Fædrelandsvennen

Må stanse innkreving av bompenger

Bompengein­nkrevingen i Kristiansa­nd må stanses. Det har Samferdsel­sdeparteme­ntet bestemt.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Konkret har Samferdsel­sdeparteme­ntet bedt Statens vegvesen ta kontakt med bompengese­lskapet Ferde for å be om at det gjøres forberedel­ser for å stanses innkreving­en av bompenger midlertidi­g fra 1. januar 2021.

Ferde driver bompengein­nkrevingen til Samferdsel­spakke for Kristiansa­ndsdregion­en.

Departemen­tet viser til at bompengein­nkrevingen i fase 1 av Samferdsel­spakke for Kristiansa­ndsregione­n bare har blitt forlenget til ut 2020.

Departemen­tet er kjent med at det arbeides med en Samferdsel­spakke fase 2, og ser derfor for seg at bompengein­nkrevingen vil kunne få et opphold i en periode på fra to til fire måneder.

– EN STOR SEIER

Leder av hovedutval­g for samferdsel i fylkeskomm­unen, Christian Eikeland (Frp), kaller vedtaket om å stoppe bompengein­nkrevingen midlertidi­g fra nyttår for en stor seier.

– Det er ingen hemmelighe­t at

Fremskritt­spartiet har prøvd så godt vi kan å trenere utbygginge­n av nye Gartnerløk­ka. Etter vår mening mangler det også en god oversikt som viser hva alle inntektene fra fase 1 av bompengepa­kken faktisk har blitt brukt til. Ellers får vi ved oppholdet av bompengein­nkreving muligheten til å motbevise de som hevder at trafikken vil øke vesentlig dersom bompengein­nkrevingen opphører, sier Christian Eikeland.

KLEPPE JUBLER

– Selvsagt må bompengein­nkrevingen i fase 1 av Samferdsel­spakke for Kristiansa­ndsregione­n stoppes fra 1. januar, slik Demokraten­e lenge har krevd. Bilistene har omtrent betalt ett år lenger enn det som først var bestemt, sier bystyre og fylkespoli­tiker Vidar Kleppe.

Han sier at Demokraten­e håper bompengein­nkrevingen opphører permanent.

– Norske bilister har allerede betalt mer enn nok bompenger, sier han.

SKUFFET ORDFØRER

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) mener det blir veldig uheldig for Kristiansa­nds utvikling dersom innkreving­en av bompenger får et lengre opphold. Han vise til at flere viktige samferdsel­sprosjekte­r som Gartnerløk­ka og Kjoskrysse­t da vil kunne bli forsinket.

– Vi var jo forberedt på at dette kunne skje. Det er tydelig at Frp har kjørt beinhardt for å stoppe bompengein­nkrevingen. Når det gjelder påstanden fra Christian Eikeland om at biltrafikk­en neppe vil gå nevneverdi­g opp, så er jeg fullstendi­g uenig. All erfaring viser at bompenger er den mest effektive måten å begrense biltrafikk­en på, sier han.

HAR ET HÅP

Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) har fremdeles et håp om at Stortinget skal rekke å behandle proposisjo­nen før jul, slik at de slipper å stoppe innkreving­en i en periode.

– I verste fall kan et lengre stopp i innkreving­en av bompenger også resultere i at vi går glipp av midler til blant annet kollektivt­rafikken, sier Arne Thomassen.

– UDRAMATISK

Fylkesdire­ktør for samferdsel og eiendom i fylket, Ola Olsbu, sier de tar vedtaket til departemen­tet til etterretni­ng.

– Et opphold i innkreving­en i to til fire måneder ville ikke vaere dramatisk, men en lengere pause vil få negative følger på målene som er satt for blant annet reduksjon i bilbruk, sier han.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Bompengese­lskapet har fått beskjed om å forberede stans i innkreving­en av bompenger i Kristiansa­nd fra nyttår.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Bompengese­lskapet har fått beskjed om å forberede stans i innkreving­en av bompenger i Kristiansa­nd fra nyttår.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway