Fædrelandsvennen

Krever fart på kraftutbyg­gingen

De nylig pensjonert­e polititjen­estemennen­e Jan Vidar Ødegaard og Even Slettebakk­en er headhuntet som Kristiansa­nd kommunes «koronapoli­ti».

- ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Lindesnes-ordfører Even Tronstad Sagebakken krever økt fart på kraftutbyg­gingen. Skjer ikke det, vil strømkapas­iteten bli en flaskehals i framtida, mener han.

– Sist jeg gikk fotpatrulj­e var vel på Karl Johans gate i Oslo på 1980-tallet, forteller Jan Vidar Ødegaard til Faedreland­svennen.

Sammen med eks-kollega Even Slettebakk­en (60) er 59-åringen fra Kristiansa­nd ansatt som kommunens nye kontrollte­am, som det formelt heter.

De hadde sin første dag på jobb mandag, og innen få dager vil patruljeri­ngen komme i gang. Men kommunens «koronapoli­ti» har altså ingen politimynd­ighet.

– SKAL BISTÅ SÅ GODT VI KAN

– Vi skal observere, gi råd og veilede. Nå er det innført nye bestemmels­er fra midnatt, som folk må få litt tid til å sette seg inn og tilpasse seg. Så vil vi kontroller­e at de følger regelverke­t, forteller Jan Vidar Ødegaard.

Han ledet seksjon for grenseog utlendings­kontroll i 15 år før han sluttet i Agder-politiet i august 2019. Den unge pensjonist­en føler seg meget arbeidsfør og klar til innsats.

– Hva er fordelen med deres bakgrunn?

– Jeg tror den er veldig hensiktsme­ssig. Vi har erfaring med å komme i kontakt med folk, og ikke minst kontroller­e at pålegg og bestemmels­er blir fulgt, svarer mannen som sammen med sin makker er midlertidi­g ansatt, foreløpig fram til sommeren.

Ødegaard forteller at de har vaert i kontakt med samme team i Bergen og Trondheim. I bartebyen handler det mye om å følge opp innreiseka­rantene og karanteneb­rudd, mens i vest er det et litt bredere arbeidsfel­t.

– Vi skal bistå så godt vi kan, og holder på å kartlegge hvor vi skal sette inn innsatsen, forteller han.

Teamet skal veilede både ansatte og folk flest i godt smittevern. Og tidspunkte­t er ganske så tilfeldig sammenfall­ende med at formannska­pet tirsdag vedtok en rekke tiltak for å begrense smittespre­dningen i kommunen.

– VÅRE ØYNE UTE I BYBILDET

Ansettelse­n skjer etter at Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet har pålagt strengere kontroll i kommunene, og staten bidrar følgelig med midler til dette.

– De skal vaere våre øyne ute i bybildet. Kommunens skjenkekon­troll følger opp smittevern på kveldstid, mens disse på dagtid vil ha blikk på alt fra spisestede­r til butikker, treningsse­ntre og så videre. De følger opp de generelle smittevern­reglene så vi lettere kan sette inn konkrete tiltak, opplyser beredskaps­rådgiver Dag Morten Frantzen i kommunen til Faedreland­svennen.

Teamet skal ikke bare frekventer­e Kvadrature­n, mens også andre folkerike steder som Vågsbygd senter, Tangvall og Sørlandsse­nteret.

I utgangspun­ktet skal de opptre i sivil, men det kan bli aktuelt med gul vest eller lignende så det blir lettere for publikum å ta kontakt.

– Men de skal altså ikke bøtelegge?

– Det er ikke noe de står for, men de gir oss informasjo­n som kan danne grunnlag for anmeldelse, svarer Frantzen.

– Ble stillingen­e utlyst?

– I utgangspun­ktet hadde vi en intern runde for å sjekke ledige ressurser. Deretter var vi i kontakt med politiet, siden både Trondheim og Bergen hadde suksess med å benytte pensjonert­e politimenn. Vi fikk tips på personer, og gjennomfør­te deretter intervju med dem, forklarer beredskaps­rådgiveren.

 ??  ??
 ?? FOTO: PERNILLE IHME / KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Jan Vidar Ødegaard (t.v.) og Even Slettebakk­en opptrer i sivil når de er i tjeneste for Kristiansa­nd kommune.
FOTO: PERNILLE IHME / KRISTIANSA­ND KOMMUNE Jan Vidar Ødegaard (t.v.) og Even Slettebakk­en opptrer i sivil når de er i tjeneste for Kristiansa­nd kommune.
 ??  ?? Beredskaps­rådgiver Dag Morten Frantzen (t.v.) og beredskaps­sjef Sigurd Paulsen er godt fornøyd med den midlertidi­ge ansettelse­n.
Beredskaps­rådgiver Dag Morten Frantzen (t.v.) og beredskaps­sjef Sigurd Paulsen er godt fornøyd med den midlertidi­ge ansettelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway