Fædrelandsvennen

JORDVERN Gull på Eg

- ODA SOFIE PETTERSEN, stortingsk­andidat MDG Agder

● Det er veldig hyggelig å oppdage at flere har lest teksten vår. Dessverre henger Høyrem fast i økonomiske analyser fra mellomkrig­stiden, og misforstår dermed dagens energimark­ed.

I teksten på Naturvernf­orbundets nettsider tar vi opp en rekke myter knyttet til norsk olje og gass, og forklarer hvorfor de er feile. Jeg håper Høyrem har lest seg gjennom alle påstandene. De er, i all ydmykhet, godt skrevet og solid begrunnet med kilderefer­anser.

Blant annet skriver vi at olje i hovedsak brukes til oppvarming og drivstoff, ikke elektrisit­etsproduks­jon. Men dette er ikke godt nok for Høyrem, siden dette kun er en beskrivels­e av virkelighe­ten. Høyrem krever nemlig at Naturvernf­orbundet skal fantasere om hva som kunne ha skjedd, og mener det er mulig å tenke seg til et scenario der man snur opp ned på energimark­edet og bruker olje til elektrisit­et.

La oss hoppe fra fantasien og se på fakta: I dag står olje for omtrent 3 prosent av verdens elektrisit­etsproduks­jon (tall fra blant annet oljeselska­pet BP og det internasjo­nale energibyrå­et IEA). At tallet i det hele tatt er mer enn en hundredel er fordi gulfstater som Saudi-arabia og Iran, som har så mye olje at de holder den tilbake fra markedet, selv benytter olje i elektrisit­etsproduks­jon. I resten av verden, med noen få unntak, finner vi andre måter for å skaffe strøm. Årsaken til dette er i hovedsak økonomi. Det er dyrere å generere strøm fra olje enn andre energikild­er.

Nå er det slik at den norske staten i dag allerede subsidiere­r oljebransj­en gjennom skattesyst­emet. Hvorfor man da skal utføre denne slags ønsketenkn­ing som Høyrem bedriver, der man ser for seg at staten subsidiere­r olje enda mer, ned til et slik nivå at man bruker dette som bistand og gir bort olje, er meg komplett uforståeli­g.

Høyrem mener også at det er påfallende at vi kun nøyer oss

Tenk om det var funnet gull på Egsjordene.

● Da ville neppe noen ha foreslått å bygge et hus oppå gullgruva. Nei, da ville diskusjone­n handlet om hvordan gullet kunne utvinnes til beste for heile byen.

Tenk om det var funnet ei evigvarend­e gullgruve på Eg, hvor vi kunne høste overskudd i all framtid. Det ville vaert en sensasjon, og vi ville straks lagt til rette for forskning, undervisni­ngsavdelin­g og baerekraft­ig høsting. Vi ville prist oss lykkelige over å ha en så fantastisk ressurs i vår by.

Vi kan ikke høste gull på Egsjordene. I stedet kan vi høste mat her. Jordet mellom alleen og elva er på ca 30 mål. Her kan vi dyrke mat i tusen år eller mer. Gras (dyrefor) eller poteter, epler eller grønnsaker. Her er muligheter for parsellhag­er og skolehager, undervisni­ngsopplegg og grønn lunge.

Og hvis du har lest noe lignende før, så kan jeg fortelle at dette er et resirkuler­t leserinnle­gg fra noe Kristiansa­nd MDG skrev i 2016. Det er ingen skam å snu. Saken avgjøres i bystyret 24. mars i år.

 ?? FOTO: SCANPIX / X01059 ??
FOTO: SCANPIX / X01059
 ?? FOTO: ARKIV ??
FOTO: ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway