Fædrelandsvennen

❞ Ekstremt vanskelig, men vi skal gjøre et helhjertet forsøk.

Ståle Solbakken hopper nesten rett inn i en knallhard Vm-kvalifiser­ing i sin nye jobb som landslagss­jef i fotball.

-

Solbakken erstatter Lars Lagerbäck, og hans første oppgave blir kvalifiser­ingen for verdensmes­terskapet i 2022. Der blir gruppene for Europa klare mandag, på hans første arbeidsdag i NFF som landslagss­jef.

Vm-kvalifiser­ingen er av ganske mange betegnet som en nesten «umulig» etappe på veien mot EM i 2024 for Norge. Bare 13 lag fra Europa får spille VM.

– Det synes jeg ikke skal vaere innstillin­gen. Vi skal gjøre et helhjertet forsøk og kaster absolutt ikke inn håndkleet på forhånd. Vm-kvalifiser­ing er ekstremt vanskelig ut ifra hvordan seedingen er og antallet europeiske lag som får plass i VM. Men nå får vi først ta trekningen, sier Solbakken til NTB.

Koronasitu­asjonen skaper også usikre arbeidsfor­hold for ham.

– Så gjør også pandemien at det i verste fall kan vaere at jeg ikke får møtt spillerne mine fysisk før noen dager før den første kampen.

Solbakkens første oppgave blir å snekre sammen et støtteappa­rat og starte sonderinge­n av aktuelle spillere.

GLAD

Solbakken ble presentert torsdag. Han svarte digitalt på spørsmål fra huset sitt i Hamar.

– Jeg er stolt og beaeret over å ha blitt spurt. Vi har hatt dialoger før, men da har det av ulike grunner ikke ført helt fram. Jeg er supermotiv­ert, superglad og ser fram til å kaste meg ut i dette når karantenen er over søndag, sa Solbakken.

– Det er en spennende spillergru­ppe, også er det å trene landet sitt. Økonomisk fant vi veldig fort en løsning sammen, sa han videre om hvorfor han tok jobben.

Solbakken ville ikke si noe konkret om hva som ville bli utfordring­ene framover.

– Jeg har sett alle landskampe­n og synes de har gjort en god jobb. Det er progresjon og mye å bygge på.

– Jeg må gå i dybden, se kampene igjen og bli bedre kjent med spillerne. Når jeg har gjort det, er det lettere å svare på hva de store utfordring­ene blir. Jeg har noen formeninge­r, men vil ha den lille tvilen til gode.

TOK KONTAKT I HØST

Solbakken ble først kontaktet mellom to landslagsp­auser i høst. Dette var avklart med Lagerbäck, opplyste fotballpre­sident Terje Svendsen under pressekonf­eransen.

– Vi ble enig om snakke etter kampene var spilt. Det har vaert positive samtaler, og jeg hadde gjort opp min menig at dette var noe for meg, sa Solbakken selv.

Tidligere i høst fikk han sparken etter to perioder i FC København. Solbakken sier han i etterkant fikk noen «crazy tilbud», men valget falt på Norge. Han har ikke fått på plass et trenerappa­rat.

– Jeg har noen tanker om det og noen følelser på hva man skal gjøre det, men jeg har egentlig ikke startet med det.

STARTER MANDAG

Norge kan havne i samme VMkvalpulj­e som Danmark og Sverige. Disse tre nasjonene er på hvert sitt seedingsni­vå. Å komme med til VM som europeisk nasjon, krever svaert mye.

– Jeg kan tenke meg å møte Danmark. Det hadde vaert en morsom kamp. De har et av de beste landslagen­e på lenge. Det ville blitt en fin utfordring jeg ikke hadde hatt noe mot, sa Solbakken, som fremdeles skal ha bostedsadr­esse i København.

Tidligere i høst tapte Norge Emomspille­t hjemme mot Serbia, og da forsvant muligheten til å komme med i mesterskap­et som spilles til sommeren.

Solbakken var med i den norske troppen som spiller i VM 1998 og EM to år senere. Norge har ikke deltatt i et seniorslut­tspill for menn siden 2000.

Etter VM i 2022 kommer EM 2024 som neste mulighet.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? En av Ståle Solbakkens mange oppturer i FCK var 1-0-seieren mot Rosenborg i 2010, som ga hjemmelage­t avansement til Champions League.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB En av Ståle Solbakkens mange oppturer i FCK var 1-0-seieren mot Rosenborg i 2010, som ga hjemmelage­t avansement til Champions League.
 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB ?? Ståle Solbakken hjemme på Hamar der han oppholder seg i reisekaran­tene de naermeste dagene.
FOTO: GEIR OLSEN / NTB Ståle Solbakken hjemme på Hamar der han oppholder seg i reisekaran­tene de naermeste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway