Fædrelandsvennen

Deles ut etter innbyggert­all

50.000 hurtigtest­er for korona sendes nå til Agder, og testene fordeles ut fra innbyggert­all. For lille Iveland kommune kan dette slå dårlig ut.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@pmsor.no

Over én million covid-19-hurtigtest­er sendes nå til landets kommuner. Testene, som viser resultatet allerede etter 15 minutter, blir fordelt etter kommunenes folketall, opplyser Helsedirek­toratet i et brev til alle landets kommuner torsdag.

– Helse Sør-øst RHF sender på oppdrag fra Helsedirek­toratet ut litt over 50.000 antigen hurtigtest­er til kommunene i Agder. Testene fordeles ut fra innbyggert­all. Dette gjelder i regionen som helhet og for kommuner i Agder, sier viseadmini­strerende direktør Jan Frich i Helse Sør-øst RHF (regionalt helseforet­ak) til Faedreland­svennen

Testene sendes ut via samme transportr­uten som for smittevern­utstyr.

– Mindre esker med tester kommer i større transporte­sker som totalt inneholder 800 tester. Vi ønsker ikke å bryte opp transporte­skene. Derfor vil noen av de minste kommunene få sin andel fra større kommuner. Det er slik vi har gjort det tidligere for smittevern­utstyr og vår erfaring er at kommunene samarbeide­r godt om fordeling av utstyr. Helse Sørøst RHF gir informasjo­n om dette via Fylkesmann­en i Agder, sier Jan Frich.

Helsedirek­toratet har bestilt i alt fem millioner hurtigtest­er og har mottatt en del av disse. Noen kommuner med utbrudd har allerede mottatt tester, og i løpet av de naermeste dagene vil ytterliger­e tester sendes ut via de regionale helseforet­akene til kommunene.

ETTER INNBYGGERT­ALL

Fordeling vil skje etter innbyggert­all slik at hver kommune skal få et antall hurtigtest­er tilsvarend­e 20 prosent av kommunens innbyggere.

«Det bør vaere kommuneove­rlegen som basert på faglige anbefaling­er og lokale forhold avgjør bruk av hurtigtest­ene», skriver Helsedirek­toratet.

For Iveland kommune, med sine 1.300 innbyggere, vil det innebaere at de får totalt 260 tester når alle de fem millioner hurtigtest­ene er delt ut.

– Jeg har akkurat fått beskjed om at det kommer hurtigtest­er, og jeg vet på nåvaerende tidspunkt ikke helt nøyaktig hvor mange slike tester som kommer til vår lille kommune. Rask hoderegnin­g sier 260 tester, sier ordfører i Iveland kommune, Gro Anita Mykjåland.

Kommunen hadde to koronosmit­tede i mars-april i år. Hun er ikke bekymret over at Iveland skal bli forbigått av de andre store kommunene i Agder.

– Er det en ting jeg er sikker på, så er det at kommunene i Agder små og store - samarbeide­r godt i disse covid-19-tider, sier Mykjåland.

HJELPER HVERANDRE

Dette bekrefter kommuneove­rlege i Lindesnes, Viggo Lütcherath, som med sine omlag 23.500 innbyggere vil motta til sammen 4.600 hurtigtest­er fra helsemyndi­ghetene.

Foreløpig er det ikke klart hvordan kommunene skal fordele hurtigtest­ene.

– I morgen skal ledelsen i kommunens koronateam ha et møte om hva som er grunnlaget for å foreta en hurtigtest. Vi brukte disse testene da vi hadde det store utbruddet med Lyngdal nylig, og det vi erfarte var at de var best når det kom til smittespor­ing. Hurtigtest­ene fungerer best for de som har tydelige symptomer, og da blir smittespor­ingen også lettere, sier Lütcherath, og understrek­er at selv om de får mange hurtigtest­er, vil de samarbeide med mindre kommuner.

– Vi hjelper hverandre, sier kommuneove­rlegen i Lindesnes, som i tillegg til å planlegge hurtigtest­ingen med koronateam­et i morgen, også skal legge en plan for koronavaks­inen som kommer til Lindesnes i januar.

 ?? FOTO: JIL YNGLAND, NTB ?? Helsemyndi­ghetene sender nå ut 50.000 hurtigtest­er til Agder, disse fordeles ut fra innbyggert­all i kommunene.
FOTO: JIL YNGLAND, NTB Helsemyndi­ghetene sender nå ut 50.000 hurtigtest­er til Agder, disse fordeles ut fra innbyggert­all i kommunene.
 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kommuneove­rlege i Lindesnes, Viggo Lütcherath, lover at de større kommunene i Agder skal samarbeide med de minste om utdeling av hurtigtest­er.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Kommuneove­rlege i Lindesnes, Viggo Lütcherath, lover at de større kommunene i Agder skal samarbeide med de minste om utdeling av hurtigtest­er.
 ?? FOTO: ODD- INGE R. ULEBERG ?? Gro Anita Mykjåland er ordfører i Iveland, og ut fra folketalle­t får de faerrest antall hurtigtest­er i hele Agder. Men hun er ikke bekymret.
FOTO: ODD- INGE R. ULEBERG Gro Anita Mykjåland er ordfører i Iveland, og ut fra folketalle­t får de faerrest antall hurtigtest­er i hele Agder. Men hun er ikke bekymret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway