Fædrelandsvennen

Ny båt til 75 millioner

I stiv kuling og regn la August Fjeldskår rederiets nye fiskebåt til kai ved Båly torsdag morgen.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det var atten sekundmete­r og stiv kuling over Skagerrak, men vi fikk bølgene på tre-fire meters høyde bakfra, så det gikk fint. Vi skal jo kunne fiske i seks-sju meter høye bølger. Hvis ikke er vi for pinglete, sier August Fjeldskår og bryter ut i latter.

Noen få minutter tidligere manøvrerte den erfarne skipperen den 35 meter lange fiskeskøyt­a inn Njervefjor­den og til kai foran Lindesnes Havhotell i Båly.

Da hadde han og resten av mannskapet på tre brukt tolv timer på turen fra Vestvaerft­et i Hvide Sande på Jyllands vestkyst.

BYGD I DANMARK OG POLEN

Som for de to foregående båtene eierselska­pet Nesefisk har kjøpt av Vestvaerft­et, ble nye Nesejenta bygd i Gdansk i Polen før den ble utstyrt på verftet i Danmark.

– Men nå må du ikke lage dette til et one-man-show. Det er flere enn meg som eier båten, sier Fjeldskår, og sikter til hans to medeiere.

Bak Nesefisk AS står foruten August Fjeldskår (60 prosent eierandel), sønn og skipper Kjetil Fjeldskår (26 prosent) og daglig leder Reidar Svendsen (14 prosent).

Kontrakten på nye Nesejenta ble skrevet under i april 2018, men leveransen har blitt noe forsinket grunnet et uhell under transporte­n fra Polen til Danmark.

– Vi fikk et sjokk 20. mars, da skroget tippet rundt i Danmark på grunn av feilberegn­et ballast. Men de har skiftet alt av motorer i den og fjernet alt av spor fra havariet, så det er mest sannsynlig den sikreste båten som har gått ut av rederiet, sier Fjeldskår.

SNURREVADF­ISKE

– Det som er spesielt med denne båten er at vi i tillegg til tradisjone­lt garnfiske også kan fiske med snurrevad. Da kan vi fange levende fisk, som lagres i tre tanker på til sammen 80 tonn, og leveres levende på land. I tillegg er det lettere å fiske nye sorter, som lysing, som kommer til Nordsjøen som følge av varmere vann, forteller Fjeldskår.

Ifølge fiskeren har dette blitt veldig populaert i nord, der fiskehandl­ere kjøper levende fisk som de pumper over i merder og selger når prisene er på sitt beste.

FISKEBÅT TIL 75 MILLIONER

Fjeldskår tar Faedreland­svennen med på en rundtur i den 35,3 meter lange og 9,1 meter breie båten med en prislapp på 52 millioner danske kroner; snaue 75 millioner norske med dagens vekslingsk­urs.

Båten har lugarplass for ti personer: To enkeltluga­rer til skipper og styrmann og fire dobbeltlug­arer til resten av mannskapet.

– Vi kjører maks åtte personer på det meste. Så er vi 16 ansatte som er tilknyttet fartøyet og som jobber annethvert skift, sier Fjeldskår.

TRIVSEL, MORO OG PENGER

Med på turen over Skagerrak var blant annet Emil Brekkelund (17), som har hatt sommerjobb som fisker siden han var 14.

Han får de beste skussmål fra sjefen, som forteller at Brekkelund er inne som laerling.

Selv stortrives 17-åringen om

bord, og forteller at han har vaert med på både lofotfiske og vanlig fiske i Nordsjøen.

– Det er gøy, jeg trives i jobben og så er det jo litt penger i det også, sier Brekkelund og smiler.

– ØKT INTERESSE

Fjeldskår merker økt interesse for fiskeri blant ungdom, noe han ikke uventet setter pris på.

– Da jeg var ung var det nesten flaut å si man skulle bli fisker. I dag er det stor interesse blant ungdommen, noe kanskje tv-serier som «Deadliest Catch» har aeren for, sier kapteinen.

Nå venter et par dager med rigging av elektronik­k og myndighets­godkjennin­ger, før Nesejenta skal ut på fiske. Fjeldskår er nemlig ikke av den tålmodige typen.

– Vi må komme oss ut til helga på seifiske, og så drar vi på lofotfiske over nyttår, sier han og smiler.

– HAR GJORT TRØNDER AV SEG

– Hva med gamle Nesejenta da?

– Den solgte vi til garnfisker Rune Bakke i Rørvik, så den har gjort trønder av seg og heter nå MS Bakkevaeri­ng.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Halv ni torsdag morgen ankom MS Nesejenta (den femte) Båly i stiv kuling, tussmørke og regn.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Halv ni torsdag morgen ankom MS Nesejenta (den femte) Båly i stiv kuling, tussmørke og regn.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? August Fjeldskår var strålende fornøyd da han kunne legge til kai for første gang i Båly med en flunk ny fiskebåt.
FOTO: JACOB J. BUCHARD August Fjeldskår var strålende fornøyd da han kunne legge til kai for første gang i Båly med en flunk ny fiskebåt.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Emil Brekkelund (17) satser på en framtid som fisker og var med på overfarten fra Hvide Sande til Båly. Her tar han seg en liten pause etter ankomst.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Emil Brekkelund (17) satser på en framtid som fisker og var med på overfarten fra Hvide Sande til Båly. Her tar han seg en liten pause etter ankomst.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? August Fjeldskår vil heller ha båten ute på fiske enn liggende til kai. I bakgrunnen skimtes restaurant­en Under.
FOTO: JACOB J. BUCHARD August Fjeldskår vil heller ha båten ute på fiske enn liggende til kai. I bakgrunnen skimtes restaurant­en Under.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Snurrevadn­ota på Nesejenta består av to ganger fire tusen meter tau av det robuste slaget. Nota som fanger fisken henger bak styrehuset.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Snurrevadn­ota på Nesejenta består av to ganger fire tusen meter tau av det robuste slaget. Nota som fanger fisken henger bak styrehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway