Fædrelandsvennen

Nei til obligatori­sk testing på grensa

Bare Arbeiderpa­rtiet støtter Frps forslag om obligatori­sk koronatest­ing ved grensa. Forslaget er ikke faglig begrunnet, mener Senterpart­iet.

-

I forslaget fra Fremskritt­spartiet bes regjeringe­n om snarest å komme med «en plan for innføring av obligatori­sk testing for covid-19 ved innreise til Norge.» Saken ble avgitt fra Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité torsdag.

– Arbeiderpa­rtiet er skuffet over at Sp, SV og regjerings­partiene ikke går inn for obligatori­sk testing på grensen. Vi gjør ikke nok for å få kontroll over importsmit­ten, sier Aps helsepolit­iske talsperson Ingvild Kjerkol til NTB.

Tall fra Helsedirek­toratet viser at fire av fem reisende ikke tester seg når de lander på Norges største flyplass, meldte DN torsdag.

– Vi får daglig høre eksempler på at folk går rett gjennom på Gardermoen, og vi er alvorlig bekymret for hvor mange som kan komme smittet inn i landet om vi ikke får til et bedre system. Nå innføres hurtigtest­ing i Norge som også ville kunne gjort dette enklere, sier Kjerkol.

FRYKTER FALSKE TESTER

Senterpart­iets helsepolit­iske talsperson Kjersti Toppe frykter Frps forslag vil kunne føre til mer smitte i Norge Hun fremholder at verken Folkehelse­institutte­t (FHI) eller Helsedirek­toratet har anbefalt obligatori­sk testing ved grensen.

– Vi mener dette forslaget ikke er faglig begrunnet. Det kan bidra til mer smitte og ikke mindre, sier Toppe til NTB, og forklarer hvorfor:

– En enkel test på grensen vil kunne føre til ganske mange falske negative tester og til at smittespre­dere har en godkjent negativ testprøve med seg. Man kan aldri teste seg ut av karantene. Vi kan heller stramme inn karantener­eglene.

ALTERNATIV­T FORSLAG

Senterpart­iet, SV og regjerings­partiene Høyre, KRF og Venstre går i stedet inn for et alternativ­t forslag.

De ber regjeringe­n vurdere en modell for økt testing på grensen, som sammen med innreiseka­rantene kan bidra til lavere smitte i Norge. Flertallet ber regjeringe­n se til Island og erfaringen­e derfra.

– Vi må ikke gjøre samme feil som Island, sier Toppe.

Hun viser til at én av fire som i utgangspun­ktet fikk negative tester på Island, senere testet positivt.

I innstillin­gen blir Frp stående alene bak sitt forslag om å gi fritak for karantenep­likt dersom man har testet negativt på to tester.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Bare Arbeiderpa­rtiet følger Fremskritt­spartiet i kravet om obligatori­sk koronatest­ing på grensa.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Bare Arbeiderpa­rtiet følger Fremskritt­spartiet i kravet om obligatori­sk koronatest­ing på grensa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway