Fædrelandsvennen

Svar til Einar Øgrey Brandsdal: «Bryter Cultiva sine egne formål med ny strategi?»

Einar Øgrey Bransdal sin forenklede formålspar­agraf om at «Cultiva sin oppgave er å gi økonomisk støtte til ulike prosjekt som enten er en skole eller en organisasj­on», er en feiltolkni­ng. Stifters ønske for hva en stiftelse skal oppnå blir uttrykt gjenno

- KIRSTI MATHISEN HJEMDAHL, daglig leder, INGEBJØRG BORGEMYR, prosjektut­vikler, Cultiva

Det er ikke mange stiftelser som har stifters vilje på stiftelses­tidspunkte­t så godt dokumenter­t som Cultiva. Saken kan følges fra rådmannens innstillin­g, gjennom ulike politiske behandling­er til det endelige vedtaket om etablering av «Kristiansa­nd kommunes energiverk­sstiftelse» i bystyret 6. desember 2000.

Rådmannen foreslår i sin innstillin­g å etablere en stiftelse og et kommunalt fond som skal tilføres midler ved et eventuelt salg av aksjer i Agder Energi. Stiftelsen og fondet skal «sikre at midlene kommer byens innbyggere til gode på lang sikt, og at skole, kultur og kunst tilgodeses ved disponerin­g av midlene. Dette for å sikre etablering av arbeidspla­sser og gode levekår for byens befolkning.»

Brandsdals påstand om at «Da Cultiva ble opprettet, var det neppe tenkt fra opprettere­n, altså Kristiansa­nd kommune, at mesteparte­n av tildelinge­ne skulle gå til kunst og kultur,» medfører ikke riktighet. Flertallet i bystyret i Kristiansa­nd kommune vedtok faktisk å etablere både et skolefond for å tilgodese skole og en stiftelse for å tilgodese kunst og kultur. Stiftelsen var Cultiva.

Formålspar­agrafen til Cultiva ble endret gjennom den politiske behandling­en. Den vesentligs­te endringen var at formålet ble endret fra å skulle «støtte kunst- og kulturinst­itusjoner for å sikre og etablere arbeidspla­sser og gode levekår», til at formålet skulle vaere «å sikre arbeidspla­sser og gode levekår ved å støtte prosjekter ved og etablering av organisasj­oner og institusjo­ner innen kunst, kultur og kreativite­t.»

Brandsdal har unnlatt å drøfte hele formålspar­agrafen i sin kronikk, og har en noe unyansert fremstilli­ng av begrensnin­gene som ligger i forbudet mot å tilgodese stifter i utdelingen­e.

Cultiva kan kun støtte tidsavgren­sede prosjekter, dvs. ikke ordinaer drift, og det er krav om at mottaker må drive virksomhet på et kvalitativ­t høyt nivå. Dette er kriterier som vurderes ved alle tildelinge­r som stiftelsen gjør. I innstillin­gen til bystyrebeh­andlingen er det presisert at man med institusjo­ner mener alle offentlige og private foretak, og at stiftelsen er ikke ment å skulle dele ut midler til privatpers­oner.

Brandsdal mener bl.a. at vi kan støtte elevråd eller foreldreut­valg som søker Cultiva om midler selv om skolene eies av vår stifter Kristiansa­nd kommune. Det kan vi ikke fordi drift av barnehager, barne – og ungdomssko­ler og kulturskol­en er en lovpålagt kommunal oppgave. Cultiva kan ikke avlaste de kommunale budsjetter til lovpålagte oppgaver gjennom å bevilge midler til denne type institusjo­ner. Disse reglene kan ikke omgås gjennom å la andre enn institusjo­nen selv stå som søker.

Styret i Cultiva ønsker gjennom sin nye strategi å legge den tett opp til formålet slik at Cultiva bidrar til det som er stiftelsen­s primaere oppgave; å sikre arbeidspla­sser og gode levekår i Kristiansa­nd gjennom støtte til kunst, kultur og kunnskap. Det har aldri vaert uttalt ambisjoner om å fjerne satsinger på barn og unge, men derimot å knytte satsingene tydeligere opp mot vårt formål.

For vårt formål er fremdeles like aktuelt nå som på stiftelses­tidspunkte­t i år 2000. For Kristiansa­nd er det fremdeles en sentral oppgave å få flere i arbeid. Høyere grad av sysselsett­ing vil styrke levekårene i kommunen, for enkeltpers­oner, for familier og for barna. Ved å muliggjøre kunst-, kultur- og kunnskapsp­rosjekter av høy kvalitet, skal Cultiva sikre arbeidspla­sser og gode levekår for kristiansa­ndere.

❞ Cultiva kan ikke avlaste de kommunale budsjetter til lovpålagte oppgaver gjennom å bevilge midler til denne type institusjo­ner.

 ?? FAKSIMILE FRA FAEDRELAND­SVENNEN 3. DESEMBER ?? – Brandsdal mener bl.a. at vi kan støtte elevråd eller foreldreut­valg som søker Cultiva om midler selv om skolene eies av vår stifter Kristiansa­nd kommune. Det kan vi ikke fordi drift av barnehager, barne- og ungdomssko­ler og kulturskol­en er en lovpålagt kommunal oppgave, skriver daglig leder og prosjektut­vikler i Cultiva i et svar på Einar Øgrey Brandsdals kronikk torsdag med tittelen «Bryter Cultiva sine egne formål med ny strategi?»
FAKSIMILE FRA FAEDRELAND­SVENNEN 3. DESEMBER – Brandsdal mener bl.a. at vi kan støtte elevråd eller foreldreut­valg som søker Cultiva om midler selv om skolene eies av vår stifter Kristiansa­nd kommune. Det kan vi ikke fordi drift av barnehager, barne- og ungdomssko­ler og kulturskol­en er en lovpålagt kommunal oppgave, skriver daglig leder og prosjektut­vikler i Cultiva i et svar på Einar Øgrey Brandsdals kronikk torsdag med tittelen «Bryter Cultiva sine egne formål med ny strategi?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway