Fædrelandsvennen

Diskrimine­rte høygravid

Agder politidist­rikt diskrimine­rte Siv Eli Austad da hun var høygravid, og må betale henne erstatning og oppreisnin­g. Det har Diskrimine­ringsnemnd­a slått fast.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg er veldig glad for avgjørelse­n. Det har vaert en tøff tid både under og etter permisjone­n, sier Siv Eli Austad til Faedreland­svennen.

Kristiansa­ndskvinnen ble ifølge Diskrimine­ringsnemnd­a utsatt for diskrimine­ring på grunn av permisjon ved fødsel, da hennes siste midlertidi­ge arbeidsfor­hold ble avsluttet seks dager før hun ville fått rett til fast ansettelse. Som følge av dette må politidist­riktet betale henne 109.732 kroner i erstatning og 40.000 kroner i oppreisnin­g. Dette står i vedtaket fra Diskrimine­ringsnemnd­a.

Siden hun har mottatt arbeidsled­ighetstryg­d fra Nav er det mulig at deler av denne må tilbakebet­ales dersom erstatning­sbeløpet blir stående.

I vedtaket heter blant annet videre: Det er ikke tvilsomt at hun har blitt behandlet dårligere enn andre i en tilsvarend­e situasjon ved at hun ikke fikk fortsette i vikariatet slik det opprinneli­g var forutsatt. Nemnda finner at det er grunn til å tro at hun ble diskrimine­rt på grunn av permisjon ved fødsel.

SENTRALBOR­DET

Siv Eli Austad jobbet sommeren 2019 på sentralbor­det til Agder politidist­rikt i Kristiansa­nd. Hun hadde da vaert ansatt i ulike vikariater i politidist­riktet siden 1. september 2016.

Hun trivdes godt i jobben på sentralbor­det, og var blitt forespeile­t videre engasjemen­t. Men bare seks dager før den høygravide kvinnen hadde jobbet i Agder politidist­rikt i tre år, fikk hun beskjed om at det var slutt. Regelverke­t sier nemlig at statsansat­te som har hatt midlertidi­g ansettelse i tre år skal få tilbud om fast ansettelse.

STORTRIVDE­S I JOBBEN

Siv Eli Austad forteller at hun trivdes veldig godt i jobbene hun hadde i politidist­riktet, og sier hun savner både gode kolleger og et godt arbeidsmil­jø. Mer enn erstatning­en skulle hun ønsket at hun hadde fått fortsette i jobben.

Fungerende politimest­er Arne Sundvoll sier til Politiforu­m at de har engasjert ekstern juridisk bistand for å forberede videre behandling av saken. Ifølge Sundvoll er det svaert sannsynlig at politidist­riktet bringer vedtaket inn for domstolen og Sivilombud­smannen.

 ?? FOTO: ERIK INDERHAUG / POLITIFORU­M ?? Siv Eli Austad var høygravid da hun til tross for tidligere signaler, likevel ikke fikk forlenget engasjemen­tet sitt ved sentralbor­det på politihuse­t i Kristiansa­nd.
FOTO: ERIK INDERHAUG / POLITIFORU­M Siv Eli Austad var høygravid da hun til tross for tidligere signaler, likevel ikke fikk forlenget engasjemen­tet sitt ved sentralbor­det på politihuse­t i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway