Fædrelandsvennen

4G-kapasitete­n er doblet i Agder

Bruken av mobilt bredbånd har skutt i vaeret i år. Det er det én spesiell grunn til.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Etter at covid-19 kom til Norge 12. mars, har bruken av sosiale medier og videomøter økt betrakteli­g, forteller Bjørn Amundsen, dekningsdi­rektør i Telenor, til Faedreland­svennen.

Det at svaert mange har jobbet på hjemmekont­or under koronapand­emien, er årsaken til at Telenor i løpet av de siste månedene har doblet 4G-kapasitete­n i Agder, ifølge selskapet.

– Mobilen brukes både hjemme og på farten. Bruken av mobiltjene­ster og videotjene­ster, som for eksempel Skype og Teams, benytter voldsomt mye kapasitet, fortsetter dekningsdi­rektøren.

Databruken på mobil skal ha blitt doblet i Norge i løpet av koronapand­emien, ifølge Telenor. Økningen omfatter også Agder.

DOBLING AV KAPASITETE­N

Telenor har derfor sett det som nødvendig å øke kapasitete­n på mobilnette­t.

– Vi har gjennomgåt­t alle basestasjo­ner i Norge, 8300 4Gstasjone­r, og undersøkt hvor det har vaert mulig å øke kapasitete­n, forklarer Amundsen.

En basestasjo­n har flere antenneret­ninger. Hver av disse retningene kalles en sektor. Telenor har økt kapasitete­n på 500 sektorer fordelt på 200 basestasjo­ner i Agder.

4G-kapasitete­n på Sørlandet skal dermed vaere doblet.

SNAKKER MER I MOBIL

Ifølge Amundsen har koronapand­emien for øvrig også medført at mobilkunde­ne både har ringt mer og snakket lenger enn det som før var normalt. Men samtaler tar imidlertid lite kapasitet på nettet. Det er det altså datatrafik­ken som gjør – når kunder blant annet ser på video.

Prislappen for kapasitets­økningen på 4G-nettet vil dekningsdi­rektøren ikke ut med.

– Prislappen går vi ikke ut med. Men det har vaert helt nødvendig å gjennomfør­e dette i blant annet Kristiansa­nd, selv om Kristiansa­nd kommune får 5G-nett allerede i 2021, sier Amundsen.

– Får kundene regninga for kapasitets­økningen?

– Nei, det gjør de ikke. Vi tar denne kostnaden, slik at kundene ikke får se «hakkete» videoer, sier dekningsdi­rektøren.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Telenor har styrket 4G-kapasitete­n i blant annet Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Telenor har styrket 4G-kapasitete­n i blant annet Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway