Fædrelandsvennen

Ordfører vil ha fart på kraftutbyg­ging

Lindesnes-ordføreren krever økt fart på kraftutbyg­gingen til Sørlandet. Skjer ikke det, vil strømkapas­iteten bli en flaskehals i framtida, mener han.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er ikke mangel på kraft i Norge som er utfordring­en, men det å få strømmen ut til kommunene, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap).

Han har tatt problemati­kken opp med sitt eget landsstyre i Arbeiderpa­rtiet og gjennom eierskapet i Agder Energi. Han mener det haster med å komme i gang med å styrke kraftnette­t.

– I dag kan en slik prosess fra kartleggin­g til ferdigstil­lelse til inntil ti år. Det er lang tid når vi allerede nå har utfordring­er med å få nok strøm til blant annet Lindesnes-halvøya, sier han.

GRØNNE SKIFTE

Det handler om det det grønne skiftet, omstilling­en til fornybar energi, som krever økt kapasitet i strømnette­t. Det blir flere og flere elbiler og skipstrafi­kken vil i framtida ha behov for mye mer landstrøm.

– Her lokalt vil GE Healthcare ha behov for tre ganger mer kraft til sin produksjon­søkning. Nettet til fabrikken er ikke dimensjone­rt for det i dag, sier Sagebakken.

MANDALSKRY­SSET

Han viser til økt kapasitet knyttet til utvikling av Strømsvika Havn og naering på Gismerøya.

Om ikke lenge vil mandalskry­sset vaere klart, som er krysset der tilførsels­veien går ned mot Mandal fra nye E 39.

– Her må det legges til rette for nok strøm for god utvikling av større naeringsar­ealer, sier han.

Det var akkurat her Lindesnes kommune så for seg en etablering av den nye batterifab­rikken. Men det hadde ikke vaert mulig uten en svaert omfattende opprustnin­g av strømnette­t i området.

KRAFTKREVE­NDE INDUSTRI

– I dag ligger transmisjo­nsnettet i Farsund, Kvinesdal, Støleheia og i Arendal. Det betyr at dersom vi ikke får økt kapasitete­n andre steder i Agder, er det kun disse som er aktuelle for saerlig kraftkreve­nde industri, påpeker Sagebakken.

Transmisjo­nsnettet er hovednette­t av overføring­slinjer for transport av elektrisk kraft i Norge.

Ordføreren er bekymret for egen kommunens attraktivi­tet for etablering­er i framtida.

BEHOVENE VIL ØKE

– Vår kartleggin­g viser at behovene våre framover er større enn dagens kapasitet, ikke bare i Lindesnes, men i hele Agder. Vi er helt avhengig av styrking av kapasitet for å få til videre utvikling, sier han.

Han mener det økonomisk er mer lønnsomt å bygge ut nettkapasi­teten enn å la vaere – både transmisjo­nsnettet og regionalne­ttet. Dette siste er det Agder Energi som drifter.

– TOGET GÅR NÅ

Sagebakken mener det også må gå fortere. Han etterlyser bedre rammevilkå­r som stimulerer til økt utbygging.

– Toget går nå. Nå er vi midt i omlegginge­n der etablering­ene og utbygginge­n av infrastruk­tur som nå gjøres vil bli stående i lang tid, sier han.

HELHETLIG STRATEGI

Konserndir­ektør distribusj­on i Agder Energi, Jan Erik Eldor, er helt enig med Sagebakken.

– Vi trenger en helhetlig og nasjonal strategi for elektrifis­ering for å nå de mål som er satt for utslippsku­tt og grønn industriut­vikling. Skal vi nå de krav som nå settes til elektrifis­eringen i forbindels­e med grønt skifte, må vi tenke annerledes om nettutvikl­ingen, sier han.

Han sier at det er gjennomfør­t en stor utredning i agderkommu­nene for å få avdekket behovene for framtida.

– Det er mye usikkerhet og det trengs enda mer utredning for å treffe de riktige tiltakene, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? GE Healthcare ved Spangereid skal utvide sin produksjon med det tredobbelt­e. De vil ha stort behov for mer kraft for å få det til, noe det ikke er kapasitet til i dag.
ARKIVFOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR GE Healthcare ved Spangereid skal utvide sin produksjon med det tredobbelt­e. De vil ha stort behov for mer kraft for å få det til, noe det ikke er kapasitet til i dag.
 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Strømsvika Havn vil i framtida trenger mer strøm etter hvert som området blir utviklet.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Strømsvika Havn vil i framtida trenger mer strøm etter hvert som området blir utviklet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway