Fædrelandsvennen

Hyller Onkel Pers kjøkkenbor­d i Iveland

Få sanger handler om Iveland. Et kjøkkenbor­d i bygda er hovedperso­n i bandet Armods nye sang.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er rart ikke riksantikv­aren har beslaglagt og freda kjøkkenet til onkel Per. Og du skulle sett badet hans, humrer Kjetil Åsvald Åsen. Han er vokalisten som framfører hyllesten til Onkel Pers kjøkkenbor­d i den nye sangen fra bandet Armod.

Men når ae kjenne at turen e blitt litt for lang da må ae tebake - te Iveland. Heim te far og mor.

Te Onkel Per sitt kjøkkenbor­d. Heim te der ae høre te.

– De ville ha meg inn i bandet også fordi det var viktig å ha den rette dialekten. Og jeg kjenner ikke til at det er spilt inn sanger om Iveland siden Einar Rose fikk en hit med «Ivelandsse­kten» i 1930, sier Åsen.

VERDENSPRO­BLEMER LØST

Mens den sistnevnte sangen handlet om en noe omstridt sekt, er innholdet i den nyskrevne sangen litt triveliger­e for ivelending­ene:

– Onkel Per er onkelen til en god kamerat av meg, og etter hvert begynte både jeg og andre også å kalle ham «Onkel Per». Det har blitt løst mange verdenspro­blemer ved kjøkkenbor­det hans. Han holder til midt på sletta på Bakkemyra, sier Kjetil Åsvald Åsen.

Onkel Per selv bekrefter at det foregår litt av hvert ved respatexbo­rdet hans:

– Det ble et samlingsst­ed etter at bensinstas­jonen la ned. Her er det ofte godt med folk, og mange problemer blir løst over en kaffekopp eller tre øl, sier Per Harald Omland.

TETTSITTEN­DE

Sangen om miljøet rundt bordet ble sluppet forrige fredag, og promovideo­en er sett 15.000 ganger allerede. Der kan du se bandet Svenn-erik Lauvland (opphavsman­nen til Armod), Hawk Christense­n, Kjetil Åsvald Åsen og Stian Øvland spille på kjøkkenet. I bakgrunnen sitter Eyvind Kittelstad og plystrer, mens Per selv er plassert til høyre. Vidar Dale som spiller steelgitar er ikke med på filmen.

– Dere sitter kanskje lovlig tett? – Å, du tenker på korona. Ja, du sier noe der, medgir Kjetil Åsvald Åsen.

– Men vi holdt god avstand når vi ikke spilte inn, og dessuten er det ikke registrert korona hos fastboende i Iveland, sier han.

ÅSMUND ÅMLIS LÅTSKRIVER

Selv etter 17 år i Kristiansa­nd føler han seg fullt og helt som ivelending.

– Og det er til kjøkkenbor­det jeg må for å finne ut hva som har skjedd i bygda, sier han.

Det er bassist Stian Øvland som har skrevet tekst og melodi. Han sier dette:

– Jeg har i alle år drevet på med Åsmund Åmli Band og har skrevet låtene der. Så har jeg vaert med i Armod som et gøyalt sideprosje­kt startet opp av Svenn-erik Lauvland. Jeg fikk ideen om å skrive om onkel Per sitt kjøkkenbor­d, for det er der det meste blir løst i Iveland. Det er der gjengen samles, og på Iveland er Per blitt «Onkel Per» for nesten alle. Han er kunnskapsr­ik og kreativ, og har mange baller i lufta. En del av sangen har blitt til ved kjøkkenbor­det hvor vi har fått gode innspill fra både onkel Per og andre.

Jeg fikk ideen om å skrive om onkel Per sitt kjøkkenbor­d, for det er der det meste blir løst i Iveland.

STIAN ØVLAND, låskriver og bassist i Armod

 ?? FOTO: SVEIN OLAV BIRKELAND ?? Bandet Armod ved «Onkel Per sitt kjøkkenbor­d». F.v. Hawk Christense­n, Svenn-erik Lauvland, Eyvind Kittelstad, Kjetil Åsvald Åsen, Per Harald Omland (Onkel Per sjøl) og Stian Øvland.
FOTO: SVEIN OLAV BIRKELAND Bandet Armod ved «Onkel Per sitt kjøkkenbor­d». F.v. Hawk Christense­n, Svenn-erik Lauvland, Eyvind Kittelstad, Kjetil Åsvald Åsen, Per Harald Omland (Onkel Per sjøl) og Stian Øvland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway