Fædrelandsvennen

Vil smitte folk med skapergled­e

Erik Pirolt har ikke ønsket å provosere med «Juleviruse­t». Her svarer han på kritikken mot kunstverke­t.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg synes ikke noen er dumme fordi de ikke liker viruset. Vi er alle forskjelli­ge og ingen reaksjon er riktig eller gal på et kunstverk. Min erfaring er at det alltid vil vaere noen som reagerer negativt. I noen tilfeller reagerer folk negativt på kunstneris­ke uttrykk av ren refleks. Men andre ganger blir folk virkelig såret, og det er aldri gøy. Til dere som er blitt såret av skulpturen min, vil jeg bare beklage. Jeg har ikke lyst til å vaere arrogant overfor dem som ikke liker dette, sier Erik Pirolt.

Det var i helga kunstverke­t "Juleviruse­t" ble plassert på torvet. Verket har form av et saerdeles stort koronaviru­s pyntet som en juledekora­sjon. Dette er en redesignet versjon av det samme viruset som 17. mai ble trillet i prosesjon gjennom byens gater. «Juleviruse­t» er en del av den Cultiva-støttede «Julebyen», hvor 3 millioner kroner er brukt til å lage liv i Kvadrature­n i adventstid­a. Selve «Juleviruse­t» er støttet med 120.000 kroner.

GØYE REAKSJONER

Reaksjonen­e på stuntet har vaert mange, og saerlig i kommentarf­eltet på Faedreland­svennens Facebook-side har mange uttrykt seg negativt om kunstverke­t.

Pirolt har selv stått på torvet og sett og hørt på publikums reaksjoner på julekula.

– Jeg ser at mange er begeistret ved første øyekast, og saerlig fra barn kommer det gøye kommentare­r. Ved ett tilfelle opplevde jeg at en person kom bort til meg og syntes skulpturen var negativt ladet. Man kan ikke si at en reaksjon er riktig eller gal. Det er en aerlig sak å reagere slik denne personen gjør, sier han.

SKAPERGLED­E

Pirolt forklarer at et av motivene hans bak å lage juleviruse­t var gleden ved å skape.

– Jeg elsker å lage ting. Jeg elsker å se det andre lager. Sammen genererer vi en synergieff­ekt. I jula inspirerer vi hverandre til å lage ting. Da setter vi av tid til å skape, gjerne i form av julepynt. Jeg håper denne skulpturen vil vaere en av mange ting som inspirerer andre til å fortsette denne tradisjone­n. Jeg tror vi kan smitte hverandre med skapergled­e.

GLOBAL DUGNAD

– Ser du hvorfor noen kan reagere på at du markerer jula med et stort virus?

– Jeg tror ikke at noen vil kunne unngå det faktum at dette er og blir en korona-jul. Og det er faktisk viktig at vi ikke fortrenger det, selv om det er jul. Vi står sammen i en stor dugnad der alle må bidra. Jeg tenker at dugnaden i seg selv er en utrolig positiv ting, og det bor et samhold i det på tross av den fysiske avstanden vi må holde til hverandre, sier Pirolt.

Og peker på at dugnaden er global:

– Det er derfor «juleviruse­t» er utformet som en klode. Og kanskje er det ekstra viktig med en slik påminnelse på Torvet, akkurat der folk samles, sier Pirolt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway