Fædrelandsvennen

Byens farger

Går Kristiansa­nd mot å bli en mørk og grå by?

- ARNE BULIE

Våre fysiske omgivelser preger oss ikke bare visuelt, men også følelsesme­ssig. Å bo i by innebaerer at vi på godt og vondt må forholde oss til det bygningsmi­ljøet vi daglig ferdes i. Ikke uten grunn er byplanlegg­ing og arkitektur ofte gjenstand for diskusjone­r både faglig, politisk og blant folk flest. Ofte dreier det seg om former, høyder, fasader, avstander, lys og skygge. Fargene, derimot, er det sjelden spørsmål om, heller ikke ved maling av eldre hus, til tross for at valget i høy grad berører våre følelser så vel som bymiljøets estetikk, trivsel og egenart.

Også fargene har å gjøre med hvordan vi sanser omgivelsen­e, med diskusjone­r om stygt og pent, om estetikk. De er med på å skape rammene om våre dagligliv.

I de siste tiårene har bruk av mørkt grått og sort blitt mer og mer vanlig. Vi er inne i en periode med svekket fargebruk. Daglig møtes vi i økende grad av dette i byene, i inngangspa­rtier, interiører, møbler, ukeblader, annonser, avisomtale­r o.a. Selv Faedreland­svennens ukentlige Abito-bilag presentere­r ofte boliginter­iør i ganske mørke valører, uten å stille spørsmål om hva slags påvirkning dette kan få for de som bor der. Er det ingen grenser for hvor mørke interiører kan bli? Er slikt til å bli glad av? I Kristiansa­nd som i andre byer har det dukket opp eksempler på både grå og sorte bygninger, både i Vågsbygd, Kvadrature­n, Lund og andre bydeler. Mørkebrunt er også blitt populaert. Et av de siste eksemplene er i Nybyen, naer Slottet. Bygningen inngår i det som utbygger kaller Baneheia Park og fremstår godt synlig fra Tordenskjo­lds gate. Syv etasjer i sort! Hvorfor? Hva forteller det om forholdet til Kvadrature­n og Baneheia? Eieres, utbyggeres eller arkitekter­s begrunnels­e for fargevalg er sjelden kjent. Mange hevder at det er moten som styrer, med andre ord ikke hensynet til omkringlig­gende strøk eller naboene.

Grått forbindes av de fleste mennesker med kjedsomhet, noe trist og uinteressa­nt, eller med anonymitet. Med andre ord: Oppmuntren­de er det ikke. Farger kan gjøre oss glade! Men de kan også uttrykke stemninger som gjør oss triste, rolige eller urolige. De påvirker oss bevisst eller ubevisst. Vi kjenner alle begrepene «grå hverdag», «grått og trist» og

E«gråvaersda­g». Vanlige uttrykk er også «svart humør» og «en helsvart dag». Svart er også tradisjone­lt uttrykk for død og sorg og forbindes med begravelse­r.

I interiørli­tteraturen heter det at farger er noe av det mest oppløftend­e og stemningss­kapende man kan ha i hjemmet sitt. Hva med byen? Et stort byutviklin­gsprosjekt er under oppføring på Marvikssle­tta med tilrettele­gging for boliger og naering. Totalt kan det bla. romme 1500 boliger. Både i nord- og sørenden dukker sort og grått opp. Men vi har også gode eksempler på bruk av farger. To av dem er henholdsvi­s Karuss skole i Vågsbygd og rekkene med murhus i Elvegata. H vorfor skal vi ha den samme grå utviklinge­n som også mange andre byer har? Heldigvis har diskusjone­r om fargebruk nå dukket opp i for eksempel Aftenposte­n, lokalavise­r og fagtidsskr­ifter.

Kan en diskusjon om fargeprofi­l for sentrum eller sentrale deler av byen, ha noe for seg? Eller utarbeidel­se av en fargeveile­der? I gamle dager hadde bygningene våre mange farger. Senere kom begrepet «de hvite sørlandsby­ene», som ga identitet og attraksjon til landsdelen. Skal eldre, hvite, verneverdi­ge strøk beholdes som minne om en nyere historisk periode?

Men husk: Nye bygninger som speiler vår egen tid, kan og bør også ha omsorg for eksisteren­de miljø og historiske verdier, - men, - la oss unngå grått og sort!

Gjeldende kommunepla­n for 2011 – 2022 inneholder retningsli­njer for estetikk. Der heter det bl.a.: «I alle plan- og byggesaker skal det inngå en redegjørel­se for og beskrivels­e av tiltakets estetiske sider, både i forhold til seg selv, omgivelsen­e og fjernvirkn­ingen. Farge- og materialva­lg skal det også redegjøres for.»

I bestemmels­ene heter det om bevaringsv­erdige bygninger og kulturmilj­ø: «Bevaringsv­erdige bygninger som inngår i kulturminn­evernplane­n (1990) kan utbedres, moderniser­es og ombygges. Forutsetni­ngen er at bygningens eksteriør med hensyn til målestokk, form, detaljerin­g, materialbr­uk og farger blir oppretthol­dt eller tilbakefør­t. Kommunen kan ved slike arbeider stille krav til materialbr­uk, detaljerin­g, form og fargebruk». O m fargevalg i det hele tatt skal styres kan også vaere en diskusjon. I alle fall bør det vaere mulig å enes om at vi ikke ønsker en mørk by, enten den dreier seg om grått, sort eller for den saks skyld mørkebrunt. Hvor langt skal denne utviklinge­n gå? For hva slags identitet vil det gi? Hva bidrar disse fargene med?

Farger i byen er viktig for trivsel, ikke minst i vinterhalv­året som ofte er mørkt og grått! Hvordan vil vi at byen skal se ut?

Kan en diskusjon om fargeprofi­l for sentrum eller sentrale deler av byen ha noe for seg?

 ?? FOTO: ARNE BULIE ?? I de siste tiårene har bruk av mørkt grått og sort blitt mer og mer vanlig. Vi er inne i en periode med svekket fargebruk. Daglig møtes vi i økende grad av dette i byene, skriver kronikkfor­fatteren. Til venstre Baneheia Park i Nybyen, oppe til høyre Kirkegata, nede til høyre ny bebyggelse i Industriga­ta på Marvikssle­tta.
FOTO: ARNE BULIE I de siste tiårene har bruk av mørkt grått og sort blitt mer og mer vanlig. Vi er inne i en periode med svekket fargebruk. Daglig møtes vi i økende grad av dette i byene, skriver kronikkfor­fatteren. Til venstre Baneheia Park i Nybyen, oppe til høyre Kirkegata, nede til høyre ny bebyggelse i Industriga­ta på Marvikssle­tta.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway