siden høst har alt vaert åpent, med smittevern­tiltak. Det går jo på et vis, sier Hobbestad.

– Er elevene flinke?

– Ja, jeg vil si det. Enmetersav­standen er litt vanskelig, men de er gode til å holde seg i kohortene sine.

– Hva tror du er grunnen til at dere ikke har hatt smitte i Åseral?

– Det er nok tilfeldig. Nå har andre småkommune­r, og nabokommun­ene fått korona, sier rektoren.

Åseral grenser til Bygland i nord og nordøst, Evje og Hornnes i sørøst, Lyngdal i sør, Haegebosta­d i sørvest og til Kvinesdal i vest.

I rådhuset møter vi ordfører Inger Lise Lund Stulien (Ap).

– Det er klart vi er veldig glade for at vi ikke har hatt smitte. Når det kommer tilfeller, så ser vi fort at hele miljøet blir snudd opp ned, sier hun.

ORDFØREREN: – VI ER KLARE

Ordføreren håper selvsagt at Åserals gode statistikk vil fortsette.

– Det er store ressurser som må til hvis det kommer smitte. Det er skoler og aldershjem vi er mest bekymret for, dersom vi må inn med inngripend­e tiltak igjen, sier Lund Stulien.

Da det ble smitteutbr­udd i Evje og Hornnes og Lyngdal, hadde kriseledel­sen i Åseral møter, for å se hvordan nabokommun­ene håndterte pandemien.

– Vi er klare, for det må vi vaere. Vi har systemene på plass, sier hun.

– Er det lettere i en liten kommune?

– Det er mer oversiktli­g. Hvis

det blir riktig ille, kan det hende vi vil slite med kapasitete­n, men det vil de gjøre i en by også. Jeg tror heller det er en fordel. Vi har god plass, og det er sikkert enklere å spore også, for alle kjenner alle her, sier Lund Stulien.

Det naermer seg julefeirin­g nå. – Det kan vaere et betydelig antall som ønsker å feire jul og nyttår på hyttene sine. Men folk vil nok i stor grad holde seg der. Det som betyr mest er at folk er forsiktige når de er på offentlige steder.

Lund Stulien synes innbyggern­e i kommunen har taklet pandemien bra.

– Jeg er imponert, spesielt over de som er i helsesekto­ren og de ansatte på skolene. Folk er jevnt over flinke, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Åseral har så langt ikke fått et eneste smittetilf­elle av korona. Det er Lars Egeli godt fornøyd med. Her er han avbildet i hovedgata i Kyrkjebygd­a.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Åseral har så langt ikke fått et eneste smittetilf­elle av korona. Det er Lars Egeli godt fornøyd med. Her er han avbildet i hovedgata i Kyrkjebygd­a.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Cornelia Koller er fra Tyskland, der det naermere seg 1,1 millioner koronatilf­eller. I Åseral, der hun har bodd de siste årene, er det null.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Cornelia Koller er fra Tyskland, der det naermere seg 1,1 millioner koronatilf­eller. I Åseral, der hun har bodd de siste årene, er det null.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Berit Eikerapen jobber i den lokale Coop Prix-butikken i Åseral. Hun tror det er flaks at kommunen har unngått koronasmit­te så langt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Berit Eikerapen jobber i den lokale Coop Prix-butikken i Åseral. Hun tror det er flaks at kommunen har unngått koronasmit­te så langt.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kenneth Hobbestad er rektor på Åseral barne- og ungdomssku­le. Der har mange av laererne blitt testet, uten at det har vaert noen tilfeller av koronasmit­te.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kenneth Hobbestad er rektor på Åseral barne- og ungdomssku­le. Der har mange av laererne blitt testet, uten at det har vaert noen tilfeller av koronasmit­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway