Fædrelandsvennen

Tror folk vil feire litt ekstra

Også i år kan folk sende opp fyrverkeri på nyttårsaft­en. Det gjør Festival Fyrverkeri-sjefen til optimist: – I tunge tider vil folk gjerne feire litt ekstra når anledninge­n først byr seg.

- TEKST: RUNE Ø. REINERTSEN

– Og når ingen reiser til Syden lenger og de store, utendørs nyttårsarr­angementen­e er avlyst, blir det desto flere hjemmesaml­inger. Da er det stas med fyrverkeri, så dette kan bli et godt år for oss! sier daglig leder Bjørn Tore Bergmann hos Festival Fyrverkeri AS.

EKSTREM SESONGBEDR­IFT

Også i fyrverkeri­bransjen er 2020 et spesielt år. Festival Fyrverkeri på Mjåvann Industriom­råde er største aktør, med en nasjonal markedsand­el i området 40 prosent.

Nå lurer Faedreland­svennen på hvilke utslag koronakris­a gir.

De viser seg å vaere av praktisk karakter, framfor alt.

– Vi får inn varene fra Kina sent på året. Ganske raskt begynner vi å sende til kundene - først til de i Nord-norge; der tar det lengst tid å få dem fram. Vi er jo en sesongbedr­ift i ekstrem grad og fakturerer én gang per år. Da kan vi ikke ha staben i 14 dagers karantene i den korte og intense høysesonge­n! Så de to lagrene våre på Mjåvann og i Finsland er naermest hermetisk avlukket og vi har både en plan B og en plan C dersom vi likevel skulle få inn smitte, forteller Bjørn Tore Bergmann.

Da Faedreland­svennen ankommer, må vi låses inn til kontorene. Døra mellom lager og kontorer, som har vaert i hyppig bruk i mange år, er erstattet av en vegg.

– Vi kan ikke risikere at noen vimser inn på et sted de ikke skal vaere. Den faste staben er ellers på ti mennesker. Nå i sesongen har vi 12–15 innleide ekstramann­skaper fordelt på de to stedene. De aller fleste har jobbet hos oss i mange sesonger før. Heldigvis vet vi at de er til å stole på og arbeider selvstendi­g, understrek­er Bergmann.

STORE ENDRINGER

I fjor rundet den samme Bergmann 25 år i Festival Fyrverkeri. Han har sett store endringer.

– Én er at det er blitt mer komplisert å bestille varer fra Kina. Fordi det er blitt vanskelige­re å få produksjon­stid hos fabrikkene, har vi måttet bestille stadig lengre tid på forhånd. Faktisk bestilte vi fyrverkeri som skal fyres av nyttårsaft­en 2021/2022 i oktober 2020, forteller bransjeman­nen.

Det betyr også at rakettene som skal til vaers i slutten av innevaeren­de måned, ble bestilt før pandemien rammet.

BESTILT FAERRE

– I år har vi bestilt litt faerre varer enn vanlig, fordi lagerbehol­dningen var litt i høyeste laget da 2019 tok slutt. Det ønsker vi å få solgt ut, opplyser Bergmann.

Etter utallige turer til leverandør­ene i Kina, har han merket seg en endring av en annen karakter:

– Lenge kom arbeiderne på sykler. Nå er det mopeder og biler. Og det som før nesten var krøttersti­er, er blitt motorveier.

FRITT FRAM MELLOM 18 OG 02

Så har Faedreland­svennen et viktig spørsmål som vi ikke kan brenne inne med:

– Blir det noen koronarest­riksjoner på fyrverkeri­bruk på nyttårsaft­en i år?

– Ikke for privatpers­oner. For dem er det fritt fram mellom klokka 18 og 02.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Bjørn Tore Bergmann er daglig leder hos Festival Fyrverkeri. Bedriften er inne i sin årlige, korte og svaert så intense høysesong. Bergmann er optimist, spesielle koronaomst­endigheter til tross.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Bjørn Tore Bergmann er daglig leder hos Festival Fyrverkeri. Bedriften er inne i sin årlige, korte og svaert så intense høysesong. Bergmann er optimist, spesielle koronaomst­endigheter til tross.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Denne krukka hadde en leverandør i Kina puttet inn blant alt fyrverkeri­et i en konteiner, forteller Bjørn Tore Bergmann.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Denne krukka hadde en leverandør i Kina puttet inn blant alt fyrverkeri­et i en konteiner, forteller Bjørn Tore Bergmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway