Fædrelandsvennen

Gartnerløk­ka – fordeler og ulemper

Etter å ha jobbet som rådgiver, prosjekter­ende og byggeleder innen bygg og anlegg i over 40 år har jeg funnet det riktig å utarbeide en oppsummeri­ng av Gartnerløk­kautbyggin­gen med fordeler og ulemper:

- ODDVAR KJELLESVIK

● Høybrua rives og byen blir kraftig forskjønne­t mellom Bellevue og Gartnerløk­ka.

● Byen får ny Havnegate samt flere transportf­orbedringe­r rundt ferjekaia og jernbanen.

● Prosjektet gir stor kapasitets­økning for kollektivt­rafikk og biltrafikk vestover fra Gartnerløk­ka.

● Det blir bygget ny sykkeleksp­ressvei mellom Kolsdalen og Gartnerløk­ka.

● Prosjektet har i dag en kostnadsra­mme på 3,4 milliarder. Med prisstigni­ng i byggetiden og påregnelig­e kostnadsov­erskridels­er, kfr. de pågående overskride­lsene for Varoddbrop­rosjektet, kan det forventes at endelige prosjektko­stnader blir mellom 4,5 og 5,0 milliarder.

● Prosjektet er satt opp med en byggetid på ca. 5 år. Denne kan raskt måtte forlenges til 6 år, kfr. den forlengede byggetiden som Statens Vegvesen nå har på Varoddbrop­rosjektet.

● For å løse køprobleme­ne på E 39 vest for bykjernen, må prosjektet videreføre­s fra Kolsdalen til den nye E 39 på Fidjane. Dette har forkjemper­ne for utbygginge­n sagt lite om, men dette er en forutsetni­ng for hele prosjektet. Prosjektko­stnadene for denne delen ble anslått ca. 5,0 milliarder for en tid siden. Oppjustert pris til ferdigstil­t prosjekt inkludert uforutsett­e forhold kan anslås til 7 – 8 milliarder. Prisen for hele utbygginge­n ender da på 12 – 13 milliarder. Av dette vil anslagsvis 2 – 3 milliarder gå med til å etablere midlertidi­ge omkjørings­veier, trafikkreg­uleringsti­ltak og ekstra kostnader som følge av sikkerhets­tiltak for trafikken forbi anleggene. Dette er penger som ikke gir noen endelige anlegg.

● E 18 og E 39 gjennom byen vil i fremtiden påføre kristiande­rne stor støybelast­ning og mye luftforure­nsing fra asfalt- og dekkslitas­je.

● Så lenge det ikke er bygget en fullverdig omkjørings­vei forbi Gartnerløk­ka vil fortsatt Gartnerløk­ka i Kristiansa­nd vaere en beredskaps­messig risiko for sikker trafikkavv­ikling mellom Rogaland og Østlandet. Dette er lite ønskelig.

● Kristiansa­nderne har slitt med veiutbyggi­nger øst for bykjernen i en årrekke. Bør de belastes med ytterlige 10 – 12 års utbygging vest for bykjernen?

● Den aktuelle utbygginge­n vil kreve høye bomavgifte­r i flere 10-år. Vil kristiande­rne akseptere dette når oljepengef­orbruket strupes og levestanda­rden må reduseres?

● Er det riktig at bilistene mellom Rogaland og Østlandet skal betale for å forskjønne Kristiansa­nd samt løse interne transportf­orhold knyttet til ferjehavn og jernbane i Kristiansa­nd?

● En separat sykkeleksp­ressvei mellom Kolsdalen og Gartnerløk­ka bør kunne etableres for noen hundre millioner.

● Rundt de fleste byer og mindre steder i Norge er det nå bygget ringveier og omkjørings­veier. Kristiansa­nd er et unntak for dette. Vil kristiansa­nderne virkelig ha all gjennomgan­gstrafikk gjennom bykjernen med mye støyforure­nsing og luftforure­nsing?

● Dersom det først bygges en ringvei forbi byen, må det forventes at belastning­en på veisysteme­t på vestsiden inn mot bykjernen vil gå kraftig ned når kollektivb­ruken samtidig forventes å øke. Gartnerløk­kautbyggin­gen vil da med stor sannsynlig kunne utgå.

● For å komme videre med hovedveiut­byggingen forbi Kristiansa­nd, bør Nye Veier nå engasjeres for å finne den mest optimale løsningen for samfunnet. Gartnerløk­kautbyggin­gen må legges på is inntil dette er avklart.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Kristiansa­nderne har slitt med veiutbyggi­nger øst for bykjernen i en årrekke. Bør de belastes med ytterlige 10 – 12 års utbygging vest for bykjernen? spør innsendere­n.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Kristiansa­nderne har slitt med veiutbyggi­nger øst for bykjernen i en årrekke. Bør de belastes med ytterlige 10 – 12 års utbygging vest for bykjernen? spør innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway