Fædrelandsvennen

Folkelista krevde beklagelse fra SV

Det gikk hett for seg da SV kritiserte budsjettpo­sten til sertifiser­ing av sykehjem i Kristiansa­nd. Folkelista krevde en beklagelse etter møtet.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Partiene har litt forskjelli­ge tilnaermin­ger til bruk av organisasj­oner og foreninger, og det var en intern ordvekslin­g som var uheldig og som vi ba dem beklage, sier Erik Rostoft i Folkelista.

Som varaordfør­er deltok han i forhandlin­gsrundene før flertallet i bystyret fant sammen om et felles budsjett. Slik Faedreland­svennen meldte torsdag, var bevilgning­en av 3,1 millioner til sertifiser­ing av sykehjem i regi av Livsglede for Eldre, som Folkelista-representa­nt Annette Skeie Jakobsen var med å stifte, et punkt som ble problemati­sert av flere.

En av dem er Robin Hansson i SV, som er tydelig på at han synes bevilgning­en ikke burde gis på bakgrunn av hvordan den kan oppfattes utad, selv om SV har signert på budsjettav­talen.

TETTE KOBLINGER

– Dette er etter mitt syn en uheldig måte å gjennomfør­e en satsing på eldreomsor­g på. Vi burde ideelt sett hatt et større kunnskapsg­runnlag før vi ga en så stor bevilgning i et så stramt budsjett. Vi må vaere ryddige og transparen­te ved bevilgning av penger. I denne saken kan det gis et inntrykk av tette koblinger, selv om det ikke er det, sier han til Faedreland­svennen.

Bevilgning­en ble tema helt på tampen av budsjettfo­rhandlinge­ne mellom partiene i flertallsk­oalisjonen. Hansson forteller at han reagerte.

– Jeg var opprørt og tok det opp, og det gikk en smule hett for seg, sier han.

I etterkant ønsket altså Folkelista en beklagelse fra SV.

– Jeg beklager selvsagt måten jeg tok det opp på, men ikke mitt syn, og jeg synes for så vidt ikke at jeg sa noe galt. Men om de har oppfattet det slik at jeg har tillagt dem intensjone­r, så var ikke det meninga, og det beklager jeg.

– Det var riktig å problemati­sere det, for diskusjone­n var viktig og konklusjon­en ble bedre, men budsjettpo­sten burde vaert tatt ut gitt koblingene mellom de ulike partene i saken, sier han.

– Hvorfor gikk dere da med på å gi en beklagelse?

– Jeg opplevde det som om viktig for Folkelista, og for å få budsjettet i havn var dette nødvendig.

Han ønsker å presisere at han ikke er mot en satsing på eldreomsor­g, men sier at han ønsker at det skal skje på en ryddig måte.

– For å stille et retorisk spørsmål, hvordan hadde det sett ut om jeg som styreleder av Deltaforen­ingen fikk gjennomsla­g for å bevilge tre millioner kroner til humanitaer­e prosjekter som jeg er med å styre i Bangladesh? Intensjone­n er god, men bevilgning­en kan tolkes uheldig, og det er poenget.

– FULL ÅPENHET

Denne gangen er Venstre med i budsjettfl­ertallet, og bystyrerep­resentant Christine Alveberg sier at der er man i utgangspun­ktet mest opptatt av at det gjøres en ny habilitets­vurdering, noe Folkelista har gått inn for.

– Jeg er mest opptatt av at man skal opptre på en slik måte at det er full åpenhet rundt de faktiske forhold. Det virker som et godt prosjekt for eldre som et annet parti prioritert­e, og så forventer vi at representa­nter opptrer redelig og tar de forholdsre­gler som trengs.

Sv-representa­nt Tonje Alvestad svarer dette til Faedreland­svennen.

– Jeg er opptatt av eldreomsor­g, men jeg ønsker at ting skal foregå på en ordentlig måte. Forhandlin­gene er det gruppelede­r som uttaler seg om.

– GIKK FOR LANGT

Gruppelede­r i SV, Andreas Landmark, bekrefter at SV sendte en beklagelse i etterkant av det digitale møtet hvor alle åtte partene i budsjettsa­marbeidet deltok.

– Robin gikk for langt i sine uttalelser og beskyldte folk for ting som var over streken. Det er ikke måten vi skal ha det på i samarbeide­t, og det ga vi en beklagelse på. Han gikk for langt og anerkjenne­r det selv, og det er ikke slik vi skal framstå.

– Var det et krav fra Folkelista? – Nei, men det var vanskelig for samarbeide­t. Vi kan vaere uenig om sak, men å bli ilagt dårlige motiver skjønner jeg at var problemati­sk for dem, og det er vanskelig å samarbeide når man ikke har en kameratsli­g tone.

– IKKE FARE

Erik Rostoft sier at for dem er bevilgning­en bare en videreføri­ng av et vedtak i 2020-budsjettet, og at deres intensjon alltid var en oppskaleri­ng av ordningen. Den gang ble Jakobsen erklaert habil av bystyret, blant annet fordi hun ikke har noen lønnede verv i stiftelsen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Erik Rostoft i Folkelista er varaordfør­er i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Erik Rostoft i Folkelista er varaordfør­er i Kristiansa­nd kommune.
 ?? ARKIVFOTO: ESPEN SAND ?? Robin Hansson (SV) avbildet under et bystyremøt­e ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO: ESPEN SAND Robin Hansson (SV) avbildet under et bystyremøt­e ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway