Fædrelandsvennen

Natur, arbeidspla­sser, arroganse og uvitenhet

- THOR KREFTING NISSEN, Oslo

● Morrow Batteries som Agder Energi, Gjelsten Holding og Bellona har eierintere­sser i, planlegger en batterifab­rikk som kan komme til å havne på et tomteområd­e på Lista i Farsund kommune som kommunen vil omregulere til industri og naeringsom­råde. Problemet er at i dette området holder det til minst 34 truede fuglearter, rødlistede planter, insekter og andre organismer. Skulle derfor Farsund kommune mene noe seriøst med å ta vare på saerdeles viktig natur, fugleliv, insekter og rødlistede planter, burde kommunen gått aktivt inn for å totalfrede området. De seks ordførerne i Lister-regionen deler imidlertid ikke naturvernr­ådgiver Martin Eggen i Ornitologi­sk forening sin bekymring. De hevder at en batterifab­rikk kan vaere til naturens fordel. Man opphøyer altså seg selv til eksperter og høyesteret­tsdommere i ornitologi.

Ordførerne hevdet at de ikke vil godta en løsning som ikke tar hensyn til naturverdi­ene på en god måte. Da burde dette området vaere totalt uaktuelt.

Hva skal man så med en batterifab­rikk? Hensikten er selvfølgel­ig å få elektrifis­ert bilparken for å spare miljø og klima. En tysk forsknings­rapport fra ingeniørfo­rbundet Verein Deutscher ingenieure e.v. viser imidlertid at hvis man ser på hele verdikjede­n er moderne kjøretøy med forbrennin­gsmotorer mindre forurensen­de enn elbiler. Man bør derfor helle kaldt vann i blodet på de som tror på illusjonen­e om elektriske biler som ekstremt miljøvennl­ige. Ordførerne i Lister-regionen bør nok vurdere andre alternativ­er enn en batterifab­rikk for både å sikre miljø og naturinter­esser og skape nye arbeidspla­sser.

Innlegget er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway