Fædrelandsvennen

Eksplosivt i Iran

Iran varsler hevn etter at den øverste lederen for landets atomprogra­m ble drept på åpen gate. Både israelere og stabilitet­en i hele regionen kan bli skadeliden­de.

-

Selv til Midtøsten å vaere, var drapet på Mohsen Fakhrizade­h spektakula­ert. Vitenskaps­mannen ble kalt det iranske atomprogra­mmets far. Sist uke ble han drept i det som iranske myndighete­r opplyser var en skuddsikke­r bil, omgitt av vaepnede vakter, midt på gata, dypt inne i Iran. Operasjone­n var svaert avansert. Trolig står en annen stat bak.

Det er svaert viktig at atom-avtalen igjen blir respektert, etter at Donald Trump trakk USA ut av den.

Mange piler peker mot Israel. Både fordi Israel har stått bak flere tidligere drap på iranere som har hatt viktige roller i atomprogra­mmet, som israelerne frykter skal kunne utvikle atomvåpen. Og fordi statsminis­ter Benjamin Netanyahu for to år siden, foran et bilde av Fakhrizade­h, sa: «Husk det navnet». Denne uka sa også en høytståend­e amerikansk kilde til New York Times at nettopp Israel er ansvarlig også for denne aksjonen.

Usikkerhet­en i regionen er nå stor. Iranske myndighete­r har lovet hevn. De har også sagt at en slik hevn vil komme når og hvor det passer Iran. Med andre ord at det kan ta tid og at det kan skje i andre deler av verden. Mange israelere husker med frykt drapene på fem israelske turister i Bulgaria i 2012. Bulgarske myndighete­r mente den gang å kunne bevise at den libanesisk­e Hizbollah-militsen, som finansiere­s av Iran, sto bak. Det ble antatt at den aksjonen ble gjennomfør­t for å hevne tidligere drap på iranske vitenskaps­menn.

På toppen av alt dette kommer USAS drap på Qasem Soleimani, som var Irans nest mektigste mann. Det skjedde 3. januar. Til tross for et iransk rakettangr­ep mot en amerikansk base i Irak, regner de fleste observatør­er med at Iran ennå ikke har gjennomfør­t den lovede hevnen for dette. Noen spekulerer i om den kan komme rundt årsdagen for drapet.

Alt dette skjer mens USA er i ferd med å skifte president. Og der den påtroppend­e presidente­n har lovet at USA igjen vil slutte seg til atom-avtalen med Iran. I den avtalen lettes sanksjonen­e mot Iran, mot at landet ikke prøver å anskaffe atomvåpen. Det er svaert viktig at denne avtalen igjen blir respektert, etter at Donald Trump trakk USA ut av den. Men en ny runde drap og hevnaksjon­er kan sette også denne prosessen i fare.

 ?? FOTO: NTB ?? Den iranske vitenskaps­mannen Mohsen Fakhrizade­h ble drept utenfor hovedstade­n Teheran fredag og gravlagt mandag.
FOTO: NTB Den iranske vitenskaps­mannen Mohsen Fakhrizade­h ble drept utenfor hovedstade­n Teheran fredag og gravlagt mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway