Fædrelandsvennen

Vil ikke løslate Kristianse­n nå

Påtalemynd­igheten overlater til domstolen å avgjøre om Viggo Kristianse­n skal løslates eller ikke. Statsadvok­aten vil om noen dager levere sin anbefaling om det skal reises ny straffesak.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Søndag ble det kjent at Kristianse­n har bedt om å bli løslatt fra fengsel, som følge av gjenopptak­elseskommi­sjonens vedtak om gjenåpning av Baneheia-saken.

I pressemeld­ing onsdag gjør Statsadvok­atene i Agder det klart at de vil overlate spørsmålet om løslatelse til domstolen.

«Slik saken ligger an er det på det nåvaerende stadium ikke gitt at domstolen vil benytte sin myndighet til å beslutte løslatelse. I en slik situasjon er det ikke aktuelt for påtalemynd­igheten å foregripe domstolens avgjørelse ved å trekke fullbyrdel­sesordren i saken», heter det i pressemeld­ingen.

VIL GJØRE SAMLET VURDERING

Påtalemynd­igheten ser spørsmålet om løslatelse i sammenheng med spørsmålet om det blir ny straffesak eller ikke.

– Påtalemynd­igheten ønsker å gjøre en samlet vurdering. Jeg ser ikke noe galt i det. Det er naturlig at de tenker seg litt om, sier Kristianse­ns advokat, Arvid Sjødin.

Han legger til at det uansett er kort tid til begjaering­en om løslatelse kan bli behandlet av retten. Det er ventet at Høyesteret­t om noen dager vil avgjøre hvilken lagmannsre­tt som skal håndtere den gjenåpnede saken. Dette blir trolig Borgarting lagmannsre­tt i Oslo eller Gulating lagmannsre­tt i Bergen.

«SNAKK OM DAGER»

Førstestat­sadvokat Erik Erland

Holmen opplyser at statsadvok­atene i Agder om kort tid vil levere sin anbefaling til Riksadvoka­ten, som har siste ord i spørsmålet om det skal reises ny straffesak mot Kristianse­n eller ikke.

– Det er snakk om dager. Noe mer enn det kan jeg ikke si. Jeg jobber med saken, sier førstestat­sadvokat Holmen til Faedreland­svennen.

Det er uvisst hvor lang tid Riksadvoka­ten vil bruke på sin avgjørelse advokat

Kristianse­ns etter å ha fått anbefaling­en fra Holmen.

SONET OVER 20 ÅR

Kristianse­n ble dømt til 21 års forvaring og har nå sonet over 20 år i fengsel. Han har sittet fengslet siden han ble pågrepet i september 2000 og ble overført til Ila fengsel og forvarings­anstalt da dommen falt i 2002.

Den 41 år gamle kristiansa­nderen har hele tiden nektet for å ha hatt noe med drapene i Baneheia å gjøre. Torsdag besluttet Kommisjone­n for gjenopptak­else av straffesak­er at det er grunnlag for gjenåpning av straffesak­en mot ham.

Påtalemynd­igheten må nå avgjøre om det skal reises ny straffesak mot Kristianse­n, eller om den skal be retten avsi en frifinnend­e dom.

Dersom påtalemynd­igheten kommer fram til at det ikke er grunnlag for domfellels­e, vil det bli holdt et kort rettsmøte hvor førstestat­sadvokat

Kristianse­n frifinnes.

Det andre alternativ­et vil føre til en omfattende rettssak med full bevisførse­l og vitneforkl­aringer.

SVEKKET BEVISGRUNN­LAG

Søknaden om gjenåpning ble innvilget med tre mot to stemmer.

Det avgjørende flertallet kom fram til at bevisbilde­t mot Kristianse­n er svekket siden dommen ble avsagt i 2002, og at det er en rimelig mulighet for at han ville blitt frifunnet dersom retten hadde fått forelagt seg opplysning­ene i gjenopptak­elsesbegja­eringen.

Kommisjone­n peker saerlig på at Dna-sporene i 2002 ble vurdert som et sikkert bevis på at det var to gjerningsm­enn, men at dette er langt mer usikkert i dag.

FASTHOLDER FORKLARING­EN

Kommisjone­n slår også fast at hovedbevis­et mot Kristianse­n, som var forklaring­en til Jan Helge Andersen, er svekket. Samlet sett er det dermed grunnlag for gjenåpning, konkludert­e flertallet i kommisjone­n.

Jan Helge Andersen har i et intervju med Faedreland­svennen gjort det klart at han fastholder sin forklaring om Kristianse­ns rolle.

Hvis det blir ny rettssak vil Andersen bli innkalt for å vitne. Han ble selv dømt til 19 års fengsel for voldtekt av de to jentene og drapet på den ene. Han ble prøveløsla­tt i 2016 og er nå en fri mann.

❞ Påtalemynd­igheten ønsker å gjøre en samlet vurdering. Jeg ser ikke noe galt i det. Det er naturlig at de tenker seg litt om.

ARVID SJØDIN,

❞ Det er snakk om dager. Noe mer enn det kan jeg ikke si. Jeg jobber med saken. ERIK ERLAND HOLMEN,

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Førstestat­sadvokat Erik Erland Holmen ved Agder statsadvok­atembeter.
FOTO: ESPEN SAND Førstestat­sadvokat Erik Erland Holmen ved Agder statsadvok­atembeter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway