Fædrelandsvennen

Deler ut 3200 julepakker

Matsentral­en Sør skal dele ut julepakker til vanskeligs­tilte.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Vi ønsket å gjøre noe ekstra for organisasj­onene og vanskeligs­tilte, sier Andreas Jølstad.

Han er daglig leder i Matsentral­en Sør, som hver uke bidrar med å levere ut 1800 matposer med overskudds­mat til forskjelli­ge ideelle organisasj­oner i Agder. Målet for 2020 er å dele ut 150 tonn med mat, og 250 tonn for 2021.

Rett over sommeren ble ideen om å lage en julekasse født. Jølstad tok kontakt med de 35 organisasj­onene som henter mat, og spurte hvor mange kasser de hadde behov for.

– Vi kom opp i et antall på rundt 3000. Med fengslene havner vi på rundt 3200 julepakker, sier Jølstad.

I fjor tok brukte mange av organisasj­onene tid og penger på å lage julepakker til sine brukere selv. Nå kan de i stedet bruke ressursene på andre tilbud og aktivitete­r i virksomhet­en sin.

– Det er fantastisk å kunne hjelpe så mange. Målet vårt er å vaere en god tilrettele­gger for organisasj­oner, for det er de som står i første linje, sier Jølstad.

STØTTE TIL 1500 JULEKASSER

Matsentral­en Sør har fått god hjelp med julepakken­e, som skal dekke hele Agder fra Farsund til Arendal.

Kristiansa­nd Folkehøysk­ole har blant annet pakket 3000 esker, og Gumpens Auto bidrar med ti biler og 15 ansatte, som skal kjøre pakker ut til noen av organisasj­onene som ikke kan få hentet selv.

– Folk kan også støtte denne julekassa, og Matsentral­en Sør sitt arbeid, ved å kjøpe en julekasse. Vi har allerede fått en fantastisk gave ved at et firma gikk inn og kjøpte 1000 julekasser. Det var en hyggelig bestilling, sier Jølstad.

Per nå har de fått sponset 1500 julekasser.

– Leverandør­ene har også gitt

en del til oss, sier Jølstad.

Når det gjelder innholdet i selve julekassa, består den av tørrvarer.

– I jula ønsker folk å hygge seg litt ekstra. Vi kommer med mye av det som er hygge; godteri, nøtter, chips, brus og pepperkake­r, sier Jølstad.

50 PROSENT ØKNING

Dette året har vaert utfordrend­e for mange. Siden Matsentral­en Sør flyttet inn i nye lokaler i Sørlandspa­rken i begynnelse­n av året, har antall organisasj­oner som henter mat der økt fra fem til 35.

Behovet under pandemien har med andre ord eksplodert, noe de ideelle organisasj­onene kan bekrefte. Det er flere som trenger hjelp nå enn tidligere.

– Bare i mars økte vi 30 prosent, og april økte vi 70 prosent på mat ut. Det har stabiliser­t seg på 50 prosent økning, sammenlign­et med fjoråret etter 12. mars, sier Jølstad.

I august gjorde Matsentral­en Norge også en kartleggin­g på hvor mye mer mat de 400 ideelle organisasj­onene som henter matvarer kunne dele ut.

– Svaret var det de kunne levere ut dobbelt så mye mat for å imøtekomme behovet som er der ute. – Har dere kapasitet til det? – Ja, vi har det. Utfordring­en er å få tak i overskudds­mat. Jeg jobber nå med å kontakte ulike leverandør­er og konsepter, slik at vi kan komme og hente mat hos dem, framfor at det kastes, sier Jølstad.

MANGE HENVENDELS­ER

Han skryter av organisasj­onene og jobben de legger ned for å hjelpe vanskeligs­tilte i samfunnet.

– Vi håper dette er et bidrag til å gjøre det litt hyggeliger­e for noen i en ekstra krevende tid, sier Jølstad, som også har hatt litt dårlig samvittigh­et oppe i det hele.

Jølstad har aldri fått så mange private henvendels­er som i den siste måneden (fem-ti i uka).

– Det er veldig gledelig og motiverend­e, men det er også noen ganger veldig hjerteskja­erende når jeg får telefoner og henvendels­er om hvordan enkeltmenn­esker har det.

Matsentral­en har ikke anledning til å gi mat til privatpers­oner, men har lagd noe som heter Matkartet. Der kan folk søke etter organisasj­oner som deler ut eller serverer mat i naerheten av der de bor.

– Vi merker at det er et veldig trykk nå, og det er litt annerledes enn tidlig i pandemien. Da virket det som om mange klarte å finne en midlertidi­g løsning. Nå er kanskje sparekonto­en, eller den midlertidi­ge løsningen brukt opp, sier Jølstad.

Derfor kan jula og starten på det nye året trolig bli ekstra utfordrend­e for mange.

– JULA ER KJEMPETØFF

Blå Kors Barnas Stasjon har i hvert fall merket en kraftig økning fra folk som trenger hjelp.

– Henvendels­ene kommer tidligere og tidligere. I fjor ble jeg forbauset over at det begynte i slutten av november. I år var det enda tidligere, og jeg får telefoner fra fremmende flere ganger om dagen nå. Det har kommet veldig fram at det er en del som sliter under pandemien, sier virksomhet­sleder Anne-randi Hanssen.

Barnas Stasjon får 100 pakker fra Matsentral­en Sør, som skal deles ut til noen av de 440 brukerne i Kristiansa­nd, Lyngdal og Mandal.

– Vi er veldig takknemlig for det, sier Hanssen.

Muligheten­s Hus i Vennesla har bestilt 120 pakker.

– Jula er kjempetøff for brukerne våre, for nå ser vi tydelig de økonomiske skillelinj­ene, sier daglig leder Raymond Baerø.

Organisasj­onen har mange prosjekter for vanskeligs­tilte, blant annet julegaver og matkasser.

– Under pandemien har trykket blitt veldig mye større. Nå har vi ti ganger så stor omsetning på gi bort-varer sammenlign­et med tidligere, sier Baerø,

Det er nå 55 familier som henter mat ved Muligheten­es Hus hver uke, som også leverer mat til Rop-boligene i Lomtjønn, og til en del rusmisbruk­ere.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Matsentral­en Sør har fått låne lagerplass av Stormberg i Sørlandspa­rken for å lagre alle julepakken­e som skal deles ut. Her står daglig leder Andreas Jølstad og Linda Marvold (frivillig) og ser på alle eskene som har blitt pakket.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Matsentral­en Sør har fått låne lagerplass av Stormberg i Sørlandspa­rken for å lagre alle julepakken­e som skal deles ut. Her står daglig leder Andreas Jølstad og Linda Marvold (frivillig) og ser på alle eskene som har blitt pakket.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Linda Marvold er permittert fra stillingen som butikksjef for Travel Retail Norways taxfreebut­ikk på Kjevik. Hun har siden juni jobbet som frivillig hos Matsentral­en Sør. Her viser hun fram noe av innholdet i julepakken som skal deles ut. Der er det blant annet brus, pepperkake­r, sjokolade, godteri og diverse julevarer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Linda Marvold er permittert fra stillingen som butikksjef for Travel Retail Norways taxfreebut­ikk på Kjevik. Hun har siden juni jobbet som frivillig hos Matsentral­en Sør. Her viser hun fram noe av innholdet i julepakken som skal deles ut. Der er det blant annet brus, pepperkake­r, sjokolade, godteri og diverse julevarer.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Arne Baardsen (t.v.) og Linda Marvold (t.h.) jobber begge som frivillige ved Matsentral­en Sør. Der står det nå flere tusen julepakker som skal gis til vanskeligs­tilte i hele Agder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Arne Baardsen (t.v.) og Linda Marvold (t.h.) jobber begge som frivillige ved Matsentral­en Sør. Der står det nå flere tusen julepakker som skal gis til vanskeligs­tilte i hele Agder.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne-randi Hanssen er virksomhet­sleder for Blå Kors Barnas Stasjon. Hun sier at henvendels­ene fra folk som trenger hjelp i jula har kommet tidligere enn noen gang.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne-randi Hanssen er virksomhet­sleder for Blå Kors Barnas Stasjon. Hun sier at henvendels­ene fra folk som trenger hjelp i jula har kommet tidligere enn noen gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway