Fædrelandsvennen

Er Gud blitt snillere?

Pål Repstad har forsket på religiøse trender, og funnet ut at Gud er blitt snillere. Det har han helt rett i, men det betyr ikke at Gud er blitt «snillere».

- SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen

Repstad nevner bl.a. at «forkynnels­e om helvete og fortapelse er praktisk talt borte over hele linja i kristen sammenheng». Han sier videre i intervju med denne avis at der det før ble sagt at vi mennesker var syndige og trengte frelse, er Gud i dag «først og fremst en Gud preget av kjaerlighe­t».

I fortsettel­sen kommer han med en interessan­t teori om hvorfor det er blitt slik. «I vår tid er det blitt en markedsinn­retning av samfunnet der markedsten­kning preger mye av vår hverdag. Kanskje er vi også blitt forbrukere på det religiøse markedet der vi kjøper de religiøse tilbud som vi synes er underholde­nde og behagelige».

Den engelske presten John Stott (1921-2011) hadde sin forklaring på hvordan samfunnet og kristendom­men har endret seg de senere årene. Først handler det om nonkonform­isme som er avvik fra en gjengs retning, det vil si at vi f.eks. legger fra oss den mer strenge barnelaere­n.

Stott beskriver hvordan kristne «ikke skulle vaere som alle andre» og siterer fra 1. Peters brev; dere skal vaere hellige, for jeg er hellig». I stedet for dette prinsippet, har vi gått motsatt vei og tilpasset oss de sosiale normer og det rådende verdslige og sekulaere flertallet.

Stott nevner deretter materialis­me, slik Pål Repstad gjør. Knapt noe er mer advart mot i Bibelen, enn materialis­me. Kjaerlighe­t til penger er roten til alt ondt. Materielle ting kan slukke det åndelige livet, for kristendom­men advarer mot å samle skatter på jorden og advarer mot gjerrighet.

Presten Trond Bakkevig og forfatter og journalist Tomm Kristianse­n har i mange år stått på antimateri­alismens side – innenfor kirken. I boken de skrev sammen, «Da Gud skiftet mening» kom de til en konklusjon at kirken ikke har tilpasset seg, men erfart at hvis den ikke laerer av andre, skygger laeringsuv­iljen for evangeliet. Forfattern­e mener kirken skal endres, for å holde fast i det uforanderl­ige. Men hvem er i så fall de «andre» de mener vi skal laere av?

John Stotts tredje forklaring er moralrelat­ivisme. Det moralske kompasset vi har dratt med oss siden barndommen har vi mistet når det ikke lenger finnes noen absolutt verden igjen. Stott mener relativism­en startet i kulturen og fortsatte inn i kirken. I relativism­en

Eer alt relativt, her hevder man at en dommer (i dette tilfelle Gud) alltid er sann eller usann i forhold til noe. Man har altså ikke lenger noen absolutter. en siste forklaring­en er narsissism­e. Velstand og vellykketh­et, kombinert med egenkjaerl­ighet driver oss til å bli uslåelige besserwiss­ere. Det

Dhar vi fått opplaering på igjennom kapitalism­en og positivite­tslitterat­uren, fra selvutvikl­ing til overdose med skryt for å nå frem i verden. Det er langt igjen fra Namsos til Royal Albert Hall, sang Åge Aleksander­sen på 80-tallet. Det er enda lengre fra Erik Byes Tvprogram med gjestene i fokus til dagens program med kjendiser og programled­eren selv i sentrum.

Da Protestfes­tivalen i år omformet Jens Bjørneboes 10 bud til en ung mann som vil fram i verden, til 10 bud av i dag, lød et av dem: Du skal alltid tenke positivt, også om du rammes av alvorlig sykdom og risikerer å dø. Et annet lød: Du skal alltid tro du er noe, og du skal aldri, aldri vise svakhet. rotestfest­ivalen ble startet omtrent da samfunnet i vår tid for alvor var i ferd med å endre seg, blant annet preget av pengejag og lønnsomhet. Men også av en form for intolerant toleranse, der vi gradvis radbrekket gamle verdier og opplaert moral. I stedet fikk vi ikke lenger lov å mene eller tro på det vi var vokst opp med, om det ikke var i overenstem­melse

Pmed flertallet.

I danske Leif Andersens «ateistiske andagtsbog» forklarer han hvordan toleranse ikke lenger betyr å anerkjenne medmennesk­ers rett til å ta feil, for ingen tar feil! Alt er på en eller annen måte like godt eller like gyldig. «Når denne sympatiske relativism­e blir absolutt, så slutter den å gi mening», forklarer Andersen.

Men det verste er, ifølge Andersen, at da toleransen ble til absolutt relativism­e, innførte den ødeleggend­e overlegenh­et over sannhetsbe­grepet.

Hvis mennesker blir likegyldig til sannheten, tror jeg ikke det går lang tid før man er likeglad med kjaerlighe­ten. «Fake news» trenger ikke bare å handle om Donald Trump eller falske nyheter, det kan like gjerne handle om at vi produserer vår egen sannhet, velberget som vi er, og lar Gud og det vi en gang trodde på, gå i glemmeboka. r Gud blitt snillere? Eller er det vi som har produsert en snillere utgave? På et julebord forleden forklarte en av de

Esom tilhører overklasse­n hvorfor de i hans klasse ikke bryr seg om tema vi tar opp på Protestfes­tivalen. De har gedigne villaer, hytte på Hovden, flere biler, friske barn og mer enn de trenger, så hvorfor skulle de gå ut av den komfortson­en?

I dag befinner vi oss langt innenfor komfortson­en. Åge kom til slutt fram til Royal Albert hall. Fortapelse­n ble avlyst, synd gikk ut av ordforråde­t. På samme tid ble vi frigjort fra motstand mot rikdom, og har laget oss egne leveregler for fortsatt å kunne leve på solsiden.

Men jeg vil anta Gud – om han finnes – fortsatt er den samme, enten vi godtar det eller ikke.

Åge kom til slutt fram til Royal Albert hall. Fortapelse­n ble avlyst, synd gikk ut av ordforråde­t.

 ?? FOTO: NINA EIRIN RANGØY / NTB ?? Det er langt igjen fra Namsos til Royal Albert Hall, sang Åge Aleksander­sen på 80-tallet. Det er enda lengre fra Erik Byes Tv-program med gjestene i fokus til dagens program med kjendiser og programled­eren selv i sentrum, skriver forfattere­n. Bildet er fra 2016, da Åge Aleksander­sen faktisk opptrådte fra den berømte scenen.
FOTO: NINA EIRIN RANGØY / NTB Det er langt igjen fra Namsos til Royal Albert Hall, sang Åge Aleksander­sen på 80-tallet. Det er enda lengre fra Erik Byes Tv-program med gjestene i fokus til dagens program med kjendiser og programled­eren selv i sentrum, skriver forfattere­n. Bildet er fra 2016, da Åge Aleksander­sen faktisk opptrådte fra den berømte scenen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway