Fædrelandsvennen

Ny rusreform – betaler de unge prisen?

I mer enn 100 år har Blå Kors vaert en trygg havn for titusenvis av mennesker med rusavhengi­ghet og problemati­sk rusbruk. Noe av det viktigste vi har laert gjennom arbeidet vårt er hvor sammensatt­e disse menneskene­s historier er.

- ARVID SOLHEIM, daglig leder, Blå Kors Kristiansa­nd

Alle har gitt oss innsikt og kunnskap. Vi er enige om en del ting i reformen, men vi er også kritiske til noen av resonnemen­tene og konklusjon­ene gitt av Rusreforme­ns utvalg.

Blå Kors ønsker å rose utvalget for å ha gjort en grundig jobb og gitt oss en god og godt dokumenter­t oversikt over ruspolitik­ken gjennom flere tiår.

Vi ønsker å minne om at når vi snakker om rusmisbruk, snakker vi om kanskje det største samfunnspr­oblemet i Norge i dag. Rusmisbruk er en direkte årsak til somatisk og psykisk sykdom, akutte og kroniske lidelser. Rusmisbruk skaper ringer i vannet. I den rusavhengi­ges naerhet finnes det alltid barn, foreldre, kjaerester og kolleger. De er mennesker som preges – ikke sjelden for livet – av å leve med den rusavhengi­ge. Faktum er at rus skaper lidelse, mye av det vi frykter aller mest og ønsker oss aller minst, skyldes rus, og den koster samfunnet milliarder av kroner hvert eneste år. Når vi i Blå Kors brenner for å redusere rusbruken, gjør vi det fordi vi ønsker å spare samfunnet og enkeltmenn­esker for denne lidelsen og kostnaden. Vi mener at lovreguler­inger og reaksjoner må fortsette å vaere virkemidle­r.

Det er ikke å vaere rusmoralis­t. Det er å vaere realist. Vi i Blå Kors savner en nyansert debatt som tar inn over seg kompleksit­eten i denne reformen. Hver enkelt har sin årsak til å søke hjelp med sitt problem, eller å ikke gjøre det. For hver av dem som søker hjelp, er det fryktelig mange som burde gjort det, men som ikke gjør det. Ved å ta bort straffen kan skammen reduseres, slik at flere folk som sliter kanskje lettere kommer til behandling. Men det kan likeså godt bidra til at erkjennels­en om problemet uteblir. Rusproblem­er rammer folk fra alle samfunnsla­g. Bortsett fra å ha et rusproblem, er det bare én annen ting disse menneskene har til felles: Ingen av dem ønsket å bli rusavhengi­g. Ingen drømte om å bli avhengig av hverken alkohol eller illegale stoffer.

La det vaere helt klart: Blå Kors støtter rusreforme­ns hensikt: Å bidra til at mennesker med avhengighe­t ikke skal straffes, men få helsehjelp. Det er for eksempel ingen mening i å bøtelegge de tyngst avhengige for å sette et skudd, effekten er sannsynlig­vis lik null. De trenger hjelp. Men disse represente­rer kun toppen av isfjellet. De utgjør kun en marginal gruppe av alle dem som sliter med rus. Vi skal heller ikke straffe barn og unge som har funnet rusmidler som en utvei for å kunne leve med de vonde opplevelse­r fra oppveksten.

Blå Kors kan ikke støtte en modell som legger opp til å fjerne all form for straff for alle. Vi mener at konsekvens­er, krav, forventnin­ger og faren for straff og reaksjon er et viktig samfunnsko­mpass som bidrar til at unge og voksne holder seg unna og ikke utvikler et rusmisbruk. Vi mener at vi lykkes i den allmennpre­ventive forebyggin­gen, og at vi må tenke oss svaert godt om før vi gir slipp på denne.

Blå Kors har større ambisjoner på vegne av neste generasjon enn å kutte straff uten å erstatte det med noe. Vi må stille større krav til hjelperen, vi må utvikle andre former for hjelp, vi må utforske muligheten­e for tidliginte­rvensjon, og vi må legge til rette for at de unge selv kan bidra til å påvirke reaksjonen. Vi må ikke glemme at samfunnets reaksjon for mange bidrar til å vekke en erkjennels­e som skaper nettopp den motivasjon­en. I Blå Kors sine møter med rusavhengi­ge hører vi hele tiden historier som nettopp støtter effekten av straff. «Da jeg ble tatt for fyllekjøri­ng, bestemte jeg meg». «Da jeg ble dømt for vold, gikk det et lys opp for meg…» « Soningen i fengselet reddet livet mitt» «Da jeg måtte sone og informere arbeidsgiv­er, skjønte jeg at det var på tide å søke hjelp…». Tvang har hjulpet mange. Gjentatte fengselsst­raffer har også bidratt til endringen til rusfrihet. Rusreforme­n kan løse noe, men vi trenger andre tiltak og vi må ikke frata oss selv muligheten til å forebygge. Straff og reaksjoner er ikke fri for dilemmaer. Straff og reaksjoner virker ikke for alle, slik er det også på andre områder av samfunnsli­vet. Men lover, straff og reaksjoner er en viktig del av samfunnets redskapska­sse i kampen mot problemer samfunnet ønsker å motvirke.

At enkelte folk fremdeles kjører for fort på norske veier, selv etter at de er tatt, ville aldri fått oss til å fjerne fartsgrens­er og UP fra veiene.

Å forstå utenforska­p og stigma er alfa og omega når man adresserer rusproblem­er. Utenforska­p er både årsak og virkning. I Blå Kors opplever vi ofte at skam og stigma er en viktig grunn til at folk som burde søke hjelp for sitt problem, velger å la vaere. Vi er ikke enig i, slik utvalget later til å tro, at man kan løsne skammens grep ved avkriminal­isering alene. Spørsmålet om stigma er nemlig større enn som så. Stigma handler om holdninger og ikke en flat avkriminal­isering.

Blå Kors kan ikke støtte en modell som legger opp til å fjerne all form for straff for alle.

Når samfunnet nå på generelt grunnlag ønsker å avkriminal­isere det å bli tatt med et eller flere narkotiske stoffer på seg er det betimelig å spørre om samfunnet er villig til å betale prisen for en slik avkriminal­isering. Vi i Blå Kors Kristiansa­nd vil kjempe for et rusfritt samfunn så lenge vi er her og i denne saken tar vi på oss stemmen fra generasjon­ene som kommer etter oss!

 ?? FOTO: EEG, JON ?? – Når samfunnet nå på generelt grunnlag ønsker å avkriminal­isere det å bli tatt med et eller flere narkotiske stoffer på seg er det betimelig å spørre om samfunnet er villig til å betale prisen for en slik avkriminal­isering, spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: EEG, JON – Når samfunnet nå på generelt grunnlag ønsker å avkriminal­isere det å bli tatt med et eller flere narkotiske stoffer på seg er det betimelig å spørre om samfunnet er villig til å betale prisen for en slik avkriminal­isering, spør kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway