Fædrelandsvennen

Brannen i Risør er en viktig vekker om hvilken unik kulturarv vi har i mange, gamle sørlandsbe­byggelser.

Brannen i Risør er en viktig vekker om hvilken unik kulturarv vi har i mange, gamle sørlandsbe­byggelser. Godt brannvern er avgjørende for å sikre kulturskat­tene.

-

Brannen i Risør i de tidlige morgentime­ne onsdag kunne gått betydelig verre. Ikke bare kunne mennesker blitt skadet eller omkommet, men flammene kunne rukket å sluke mer av det helt unike bymiljøet i den vakre sørlandsby­en.

Brannen ble oppdaget klokken halv fem om morgenen onsdag, et stille tidspunkt hvor få mennesker er i aktivitet i et vanlig bysentrum og kan slå alarm. Brannen i dette naeringslo­kalet ble oppdaget av såkalte termiske kameraer. De reagerer på varme og fanger også opp endringer i temperatur. Slik ble byen vekket til en alarm som alle i den gamle trehusbyen frykter mest av alt. Tre hus brant ned og 30 mennesker måtte evakueres.

Brannen i Risør bør vaere en vekker for alle som forvalter lignende unike by- eller bygningsmi­ljøer.

Nå er byen sterkt preget, ikke bare med tanke på det stygge såret i bybildet og at noen har mistet sitt hjem, men også med tanke på hvor galt det kunne gått.

Brannen i Risør bør vaere en vekker for alle som forvalter lignende unike by- eller bygningsmi­ljøer. Brannverne­t er avgjørende for at slike historiske verdier også skal overleve inn i fremtiden. I dag har vi god teknologi som kan sikre slike verdier bedre enn noensinne.

Men det handler om ressurser og vilje til å bruke penger på sikring. Brannmyndi­ghetene i Risør har fått statlige midler til disse infrarøde og termiske kameraene som er plassert flere steder i byen, men konstituer­t brannsjef Petter Vinje Svendsen i Østre Agder Brannvesen kunne godt hatt mer: – Jeg ønsker meg områdebran­nalarm i trehusbeby­ggelsen, uttalte han til media. Områdebran­nalarm er innvendige alarmer som er sammenkobl­et med andre alarmer i hus i samme område. Hvis en alarm går, varsles samtidig flere og ikke minst – alarmsentr­alen.

Noe trehusbeby­ggelse på Sørlandet har slike omfattende alarmer. Den gamle uthavnen Lyngør i Tvedestran­d og den verneverdi­ge bydelen Tyholmen i Arendal for eksempel. Brannen og beredskape­n i Risør bør nå studeres. Mange uthavner, bygningsmi­ljøer og byer på Sørlandet bør ha som ambisjon og ha minst like godt brannvern.

Nå kan det jo vaere en sjanse for at bevilgende myndighete­r, både lokalt og nasjonalt, også har fått en vekker.

 ?? FOTO: HANS PETTER GRUBER BJERVA / AUST AGDER BLAD / NTB ?? Termiske kameraer fanget opp brannen i Risør. Det reddet kanskje menneskeli­v og hindret flammene i å spise mer av kulturarve­n.
FOTO: HANS PETTER GRUBER BJERVA / AUST AGDER BLAD / NTB Termiske kameraer fanget opp brannen i Risør. Det reddet kanskje menneskeli­v og hindret flammene i å spise mer av kulturarve­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway