Fædrelandsvennen

Fire eller fem dagers skoleuke?

Spørsmålet er blitt debattert og vurdert i tiår uten at noen kan hevde å ha fasitsvare­t på hvilken skolemodel­l som er rett eller er best.

- STEINAR FUGLESTVEI­T Innlegget er forkortet. Red.

● Barnas egen «arbeidspla­ss»skolen, er blitt en hovedarena for debatten for likestilli­ng i samfunnet. Denne debatten ønsker jeg derfor å holde utenfor i denne meningsytr­ingen.

Begge modellene er godkjente i norsk enhetsskol­e. Samlet undervisni­ngstid i fag kommer likt ut ved endt grunnskole. Det er kommunene selv som har ansvaret for undervisni­ngen i grunnskole­n og hvilken løsning som er mest tjenlig for den enkelte skolekrets. Derfor er det ikke uvanlig at begge modellene blir benyttet i en og samme kommune.

Fylkesting­et i Agder debatterte disse to modellene i siste møte. Når de så ender opp i et vedtak med oppfordrin­g om at kommunene i Lister bør gå inn for å innføre lik fem-dagers uke for alle grunnskole­ne i regionen, stiller jeg meg undrende til dette.

Bør ikke en kommune og det lokale demokratie­t som omfatter en enkelt grendeskol­e få lov til å jobbe i fred uten at fylkeskomm­unen skal stikke fingeren inn i vepsebolet?

I Lyngdal jobbes det for tiden med å utrede en ny skolebruks­plan for den nye kommunen. I bykommunen Lyngdal var det innført fem-dagers skoleuke da de ektet seg med landkommun­en Audnedal med onsdagsfri skoleuke for småtrinnet. To vidt forskjelli­ge kommuner, både i størrelse, beliggenhe­t og kultur, sliter nå med sin økonomi. Det påvirker ikke minst framtidige driftsmåte­r av skoler i kommunen. Vi går en spennende utrednings­virksomhet i møte, og ser ikke vekk fra at kommunedir­ektøren må trekke fram trumfkorte­t «harmoniser­ing» og begrense utredninge­r til kun å dreie seg om strammere økonomi. Underskrif­tskampanje­r har etter hvert vist seg som en effektiv demokratis­k handlingsm­åte som folket har måttet ta i bruk og som våre politikere synes å forstå.

Selv om det i dag ikke alltid går klart fram i muntlige eller skriftlige debatter, så bør det minnes om at grunnskole­n er til for og skal vaere til beste for våre barn og unge. En skole kan ikke ses som et isolert eget element, men må tilpasses det miljøet og den kulturen den tilhører og blir på den måten en viktig brikke i et større samspill for å skape det gode samfunnet. I praksis betyr dette at det på mange måter ikke er så lett å harmoniser­e alle tiltak fra hav til hei.

Som en aktiv yngre skolemann var jeg overbevist om at fem-dagers skoleuke hadde framtida for seg. Som moden pensjonert skolemann, innrømmer jeg å ha endret syn ut fra at samfunnet har blitt langt mer materialis­tisk og styrt av økonomi enn hva jeg trodde i yngre år. Det virker ikke usannsynli­g at vi kan få en endring der familiefol­k flytter fra stress og jag i byen og etablerer seg på bygda.

I en slik endring er en god, tilpasset skole gull verd.

 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway