Fædrelandsvennen

Dette er skabb

- ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB KILDE: NORSK FOLKEHELSE­INSTITUTT TEKST: ANETTE OS anette.os@fvn.no

– Så fikk vi høre at en annen kompis på studiet også hadde begynt å klø. Det ble flere og flere.

Skabb er små midd som graver ganger og legger egg under huden. Det skaper en intens kløe som ofte resulterer i sår på huden, ifølge Folkehelse­institutte­t. Forekomste­n av skabb økte fra 2000 tilfeller i 2012 til 6000 i 2018. Og tallene fortsetter å øke.

For guttegjeng­en gikk skabben utover hele livet.

– Nettene var helt forferdeli­ge. Døgnrytmen ble helt snudd, for jeg lå bare og klødde og fikk ikke sove. Vi leste at det kunne ta noen uker før kløen gikk over, så vi håpte det skulle gi seg. Men det skjedde ikke noe, forteller 21-åringen, som da tok krem-kuren to ganger.

– Vi merket det godt økonomisk. Vi er studenter og får stipend på 8400 kroner hver måned og husleia er på 7000. Det var ikke mye rom for å kjøpe denne medisinen, forteller han.

– Så fikk jeg tips av en venninne som hadde skabb for et halvt år siden. Hun tipset meg om en olje

● Skabbmidde­n er 0,3-0,5 mm lang. Hunnmidden graver overfladis­ke ganger i huden hvor den legger egg.

● Symptomer på skabb er intens kløe som forverres om natten, og små nupper eller blemmer i huden.

● Utslettet oppstår ofte først på hender, deretter på større deler av kroppen. Noen ganger vil man kunne se skabbgange­r i huden. som heter benzyl benzoate, som man får på apotek uten resept. Den var dyrere, over 500 kroner for en flaske, og man måtte ha to per person, sier han.

– BLE REDNINGEN FOR OSS

– Det var litt mer smertefull­t, for den oljen er ganske kraftig, og den

● Smitter forekommer ved direkte hudkontakt og i sjeldne tilfeller via håndklaer, sengetøy og klaer. Hudkontakt­en må vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte.

● Vanligvis spres skabb mellom familiemed­lemmer og seksualpar­tnere. Utbrudd i helseinsti­tusjoner forekommer.

● Som regel tar det 3-6 uker fra man får skabb til symptomdeb­ut. Dersom man har hatt skabb tidligere,

svir, saerlig om du har mye sår. Jeg tok den om kvelden, og så skulle man ha den på huden i tolv timer. Det var ikke lett å sove.

Så gikk det en uke, og kløen avtok.

– Oljen ble redningen for oss. Han brukte totalt 3000 kroner på skabb-medisin. tar det ofte bare 1-3 dager til symptomene opptrer.

● Skabb kan leve flere døgn i tekstiler som sengetøy. For vellykket behandling må alle tekstiler som har vaert i kontakt med huden vaskes på minst 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i fem døgn i romtempera­tur, helst pakket inn i plastposer.

Emilia Hugdahl, ved Bryggen Hudlegesen­ter og overlege ved Hudavdelin­gen,

Helse Bergen, bekrefter at det er mye smitte både i kollektiv og innad i familier. hudspesial­ist

Hun forstår at det kan vaere flaut for studenter å ha skabb.

– Det ikke lett for en ung student å be alle i kollektive­t smøre inn absolutt hele kroppen med krem, og sette bort alle klaer brukt siste uke. Og så er medisinene dyre i tillegg, sier hun.

Hun forteller at det viktigste er at alle pasientens naerkontak­ter må behandles samme dag. Dersom for eksempel bare én person i et kollektiv behandler seg, og ingen andre, vil skabben smitte fram og tilbake blant dem.

Hun forteller at det fremdeles er stigma knyttet til å ha skabb.

– Det kan føre til at det er vanskelig å stoppe smittespir­alen fordi man kanskje ikke tør å fortelle at man er smittet til vennegjeng­en. Men mitt inntrykk er at de fleste tar ansvar og gjør det likevel, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway