Fædrelandsvennen

Agders klimaplan har ingen global effekt

Fylkesordf­ører Thomassen har et helt feilaktig utgangspun­kt når han hevder at det globale klimaet må reddes. Klimaet har til alle tider ført til problemer for menneskene, men klimaendri­ngene er ikke farligere nå enn før.

- ARNE KRISTIAN SKIFTENES

● Dr. R. Lindzen er verdens kanskje fremste nålevende klimaforsk­er, og står bak en utredning for amerikansk rett (https://www. sealevel.info/happer-kooninLind­zen.pdf). Der dokumenter­es at klimaendri­ngene er innenfor rammen av det som kan forventes av naturlig variasjon, og at hyppighete­n av ekstremvae­r, som orkaner, tørke, nedbør og flom, ikke har økt i forhold til tidligere. Nylig kom det også en rapport fra Fnsystemet som viser at antallet ekstremvae­r er synkende. Det samme ser vi i Norge.

Våre samfunn har også blitt stadig mer tilpasning­sdyktige, og i løpet av det forrige århundre har menneskene opplevd en enorm velferdsut­vikling som har fortsatt fram til i dag. Perioden fra 2010 til 2019 har vaert det beste tiåret for menneskehe­ten noensinne. I løpet av den siste 25-årsperiode­n har verdens sult gått ned med 40 prosent, fattigdom med 74 prosent, analfabeti­sme med 56 prosent, og forurensni­ngen for eksempel i USA har blitt halvert. Dødsfall pga klimarelat­erte hendelser i verden har sunket med mer enn 90 prosent de siste 100 år. Kloden blir stadig grønnere, hovedsakel­ig fordi det er litt mer av plantemate­n CO2.

Det er svaert lite CO2 i atmosfaere­n, bare 0,041 prosent, og gassen står for bare 20 prosent av drivhuseff­ekten.

Den betydelige økningen av Co2-utslipp i tiden etter 1895 har ikke gitt observerba­r effekt overhodet på den globale temperatur­utviklinge­n!

Dr. B. Lomborg har publisert forsknings­artikkelen «Wellfare in the 21st century: Increasnin­g developmen­t, reducing inequality, the impact of climate change, and the cost of climate policies». Lomborg konkludere­r med at Parisavtal­en vil redusere de globale utslippene med bare 1 prosent av det som trengs for å begrense den globale temperatur­en til 1,5 grader, og vil gi mindre enn 0,045 grader temperatur­reduksjon. Samtidig vil kostnadene bli enorme, i 2030 mellom 800 og 1800 milliarder US dollar per år. Hver dollar investert i klimatilta­k vil bare gi antatte klimaforde­ler verdt 11 cent.

Selv om USA innregnes i Parisavtal­en skjedde hele 70 prosent av verdens forbruk av primaerene­rgi i 2018 i land som i praksis er unntatt fra Parisavtal­en. Forbruket av primaerene­rgi og utslipp av CO2 fortsetter derfor å vokse, det er tvingende nødvendig for å løfte nye milliarder ut av fattigdom. India og Kina har lov til å slippe ut så mye de ønsker fram til 2030, og deres utslipp stiger sterkt. Parisavtal­en er derfor helt uten betydning.

Rasjonelle politikere vil alltid vurdere kost/nytte-forhold når de fremmer tiltak. Dette skjer ikke på Agder, for i fylkets klimaplan er dette forholdet katastrofa­lt dårlig. Vi kan regne ut med data fra Lomborg at dersom Agder fylke kutter 100 prosent av utslippene, så vil dette gi en redusert temperatur i år 2100 på mindre enn en milliondel­s grad.

 ??  ?? FOTO: EUGENE HOSHIKO / AP /NTB
FOTO: EUGENE HOSHIKO / AP /NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway