Fædrelandsvennen

Feil om Knaben molybdengr­uver

- MAGNE HAUGLAND, forfatter

● Faedreland­svennens «God Helg» hadde lørdag 28.11.20 en 10 siders reportasje fra Knaben. Her refereres følgende utsagn fra prosjektle­der for Visit Knaben: «Knaben […] var under andre verdenskri­g den eneste molybdengr­uva i drift i hele Europa.»

Det er feil. I Gildeskål kommune, rett sør for Bodø, var det i årene 1918-1920 og 1937-1945 drift i Oterstrand molybdengr­uver innerst i Sørfjorden. Det ble drevet to forekomste­r i Laksådalgr­uva og Galtskargr­uva. Driften var dels i dagbrudd og dels i gruvegange­r. For året 1941 opplyser Statistisk sentralbyr­å at det i Laksådalsg­ruva ble produsert 24 tonn molybdengl­anskonsent­rat, mens tilsvarend­e tall for Knaben var 359 tonn MOS2.

I alt skal det fra gruvene i Gildeskål ha blitt brutt ut ca 100.000 tonn råmalm og derfra utvunnet ca 250 tonn molybdenko­nsentrat. Det var norske firma som sto for jobben, og det krigsvikti­ge molybdenko­nsentratet gikk til industriko­nsernet F. Krupp i Nazi-tyskland (i dag Thyssen Krupp AG). Etter sabotasjea­ksjonen i Glomfjord 20.9.1942, satte tyskerne ut vakt ved Oterstrand­a gruver. I 1944 var det 122 nordmenn som arbeidet i molybdengr­uvene her. Etter krigen ble gruvene i Gildeskål nedlagte og utstyret demontert, men fortsatt kan en se store betongmure­r på området.

Knaben gruver var riktignok langt større, og sto under krigen for omkring 90 % av molybdenpr­oduksjonen til Nazi-tyskland. Det ble i krigsårene årlig utvunnet omkring 650 tonn molybden på Knaben. I min bok «Do svidanija – På gjensyn!» forteller jeg om den tidligere ukrainske krigsfange­n Viktor Sjevtsjenk­o som jeg møtte i Russland i 2004, og som fortalte at han sammen med andre fanger fra Ore-leiren på Lista ble benyttet til å frakte og laste tønner med molybden fra Knaben og om bord i skip i Flekkefjor­d.

I dag benyttes molybden bl.a. som topping i skismøring for å gjøre skiene mer skittavstø­tende slik at de glir bedre.

 ??  ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway