Fædrelandsvennen

Konservati­v/ liberal

Disse begrepene dukker opp fra tid til annen og da oftest i forbindels­e med kristendom og tolking av Bibelens laere.

- KJELL LISLEVAND

● Det å vaere konservati­v oppfatter jeg som at det betyr at man vil vaere tro mot Bibelen og dennes innhold. Etter Jesu komme til oss mennesker er det vel Det nye testamente­t som gjelder da forsoninge­n nå skjer ved Jesus og ikke som i den gamle da ypperstepr­estene måtte baere fram sonoffer for folket?

Nå må jeg si at jeg har verken bibelskole eller bibelkurs, så dette er min oppfatning etter min bibellesni­ng. Det er den enkelte av oss som må svare for seg selv innfor Gud.

Å vaere liberal er for meg å ikke følge Bibelens skrift men lage tolkninger som passer den enkelte og dennes livsførsel. Det betyr mindre hva «Boken» sier.

Alt vi foretar oss som mennesker vil ha konsekvens­er for oss, enten til det positive eller til det negative. Hva angår Bibelen og dens laere er det til slutt Gud som bestemmer. Når livstråden for det enkelte menneske kuttes av, får vi sikkert svar på om vi har gjort rett eller tatt feil, men da har vi ingen mulighet til å ombestemme oss. Kanskje mange lever i stor spenning inntil alvorets sekund kommer.

Det er sikkert en dårlig sammenlign­ing, men om vi flytter begrepene over til en norsk lov, trafikklov­en, så vil det vel si at de konservati­ve er de som vil følge loven etter beste evne. Kan da de som ikke følger loven så nøye men synes å ha sine egne tolkninger, kalles for liberale?

Jeg lurer ofte på hvorfor det er slik at det må et politi til for å kontroller­e at vi holder oss innenfor de lover og regler som gjelder. Kan det vaere krefter som påvirker oss slik at vi ikke makter å styre oss på egen hånd?

Begrepene kan vi vel også overføres til mange andre sider av livet, som medmennesk­elige forhold. På enkelte områder kan vel dette ha store konsekvens­er mennesker imellom.

 ??  ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N / NTB
FOTO: SARA JOHANNESSE­N / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway