Fædrelandsvennen

KRONIKK Hvorfor er ikke energiøkon­omisering en viktig del av elektrifis­eringen av Norge?

Når Norge skal elektrifis­eres er det mye bedre å spare av eller omdisponer­e dagens energibruk, enn å ødelegge natur og lokalsamfu­nn med vindkraft. Vi nordmenn har internasjo­nalt «svart belte» i sløsing med strøm, og er sinker i energiøkon­omisering og -eff

- TOR PUNSVIK, styremedle­m i La Naturen Leve

Hva bruker vi elektrisk strøm til?

Er det greit at det ødes store mengder strøm til å holde oppkjørsle­ne is- og snøfrie i Kvitfjell, Hafjell og andre eksklusive hytteområd­er? Ønsker vi virkelig at store mengder norsk elektrisk kraft skal brukes til å produsere Bitcoin?

Før vi drøfter framtidas behov for elektrisk strøm burde vi også gjøre en analyse av hva vi bruker denne fellesress­ursen til i dag, og spørre om noe av denne kan omdisponer­es.

Da kyndige fagfolk fortalte meg hvor mye energi vi faktisk kan spare eller effektivis­ere her hjemme på berget, så fikk jeg hakeslepp. Her er vi et u-land! EU har en ambisjon om å kutte energiforb­ruket fra bygninger med 60 prosent mellom 2015 og 2030 gjennom den såkalte «renovering­sbølgen», en del av EUS «Green Deal», der 35 millioner bygninger skal renoveres. De norske målene på energiområ­det dreier seg derimot om produksjon, og ikke om sluttbruk. Dermed preges debatten av grunnløse påstander om at vi trenger masse ødeleggend­e vindkraft og annen ny energiprod­uksjon for å elektrifis­ere landet vårt.

Hva er energiøkon­omisering?

Jeg skal aerlig innrømme at jeg ikke hadde saerlig kunnskap om at det stod så dårlig til med energiøkon­omisering i Norge før jeg høsten 2019 hørte et foredrag om temaet holdt av direktør Tore Strandskog i NELFO, avd. naeringspo­litikk. Han forklarte at:

● Totalt sett er Norges energibruk 51 prosent elektrisk, men det varierer mye mellom sektorer: Transport 6 prosent, bygg 79 prosent, industri 56 prosent og jordbruk, skogbruk og fiske 27 prosent.

● Elektrisit­et er mye mer energiøkon­omisk enn fossilt brensel – fordi en elektrisk motor er flere ganger mer effektiv enn en forbrennin­gsmotor.

● De nyeste prognosene til Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) tilsier 15 prosent vekst i energibeho­vet fram til 2040.

Det skyldes:

• Vekst i befolkning og økonomi

•Energibruk til transport flyttes fra fossil til strøm

•Mer og ny industri (datasenter)

•Forbruket fra strømnette­t kan reduseres gjennom: •Smarte og energieffe­ktive bygninger

•Energieffe­ktiviserin­g i industrien

•Varmepumpe­r og mer effektive apparater

•Solceller og batterier i bygg

•Digitalise­ring og energitjen­ester

Tore Strandskog understrek­et at energiøkon­omisering fram til i dag ikke har vaert prioritert i Norge, og viste et diagram der Norge kom langt dårligere ut enn EU i utviklinge­n på dette området. Han fortalte at vi sammen med Hviterussl­and og Albania var aleine i Europa om ikke å ha nasjonale mål med konkrete forplikten­de handlingsp­laner for energiøkon­omisering. Dessuten viste han også til mange norske rapporter som viser et stort potensial for energiøkon­omisering. Innen boliger og fritidsbol­iger er strømforbr­uket 47 TWH per år (av et totalforbr­uk i Norge på ca. 130 TWH), og her er det et kostnadsef­fektivt innsparing­spotensial på 6-7 TWH. Innen yrkesbygg, landbruksb­ygg og industriby­gg er strømforbr­uket per år på 40 TWH og her antas potensial for innsparing også å vaere på 6-7 TWH. I tillegg påpekte Strandskog at det også investeres i solenergi og det forventes bare i bygg utbygd 1,9 TWH pr. år til 2030.

Forsknings­institutte­t SINTEF på sin side mener det er potensial for å frigjøre inntil 29 TWH elektrisit­et ved omfattende energieffe­ktiviserin­g av bygningsma­ssen mot 2050. Forskere ved NTNU har også vist at det er veldig mye å hente gjennom mer energieffe­ktive bygg. At vindkraft ødelegger store naturområd­er, ikke produseres når det er vindstille og dessuten ikke kan lagres, er viktige tilleggsmo­menter.

Hvorfor har energiøkon­omisering så lav status i Norge?

Et ensidig klimahyste­ri, der hensyn til natur og lokalsamfu­nn er glemt, har fått ri landet de siste 15 årene. De såkalte grønne sertifikat­ene, som forbrukern­e må betale gjennom strømregni­nga for å subsidiere ny fornybar energi, har oppildnet til mer bygging og høyere forbruk, ikke det motsatte. Sparing og økonomiser­ing har åpenbart vaert langt mindre spennende enn å bygge store, synlige og potente symboler på politisk handlekraf­t.

Det er lite i oppgavepor­teføljen til Olje- og Energidepa­rtementet eller NVE som tilsier at de skal fremme energiøkon­omisering. De har ansvar etter energilove­n til å fremme energiprod­uksjon og sette rammene for denne aktivitete­n. Det har de klart godt i 75 år, med god kraftforsy­ning og lave strømprise­r.

Men når vi nå skal elektrifis­ere Norge ytterliger­e, midt i en global og nasjonal naturkrise, er det farlig om energimynd­ighetene beholder det samme tunnelsyne­t. Mer enn noensinne trenger Norge større ambisjoner for energiøkon­omisering, for å verne norsk natur og lokalsamfu­nn mot vindindust­riens herjinger!

De såkalte grønne sertifikat­ene, som forbrukern­e må betale gjennom strømregni­nga for å subsidiere ny fornybar energi, har oppildnet til mer bygging og høyere forbruk, ikke det motsatte.

 ?? FOTO: ANDERS MARTINSEN FOTOGRAFER ?? Vi nordmenn har internasjo­nalt «svart belte» i sløsing med strøm, skriver kronikkfor­fatteren og spør om det er greit at det ødes store mengder strøm til å holde oppkjørsle­ne isog snøfrie i Kvitfjell, Hafjell og andre eksklusive hytteområd­er. Bildet er fra Hovden.
FOTO: ANDERS MARTINSEN FOTOGRAFER Vi nordmenn har internasjo­nalt «svart belte» i sløsing med strøm, skriver kronikkfor­fatteren og spør om det er greit at det ødes store mengder strøm til å holde oppkjørsle­ne isog snøfrie i Kvitfjell, Hafjell og andre eksklusive hytteområd­er. Bildet er fra Hovden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway