Fædrelandsvennen

Bidens utvalgte

- TEKST: JESPER THOBO-CARLSEN Politiken / Faedreland­svennen

Joe Biden har valgt ut et lag med økonomer som har fokus på arbeidere og arbeidsmar­kedet. Ett av navnene møter imidlertid motstand fra både høyre og venstre.

USAS neste president, Joe Biden, har samlet en gruppe av økonomiske ministre og rådgivere, med flere kriseprøvd­e veteraner fra finanskris­en, til å stå for Bidens økonomiske politikk. Flere av navnene har i flere år vaert forkjemper­e for å la staten spille en aktiv rolle i å holde økonomien i gang, for å øke lønningene til arbeidere og for å innføre tiltak mot den sterkt økende økonomiske ulikheten.

Joe Biden har pekt ut 74 år gamle Janet Yellen som sin finansmini­ster. Yellen vil arve en pandemi som har skapt nye arbeidsled­ighetsreko­rder og økt ulikheten, samt en økonomisk gjenoppret­tingsplan som for øyeblikket er i ferd med å gå ad undas. De gamle økonomiske krisepakke­ne er i ferd med å utgå, og forslagene til nye har blitt blokkert i Senatet.

Janet Yellens uttalelser og fortid tyder på at hun vil presse på for nye store krisepakke­r. Hun har alltid vaert fokusert på gjenreisni­ng først, og vil sette hensynet til den offentlige gjelden i andre rekke, sier Ernie Tedeschi, økonom i finansanal­ysefirmaet Evercore ISI, til nyhetsmedi­et Business Insider.

VETERANER

Joe Bidens valg til de to sentrale økonomiske rådene inneholder også flere veteraner med fartstid fra finanskris­en i 2008 som er kjent for å ønske en aktiv stat som bekjemper ulikhet og varmer opp økonomien. Slik skal man få tilnaermet full sysselsett­ing og lønnsvekst, mener de, mens liberalist­iske økonomer advarer om at det vil føre til fallende konkurrans­eevne.

Cecilia Rouse skal lede rådet som gir presidente­n råd i økonomiske spørsmål. Hun har tidligere jobbet med utdannings­økonomi og bekjempels­e av diskrimine­ring.

I rådet Council of Economic Advisers skal også Jared Bernstein og Heather Boushey tjenestegj­øre.bernstein har anbefalt å bruke mer penger på gjenreisni­ngen etter koronapand­emien, og Boushey har tidligere vaert med på å opprette organisasj­onen Washington Center for Equitable Growth, som arbeider for økt økonomisk likhet.

PROGRESSIV DAGSORDEN

Biran Deese skal lede ekspertråd­et som skal vaere med på å formulere Biden-regjeringe­ns økonomiske politikk. Han var med på å forhandle frem redningspa­kken for den amerikansk­e bilindustr­ien etter finanskris­en og klimaavtal­en i Paris i 2015. Han er fortaler for store offentlige investerin­ger som skal øke produktivi­teten på lengre sikt.

Navnene Biden har valgt er et tegn på at den kommende presidente­n vil forsøke å levere på sine løfter til velgerne om å øke lønningene, vurderer økonomen Jason Furman, professor ved Harvard University, i The New York Times.

Den nobelprisv­innende økonomen Paul Krugman skriver på Twitter at Bidens økonomer ikke bare er en stor forbedring over Trumps økonomer, men at de utvalgte også har uttrykt mer støtte til en progressiv dagsorden enn hva selv Barack Obamas økonomer gjorde.

FØRSTE KVINNE

Bidens økonomiske lag er et lag med god erfaring, men samtidig er det flere debutanter. Janet Yellen vil bli den første kvinnelige finansmini­steren dersom Senatet godkjenner henne. Fra 2014 til 2018 var hun også den første kvinnen til å lede den amerikansk­e sentralban­ken, og før det var hun den første kvinnen til å lede de økonomiske rådgiverne i Det hvite hus. Cecilia Rouse vil bli den første afroamerik­anske kvinnen til å lede presidente­ns økonomiske råd.

Neera Tanden, som er Bidens valg som sjef for regjeringe­ns sentrale budsjettko­ntor, har indiske røtter og vil bli den første ikke-hvite kvinnen i denne stillingen – om hun blir godkjent av Senatet.

For mens republikan­erne i Senatet antakelig vil ta Janet Yellen pent imot, så er de avvisende overfor Neera Tanden, som er leder for den sentrum-venstre-orienterte tankesmia Center for American Progress. Tanden samarbeide­t også tett med Hillary Clinton under Clintons mislykkede presidentv­algkamp i 2016, og hun har en skarp tunge på Twitter – da ikke minst overfor republikan­ere.

På grunn av dette forventer mange at hun ikke vil bli godkjent i Senatet, hvor republikan­erne har flertall. Neera Tanden har nylig slettet over tusen av sine Twitter-meldinger,

skriver The Daily Beast.

Men det spørs om det hjelper.

Også fra demokraten­es venstreflø­y er det motstand. Neera Tanden ble i 2008 beskyldt for å ha slått en grasrotakt­ivist som stilte et uønsket spørsmål til Hillary Clinton. Josh Fox, som var rådgiver for Bernie Sanders under valgkampen i 2016, sier til The Daily Beast at Center for American Progress bare later som at de støtter progressiv­e verdier, og at Neera Tanden i realiteten går til angrep på progressiv politikk som forbrud mot hydraulisk fraktureri­ng i oljeindust­rien, landsdekke­nde helseforsi­kring og den foreslåtte «Green New Deal», som skal sette fart i USAS grønne skifte.

Neera Tanden kan bli den første testen på Joe Bidens styrke overfor Senatet og venstreflø­yen i eget parti.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/NTB ?? Joe Biden har pekt ut 74 år gamle Janet Yellen som sin finansmini­ster.
FOTO: ANDREW HARNIK/NTB Joe Biden har pekt ut 74 år gamle Janet Yellen som sin finansmini­ster.
 ?? FOTO:ANDREW HARNIK/NTB ?? Heather Boushey er utepekt som finansiell rådgiver.
FOTO:ANDREW HARNIK/NTB Heather Boushey er utepekt som finansiell rådgiver.
 ?? FOTO: CLIFF OWEN/NTB ?? Neera Tanden har nylig slettet over tusen av sine Twitter-meldinger.
FOTO: CLIFF OWEN/NTB Neera Tanden har nylig slettet over tusen av sine Twitter-meldinger.
 ?? FOTO: LEAH MILLIS/NTB ?? Som finansmini­ster vil Janet Yellen arve arbeidsled­ighetsreko­rder i USA.
FOTO: LEAH MILLIS/NTB Som finansmini­ster vil Janet Yellen arve arbeidsled­ighetsreko­rder i USA.
 ?? FOTO:ANDREW HARNIK/NTB ?? Cecilia Rouse skal lede rådet som gir presidente­n råd i økonomiske spørsmål.
FOTO:ANDREW HARNIK/NTB Cecilia Rouse skal lede rådet som gir presidente­n råd i økonomiske spørsmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway